Geliefde Osho, Wat is meditatie?

Wat mijn visie betreft is dit de allerbelangrijkste vraag. Meditatie is de diepste kern van al mijn inspanningen. Het is de baarmoeder waaruit de nieuwe mens geboren gaat worden.
...
Wanneer je maar de tijd kunt vinden om gewoon te zijn, laat dan alle doen achterwege. Denken is ook doen, concentratie is ook doen, bezinning is ook doen. Ook al doe je maar een enkel ogenblik niets, zit je gewoon in je centrum, helemaal ontspannen - dat is meditatie. En als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je zolang je wilt in die toestand blijven. Op het laatst kun je vierentwintig uur per dag in die toestand blijven.

Zodra je de manier kent om je wezen ongestoord te houden, kun je langzamerhand dingen gaan doen, maar je moet er wel op letten dat je wezen niet in beroering komt.
Dat is het tweede deel van meditatie.

Eerst moet je leren hoe je gewoon kunt zijn en dan leer je ook actie te ondernemen: de vloer schoonmaken, een douche nemen, terwijl je toch in je centrum blijft. Daarna kun je ingewikkelde dingen gaan doen.
Ik praat bijvoorbeeld tegen jullie, maar dat verstoort mijn meditatie niet. Ik kan blijven praten, maar diep in mijn centrum is er geen enkele deining; het is gewoon stil, doodstil.

Meditatie is dus niet in strijd met actie.
Het is niet zo dat je het leven moet ontvluchten.
Ze leert je alleen een nieuwe manier van leven:
je wordt het centrum van de cycloon.

Je leven gaat door, het wordt zelfs intenser - met meer vreugde, meer helderheid, meer visie, meer creativiteit - maar je bent op een afstand, gewoon een toeschouwer op de heuvel, je kijkt gewoon naar alles wat er om je heen gebeurt.
Je bent niet degene die doet, je bent degene die kijkt.
Dat is het hele geheim van meditatie: je wordt toeschouwer.

Het doen gaat op zijn eigen niveau door, dat is geen probleem: hout hakken, water halen uit de put. Je kunt alle kleine en grote dingen doen. Er is maar een ding dat niet mag en dat is uit je centrum raken.
Dat gewaarzijn, die oplettendheid, moet volkomen helder en ongestoord blijven.

...

Voor mijn meditatie hoef je jezelf op geen enkele manier te kwellen.
Als je graag in de lotushouding zit, prima, dan kun je zo zitten. Maar westerlingen die naar India gaan doen er een halfjaar over om de lotushouding aan te leren en het is een te grote kwelling. En ze denken dat het hun iets oplevert als ze de lotushouding hebben geleerd. In India zit iedereen in de lotushouding-en het heeft niemand iets opgeleverd. Het is gewoon hun natuurlijke zithouding. In een koud land heb je een stoel nodig om op te zitten, je kunt er niet op de grond zitten. In een warm land taal je niet naar een stoel. Je kunt overal gaan zitten.

Er is geen speciale houding voor nodig, er is geen speciale tijd voor nodig. Er zijn mensen die denken dat er speciale tijden zijn.
Nee, niet voor meditatie.
Elke tijd is de juiste tijd - je moet gewoon ontspannen en speels zijn.
En als het niet gebeurt geeft het niet; treur er niet om...
Want ik zeg je niet dat het vandaag gebeurt, of morgen of binnen drie maanden of een halfjaar. Ik geef je geen enkele verwachting want dat zorgt voor spanning in je hoofd. Het kan elk moment gebeuren of misschien gebeurt het niet: het hangt er allemaal van af hoe speels je bent.

Begin gewoon met spelen - in bad, als je toch niets doet, waarom zou je dan niet spelen?
Als je onder de douche staat, doe je verder niets; de douche doet zijn werk. Je staat daar gewoon; wees die paar ogenblikken gewoon speels.
Als je op straat loopt, kan het lichaam het lopen afhandelen; daar ben jij niet bij nodig, je benen doen het.
Elk moment dat je je kunt ontspannen, dat je niet gespannen bent, kun je met het idee van meditatie spelen zoals ik het je heb uitgelegd.
Wees alleen maar stil en gecenterd in jezelf, en dan op een dag... En er zijn maar zeven dagen - maak je geen zorgen!
Dus maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of op z'n laatst zondag - binnen zeven dagen-het zal op een dag gebeuren. Amuseer je gewoon met het idee en speel met het idee zo vaak je kunt. Als er niets gebeurt - ik beloof je niets-als er niets gebeurt is het ook goed - je hebt je geamuseerd. Je hebt met het idee gespeeld, je hebt het een kans gegeven.
Blijf het een kans geven.

Het kleine abc van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights