Door het bloggen zijn onze leesgewoontes veranderd. In dit artikel delen we wat er wel en niet veranderd is.

We lezen meer boeken gelezen dan normaal

Dit moet iets zijn waar vrijwel elke blogger zich mee kan identificeren. Hoewel het bloggen zelf veel tijd in beslag neemt, is het vrij lastig om niet meer te gaan lezen, wanneer het volgen van andere blogs leidt tot zoveel nieuwe bronnen van boekaanbevelingen. We kennen echter ook onze grenzen en het lezen tijdens de reis naar het werk en het consequent vasthouden aan een of twee blogposts per week voelt haalbaar en heeft ons geholpen om zowel een lees als blog burnout te voorkomen.

We lezen meer nieuwe boeken dan voorheen

Dit is deels een gevolg van het ontvangen van recensie-exemplaren van uitgevers, maar door het volgen van andere bloggers met vergelijkbare leessmaak en literaire awardlijsten zoeken we ook vaak naar exemplaren van nieuw verschenen boeken uit andere bronnen.

Onze leessmaak is qua genre sterk gevarieerd

Naast nieuwere boeken lezen we meer non-fictie en vertaalde fictie en we denken niet dat we zoveel nieuwe ontdekkingen zouden hebben gedaan als we geen blog hadden gehad.

Onze algemene leesvoorkeuren zijn veranderd

Er zijn veel boeken die we drie of vier jaar geleden besproken hebben en waar we een heel ander gevoel over zouden hebben als we ze vandaag voor de eerste keer zouden lezen. Zo denken we bijvoorbeeld dat we sceptischer zouden zijn over 1Q84 van Haruki Murakami en milder tegenover White Teeth van Zadie Smith. Evenzo weten we zeker dat er boeken zijn die we dit jaar hebben besproken en die we tegen het einde van het decennium vanuit een nieuw perspectief zullen bekijken.

Bloggen heeft ons meer “kritische” lezers gemaakt

Dat wil niet zeggen dat we gemakkelijker fouten kunnen vinden in boeken – onze recensies zijn over het algemeen erg positief. Het is meer dat we recensies schrijven over de overgrote meerderheid van wat we al lange tijd lezen, dus vinden we het nu moeilijk om geen recensie in ons hoofd te plannen bij het lezen van een boek. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat we over alles zeer sterke meningen hebben. Het recenseren helpt ons om onze gedachten duidelijker te ordenen en uit te leggen waarom we wel of niet van een boek houden. En soms hebben we niet het gevoel dat we een boek volledig hebben geabsorbeerd, totdat we de tijd hebben genomen om het te recenseren.

Bloggen en leesgewoontes

We hebben de neiging om sneller een beslissing te nemen over onze algemene indrukken van boeken

Vaker wel dan niet hebben we in de eerste paar pagina’s of hoofdstukken een redelijk beeld van hoe we ons voelen over een boek en onze eerste gedachten komen vaak in onze recensies terecht. Het betekent echter niet dat we niet doorzetten met een boek dat een langzame start heeft of dat een goed of slecht einde onze gedachten later niet zal veranderen.

Aan de andere kant blijven sommige dingen min of meer hetzelfde…

Kiezen welk boek we lezen hangt meer af van onze stemming dan iets anders

We proberen niet toe te geven aan schuldgevoelens over onze steeds groter wordende te lezen lijst, hoewel we niet kunnen ontkennen dat bloggen het soms moeilijker kan maken om te weigeren. We hebben geleerd om te accepteren dat we meer kans hebben om een boek te lezen dat al een paar jaar op onze lijst staat als we niet gepland hebben om deze voor een bepaalde einddatum te lezen. Vandaar ons volgende punt.

We plannen ons lezen en bloggen niet ver van te voren

Alhoewel we wel wat meer vooruit plannen dan we gewend waren, vooral als we een recensie-examplaar moeten lezen. We hebben een globaal idee van wat we van plan zijn om elke maand te lezen en te bloggen, maar we veranderen soms op het laatste moment van gedachten. Bibliotheekboeken of literaire awardlijsten zijn hier vaak de oorzaak van.

Tijd vinden om boeken te herlezen is moeilijk

Na bijna viereneenhalf jaar hebben we nog steeds niets een eerder gelezen boek erbij gepakt. We willen echter de ‘His Dark Materials’ trilogie van Philip Pullman herlezen en misschien nog wat andere boeken die we als tiener hebben gelezen, dus dit kan in de toekomst veranderen.

We lezen en bloggen nog steeds over wat we willen

Hopelijk zal dat nooit veranderen.

Leesgewoontes en bloggen

Heeft bloggen je leesgewoonten veranderd? Hoe worden jullie beïnvloed door andere boekenbloggers?