Het debat over de boekblogger versus de traditionele literaire criticus is al een tijdje gaande, vooral omdat het opvalt dat vermeldingen van bloggers steeds vaker worden gebruikt naast recensies van gevestigde journalisten. We waren echter onlangs verrast dat een citaat uit onze recensie van een boek op de voorkant verscheen. We wisten niet dat onze recensie voor dit doel zou worden gebruikt (maar we hebben er geen bezwaar tegen) en we hebben ook geen gratis exemplaar van de uitgeverij ontvangen in ruil voor ons commentaar.

Het interessante was dat het een boek was dat we niet zomaar in iemands handen zou duwen met de belofte dat het hun leven voor altijd zal veranderen. In plaats van lofprijzingen, is het citaat uit onze recensie beschrijvend en de andere recensies vullen dit aan.

Aangezien het boek zelfs prijzen heeft gewonnen, waren we een beetje verbaasd dat ons commentaar belangrijk genoeg werd geacht om opgenomen te worden, vooral omdat het boek al veel positieve recensies had gekregen na het winnen van de prijs. We denken dat het opnemen van bloggers van boeken kan worden toegeschreven aan onze reputatie als enthousiaste lezers die doordachte recensies schrijven, maar het is waarschijnlijk ook een teken van de afname van de traditionele berichtgeving over boeken in kranten.

Maar al heeft ons blog aardig wat bezoekers, denken we nog steeds niet dat we in de buurt komen van andere vormen van media. Bij kranten en tijdschriften kijken we automatisch naar wie een boek heeft beoordeeld in plaats van naar de recensies zelf, om de doelgroep, het genre of het kwaliteitsniveau van een boek te achterhalen. Het is echter veel moeilijker voor lezers om snel een oordeel te vellen over welke blogs hun tijd waard zijn, mede omdat er zoveel blogs zijn en het tabloid/broadsheet onderscheid bestaat in deze context niet echt.

Over het geheel genomen verwachten we niet dat onze recensies regelmatig naast krantencritici worden geciteerd. In dit specifieke geval denken we dat onze pittige samenvatting van een regel net door de juiste persoon op het juiste moment werd gezien.

Wat denk je? Kijk je eerder naar de recensenten dan naar de recensies zelf? Hebben boekbloggers echt invloed of niet? Laat het ons hieronder weten.