Er bestaat geen ander leven dan dit gewone leven. Omdat mensen niet in staat zijn om dit gewone leven te leven, vinden ze maar esoterische dingen uit. Dit zijn mensen die niet in staat zijn om te leven, ze leiden hun denken en hun wezen maar af. Alle esoterische leringen en alle verborgen leringen en al die zogenaamde mysteries zijn allemaal maar abracadabra.

Het mysterie is hier. Het mysterie zit in de bomen en in de stenen en in de vogels. Het mysterie zit in de mensen, in jou, in mij. Het mysterie zit in vertellen, het mysterie zit in zingen, het mysterie zit in dansen, het mysterie zit in liefde, het mysterie zit in gebed. Vermijd al die onzinliteratuur die maar onder het mom van esoterie blijft verschijnen. Het is ziekelijk. Daar houden zich mensen mee bezig die niet in staat zijn om van dit leven te proeven. Ze moeten uitvluchten en alibi’s verzinnen om dit leven te vermijden. Ze kunnen er niet van genieten, ze kunnen er niet hartstochtelijk mee omgaan. Ze hebben geen passie, ze hebben geen intensiteit van leven, ze weten niet hoe ze moeten leven. Ze zijn vergeten hoe je er natuurlijk en spontaan kunt zijn. Nu moeten ze iets verzinnen om te doen alsof dit leven niet waard is om geleefd te worden, alsof de druiven zuur zijn. Er zijn andere druiven, verborgen druiven, die alleen zij en hun besloten kringetje kennen.

Theosofie en antroposofie en vrijmetselaarsloges, daar gaat van allerlei onzin in om. Vermijd het, het is tegen het leven. Dit leven is het enige leven dat er is, de enige dans die er is. De ware verlichten hebben het buitengewone van dit leven gekend.

Iemand vroeg eens aan een zenmeester: ‘Wat is er in uw leven veranderd sinds u verlicht bent geworden?’ De meester zei: ‘Voordat ik verlicht werd hakte ik hout en haalde ik water uit de put.’ Toen vroeg de man: ‘Wat doet u nu u verlicht bent? Welke veranderingen zijn er ingetreden?’ Hij zei toen: ‘Ik hak hout en schep water uit de put.’ Maar de man begreep het niet. ‘Wat is het verschil dan?’ vroeg hij. ‘Dat is hetzelfde.’

En de meester lachte. Hij zei: ‘Het is niet hetzelfde. Vroeger hakte ik hout en dan speelden er altijd duizend-en-een gedachten door mijn hoofd. Nu hak ik gewoon hout. Het is zo mooi om alleen maar hout te hakken en niets te doen. Vroeger had ik wel duizend-en-een verlangens als ik water uit de put ophaalde. Nu haal ik gewoon water op. En om je de waarheid te vertellen is er niemand meer binnenin mij die water ophaalt. En als ik hout hak, is er niemand in me die hout hakt. Ik ben verdwenen! Het hout wordt gehakt en het water wordt gehaald en het is ontzettend mooi.’

Het gewone leven wordt buitengewoon als je het totaal leeft, voluit. Vermijd esoterie. Het zijn gevaarlijke zaken en je kunt erin verstrikt raken. En dan leef je gewoon in hersenspinsels en verbeelding. Als je van verbeelding houdt is het oké, als je van fantaseren houdt is het oké. Je kunt je eigen niveaus en je eigen astrale reizen creëren en subtiele lichamen en wat je maar wilt.

Een jonge vrouw droomde dat de toverprins op zijn witte paard was gekomen. Een mooi paard en een mooie prins... Ze had altijd al op die toverprins zitten wachten en nu was hij er dan. Als je te veel wacht, wees dan op je hoede. Dan gebeurt het ook. En de prins nam de vrouw mee op zijn paard en het paard galoppeerde weg naar een of andere onbekende bestemming. En die vrouw was zo opgewonden... wie zou nou niet opgewonden zijn? ‘Waar breng je me naartoe?’ vroeg ze aan de prins. En de prins zei: ‘Maar dit is jouw droom. Zeg maar waar ik je naartoe moet brengen. Dit is jouw droom.’

Waar je in die zogenaamde esoterische reizen ook heen gaat, het is jouw droom. Er zullen meesters verschijnen, Kuthumi en KH... en er zal automatisch schrift verschijnen en er zullen boodschappen uit het hiernamaals ontvangen worden. Allemaal de grootste onzin. Eet je ontbijt en ga lekker slapen.

Het zuivere land Paradijs is niet ver.
Ook al wordt deze waarheid maar eenmaal in eerbied vernomen,
wie haar prijst en vreugdevol omhelst
verwerft zich eindeloze verdiensten.
Des te meer hij die zich naar binnen keert
en aanstonds zijn eigen wezen bekrachtigt
- dat zijn eigen wezen niet-wezen is -
zo iemand is aan ijdele woorden ontstegen.
De poort gaat open en oorzaak en gevolg zijn één.
Recht gaat de weg - niet twee, niet drie.
Wie als vorm de vorm van niet-vorm neemt,
of hij nu komt of gaat, altijd is hij thuis.
Wie als gedachte de gedachte van niet-gedachte neemt,
alles spreekt van de waarheid als hij danst en zingt.
Weids is de hemel van het grenzeloos samadhi,
stralend de volle maan van de viervoudige wijsheid.
Wat valt er nog te zoeken?
Duidelijk ligt nirvana voor hem,
deze plek is het lotusparadijs,
dit lichaam is de Boeddha.

Osho

Pareltjes / Notities Meditatie Music Home Pearls / Notes Meditation GiftShop

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights