Meditatie – een wetenschappelijke benadering

Osho meditaties zin in vele landen heel algemeen bekend. Wetenschapsmensen doen onderzoek naar de onbetwiste gezondheidsvoordelen ervan, en artsen schrijven ze voor aan hun patiënten.
Maneesha heeft een website ingericht die voornamelijk gewijd is aan de Osho Dynamische Meditatie. Deze site biedt uitgebreide instructies en achtergrondinformatie, zowel als de voornaamste wetenschappelijke bevindingen en feedback van deelnemers en deskundigen verspreid over de gehele wereld. De Osho Times vroeg haar om details.

Osho Dynamic Collage

Hoe werd www.activemeditation.com gecreëerd?
Ik was bezig materiaal klaar te maken voor het programma van groepen in de USA en ik begon met het lezen van alles wat ik over de Osho Dynamische Meditatie kon ontdekken. De groepsdeelnemers waren yogabeoefenaars. Osho spreekt over het combineren van yoga en actieve meditaties, dus wilde ik hen de actieve benadering kunnen uitleggen, in het bijzonder hoe de Dynamische functioneert.
Naarmate er meer en meer materiaal opdook, raakte ik weer helemaal verbluft door Osho’s ongelooflijk wetenschappelijke benadering – en ook door het complete boekdeel aan woorden die hij gewijd heeft aan elke fase van de Dynamische. Het is een goudmijn, een bundel dynamiet – waarom deze meditatie is gestructureerd zoals ze is, hoe elk klein onderdeel een rol speelt in het grotere geheel en de manier waarop het hele pakket ons op elk niveau beïnvloedt. Dat is de feedback die ik krijg van elke groep die ik geef. De basis van elke stap en de bedoeling achter de techniek begrijpen, inspireert de mensen om er echt voor te gaan.
De yogaleerlingen kwamen weken na de groep ook nog met belangrijke feedback, waarvan het algemene thema was dat ze meer van hun oefeningen genoten wanneer ze tevens een actieve meditatie deden. Ze konden dan makkelijker de houdingen aannemen en die volhouden, ze konden beter met hun woede overweg, en ze hadden een gevoel van vreugde en dankbaarheid.
Na deze tournee kwam het idee op om een website te creëren waar de mensen gemakkelijk toegang zouden hebben tot al het materiaal dat ik vergaard had. Zo’n enorm project kost tijd en geld, en daarom was het essentieel steun te krijgen. Toen gebeurde er een wonder: binnen achtenveertig uur nadat ik het voorstel had opgeschreven, kreeg ik een sponsor in de schoot geworpen! Dit maakte het mij mogelijk een heel jaar te wijden aan deze buitengewone onderneming. Een vriendin die haar tijd en energie ter beschikking wilde stellen ontwierp de site – die ze blijft onderhouden.
Het is machtig om in staat te zijn deze ongelooflijke bron beschikbaar te maken, speciaal aan mensen voor wie Osho’s benadering nieuw is, want het is er allemaal in een notendop. Het behandelt werkelijk ‘elke vraag die je over de Dynamische wilde stellen, doch die je bang was om te stellen!’

Hoe is de website opgezet?
De site begint met een inleiding over het begrip ‘actieve meditatie’. Er is ook een pagina met de instructies voor elke fase van de Osho Dynamische Meditatie, en er zijn een vijf tot acht links naar gedetailleerde toelichtingen op elk van de vijf fasen.
Bijvoorbeeld in fase één: bij ‘vlug diep chaotisch ademhalen door de neus’ legt Osho de rol uit die de toename van zuurstof speelt bij ons gewaarzijn, waarom hij de nadruk legt op uitademing, en waarom chaotische ademhaling nodig is, geen ritmische. Hij behandelt zelfs de vraag waarom de Dynamische zo vroeg in de morgen gedaan wordt.
Waarom door de neus ademhalen? Osho merkt op dat ademen door de mond de hersenen niet stimuleert; daarom wordt dit aanbevolen voor vele andere meditatiemethoden. Dit is iets wat ik niet wist voordat ik deze research deed. Ik neem aan dat ademhalen door de neus de mind opzettelijk brengt tot overdrive, zodat hij totaal verpulvert!
Dat is nog maar één voorbeeld. Er is zo veel meer prachtig wetenschappelijk materiaal over de Dynamische.

Osho Dynamic


Meditatie is zuivere wetenschap. Het zegt alleen maar dat er manieren zijn om het denken stop te zetten, het denken te laten vallen en te komen tot een stille, rustige, serene staat van de mind. Die gemoedstoestand geeft je wat waarheid is, verschaft je de glimp, opent de deur – maar het komt alleen door je eigen inspanning.
Uit Osho: The Discipline of Transcendence

Wat bedoel je met wetenschappelijk?
Dr. Nitamo Montecucci die een functie heeft in het website team, doet onderzoek naar de invloed van meditatie op de hersenen. Over de derde fase van de Dynamische heeft hij gezegd: ‘We hebben via onze apparatuur ontdekt dat je door een schokeffect op de voetzolen uit te oefenen – zoals je in de derde fase doet – de hersenen positief beïnvloedt; vandaar de betekenis van plat op de voeten neerkomen, met inbegrip van de hiel.’
Terugkomend op fase 1, legt Dr. Devapath Peters uit: ‘Bij de Dynamische maak je je longen tot het uiterste leeg en zo drijf je wat daar aan vergif zit naar buiten. De ‘vuurademhaling’ werkt op het fysieke niveau tegen verzuring, en op het psychologische niveau anti woede. We zijn zo ‘zuur’, zo woedend vandaag de dag, doordat we te veel zuren in ons lichaam hebben opgeslagen, wat te wijten is aan onze repressieve conditionering.
Naast medische artikelen over de positieve effecten van meditatie, bevat de pagina ‘Research’ alle enthousiaste mediaverwijzingen en brieven van deelnemers aan de eerste wereldwijde 21-dagen Osho Dynamische Meditatie (in de 90-er jaren).
Elk jaar doen vele mensen overal ter wereld gedurende dezelfde periode van drie weken de Osho Dynamische Meditatie. Het is verbazingwekkend. Een van de co-leiders van het Osho International Meditation Resort sprak met mij over haar ervaring van de eerste keer dat dit gebeurde. Ze herinnert zich: ‘Het was zo’n machtig energiegebeuren. Je voelde dat je aansluiting had bij alle mensen over de wereld die zich hiertoe hadden verbonden. We hadden een grote kaart van de wereld buiten de meditatiehal, en we prikten de emailboodschappen die we ontvingen op de plaats van het land van waar die verzonden waren, zodat iedereen in het Resort ze kon lezen.’
Feedback van privé-personen en meditatiecentra bleef heel die drie weken binnenstromen. ‘Het hééft echt wel wat om synchroon te mediteren met jullie allemaal daar ergens op de wereld’ schreef een meditator uit Berlijn. ‘We hebben drie maal per dag meditatiesessies voor de Dynamische met ongeveer vijftig mensen in totaal. Het is intens, maar de energie is licht en plezierig.’

Vertoon je de meditatie-ervaring van de mensen op je website?
Ja, na de ‘theorie’ als het ware, voelde het als belangrijk aan er feed-back bij op te nemen. De pagina die ‘Perspectives’ heet houdt feedback in van vakmensen en privé-personen.
Een erkende huwelijks- en gezinstherapeut uit Canada schrijft al meer dan vijftien jaar de Osho Dynamische Meditatie voor aan deelnemers aan stress management workshops. De feedback die zij krijgt houdt in: meer energie gedurende de dag; helderheid van geest en van fysieke visie; alertheid; grotere gevoeligheid; minder verkoudheden en andere ziekten; minder allergieën; flexibiliteit en gemak bij lichaamsbewegingen; vermindering van stress; vermeerderde productiviteit op het werk; gelijkmatiger wordende emoties; oplossing van wrijving met het zelf en met anderen, en toename van zelfbewustzijn en zelfwaardering.
Een vrouw uit Venezuela die computeringenieur is, schrijft de teruggang van cellulitis en constipatie toe aan de Dynamische: een lichaam dat steviger aanvoelt en beter van vorm en mooier is geworden, een toename van energie; betere relaties met haar familie en collega’s op het werk, en een groter gevoel van voor haar eigen leven verantwoordelijk te zijn. Ze is speciaal dol op de derde fase: ‘Het is als een dans; ik kan niet ophouden met springen – het is net of iets me omhoog trekt.’

Verder is er een sectie genaamd ‘Meditation goes Mainstream...
Ja, die besteedt aandacht aan alle verschillende plaatsen waar meditatie in het algemeen en Osho’s technieken in het bijzonder worden toegepast – zoals op scholen en aan universiteiten, gevangenissen, sportclubs, de zakenwereld enzovoorts. Zo worden er bijvoorbeeld aan de prestigieuze Cornell Universiteit op Ithaca, in New York veel semesters meditatie gegeven, evenals aan gevangenen in Bunbury, West-Australië.

Ben je van plan al het materiaal in een boek bijeen te brengen? Niet iedereen heeft toegang tot internet; beperk je je gehoor niet door al dit materiaal alleen maar op een website te hebben?
Het schrijven van een boek heeft enkele nadelen. Het kost een boel tijd – om te beginnen om het te schrijven, en ten tweede om een uitgever te vinden. Of en zo ja wanneer je boek wordt gepubliceerd; je kunt het niet zo gemakkelijk updaten als er nieuw materiaal tot je beschikking komt. Dat is een groot minpunt voor me. Tegenwoordig komt er zo snel informatie bij ons binnen; gedrukte boeken zijn niet altijd het beste medium voor wat je wilt uitbrengen.
En er is ook iets jeuïgs aan websites – ze hebben die schitterende flexibiliteit en toegankelijkheid. Zich toegang verschaffen kost niet veel. Ik denk dat meer en meer mensen het internet als bron van informatie zullen gebruiken. Het is een fantastisch medium. De site komt spoedig zowel in het Italiaans als in het Portugees beschikbaar.

© Osho Times
Guided Meditations van Maneesha

Het kleine abc van meditatie

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights