Eet voedsel dat naar je gonst

Er zijn twee soorten voedsel. Een is dat wat je lekker vindt, waar je gek op bent of waarover je fantaseert.
Er is niets fout mee, maar je moet een trucje leren wat daarmee verband houdt.

Er zijn voedselsoorten die een geweldige aantrekkingskracht hebben.
De aantrekkingskracht bestaat alleen doordat je ziet dat het voedsel beschikbaar is.
Je gaat een hotel of een restaurant binnen en je ziet bepaalde gerechten …de geur die vanuit een achterkamer komt,
de kleur en het aroma van het gerecht.
Dat gerecht was echt wel het laatste waar je aan zou denken en eensklaps ben je er toch in geïnteresseerd.
Dit heeft geen nut; dit is niet wat je echt verlangt. Je kunt het wel eten, maar het zal je geen voldoening geven.
Je eet en eet en het heeft geen effect; het geeft geen voldaan gevoel – en een voldaan gevoel is het allerbelangrijkste.
Het is het onvoldaan zijn dat de obsessie voor voedsel in het leven roept.

Mediteer gewoon iedere dag voordat je iets gaat eten.
Sluit je ogen en voel alleen maar wat je lichaam nodig heeft – wat dat dan ook zijn mag.
Je hebt nog geen eten gezien en er is geen voedsel voorhanden; je voelt eenvoudigweg je eigen wezen,
wat je lichaam nodig heeft, waar je zin in hebt en waar je naar hunkert

Dr. Leonard Pearson noemt dit ‘gonzend voedsel’– voedsel dat je toe gonst.
Eet daar zoveel van als je wilt, maar houdt het dan daarbij.
De andere soort voedsel noemt hij ‘verleidelijk voedsel’: zodra het beschikbaar komt, krijg je er belangstelling voor.
Dan is de mind aan het werk en het heeft niets met je behoefte te maken.
Als je luistert naar je gonzende voedsel, dan kun je zoveel eten als je wilt en je krijgt er nooit last van omdat het goed valt.
Het lichaam verlangt eenvoudig dat wat het nodig heeft; het verlangt nooit iets anders.
Dat geeft voldoening en wanneer we eenmaal voldaan zijn, eten we nooit verder.

Het probleem rijst alleen als je voedsel eet dat tot de verleidelijke soort behoort.
Je ziet dat het beschikbaar is, je krijgt er belangstelling voor en je gaat aan het eten.
Dat kan je geen bevrediging schenken, omdat het lichaam er geen behoefte aan heeft.
Als eten je geen voldoening geeft, heb je een onvoldaan gevoel.
Omdat je geen voldaan gevoel hebt eet je meer, maar hoeveel je ook eet, het zal je geen bevrediging schenken omdat er om te beginnen geen behoefte aan bestond.

Het eerste soort verlangen moet worden vervuld, dan zal het tweede soort verdwijnen.
Het zal enkele dagen of zelfs enkele weken van je vergen om zover te komen dat je voelt wat voor jou aantrekkelijk is.
Eet zoveel je maar wil van datgene wat jou aantrekt. Maak je niet druk over wat anderen zeggen. Als ijs voor jou aantrekkelijk is, dan eet je ijs.
Eet tot je er genoeg van hebt, eet naar hartelust en dan merk je ineens dat je voldaan bent.
Als je een voldaan gevoel hebt, verdwijnt het verlangen om jezelf vol te stoppen.
Het ligt aan het gevoel van onvoldaan zijn dat je jezelf meer en meer, en dan nog wel zonder enig doel, gaat volproppen. Je hebt een vol en toch nog onvoldaan gevoel, vandaar dat het probleem ontstaat.
Begin daarom allereerst met het aanleren van iets natuurlijks, dat heus wel komt… omdat we het alleen maar vergeten zijn;
in het lichaam is het aanwezig.

    Wanneer je gaat eten,

sluit dan je ogen en zie wat je wilt, waar je verlangen echt naar uitgaat.
Sta er niet bij stil wat er voorradig is; bedenk eenvoudig wat je wens is en ga dan erop uit om dat te vinden en eet het.
Eet zoveel als je wilt.
Ga daar enkele dagen mee door.
Langzaam maar zeker ga je merken dat nu geen voedsel meer verleidelijk naar je ‘wenkt’.

Ten tweede: wanneer je eet, kauw dan goed.
Slik het niet haastig door– want omdat het oraal is, geniet je het in de mond, dus waarom niet wat langer kauwen?
Als je ergens tien hapjes van neemt kun je van een hapje genieten door er tien keer meer op te kauwen.
Als het genieten alleen van je smaakzin komt, lijkt het bijna wel alsof je tien hapjes genomen hebt.

Dus steeds als je aan het eten bent, kauw het meer, omdat het genot ervan net boven je keel zetelt.
Daaronder proef je het niet – totaal niet – waarom dan die haast? Kauw het gewoon langer en proef het beter.
Om de smaak te intensiveren moet je alles doen wat je kunt.
Als je iets eet, ruik er dan eerst even aan.
Geniet van de geur ervan omdat de helft van de smaak uit geur bestaat.
Ruik daarom aan het voedsel, kijk naar het voedsel.
Er is geen haast bij, neem er de tijd voor.
Maak er een meditatie van.

Zelfs al zouden mensen denken dat je gek geworden bent, wees dan niet ongerust.
Bekijk het gewoon van alle kanten.
Raak het aan met je ogen dicht, houd het tegen je wang aan.
Voel eraan op alle manieren; ruik er steeds weer aan.
Neem dan een klein hapje en kauw erop, geniet ervan; laat het een meditatie zijn.
Een heel klein beetje voedsel zal al genoeg zijn en het zal je meer voldoening geven.

Uit Osho: Pharmacy for the Soul
Het kleine abc van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights