De 24-dagen-beslissing

Een beslissing is goed als ze door het leven is ingegeven; ze is verkeerd als ze alleen uit het hoofd voortkomt. Wanneer zij slechts uit het hoofd voortkomt, is ze nooit beslissend; ze geeft dan altijd conflict. De alternatieven blijven open en de mind gaat maar door, slingert van de ene kant naar de andere. Dat is de manier waarop de mind conflict schept.

Het lichaam is altijd hier en nu en de mind is nooit hier en nu; dat is het hele conflict. Je ademt hier en nu; je kunt niet morgen ademhalen en je kunt niet gisteren ademhalen. Je moet op dit moment ademen. Maar je kunt dénken over morgen en je kunt denken over gisteren. Dus blijft het lichaam in het heden en de mind hupt heen en weer tussen verleden en toekomst. Er is een breuk tussen lichaam en mind. Het lichaam is in het heden en de mind is nooit in het heden; ze ontmoeten elkaar nimmer, ze komen elkaar nooit tegen. Tengevolge van die breuk komen bezorgdheid, angst en spanning omhoog; iemand is gespannen – die spanning betekent piekeren.
De mind moet naar het heden gebracht worden, omdat er geen andere tijd is.


Wanneer je te veel begint te denken aan de toekomst en het verleden, ontspan je dan alleen maar en besteed aandacht aan je ademhaling. Ga iedere dag minstens een uur lang op een stoel zitten, ontspannen, maak het jezelf gemakkelijk en doe je ogen dicht. Begin gewoon naar de ademhaling te kijken. Verander er niets aan; kijk alleen, sla haar gade. Doordat je haar gadeslaat zal ze steeds langzamer en langzamer worden. Als je gewoonlijk acht ademhalingen in een minuut doet, begin je er zes te doen, dan vijf, vier, drie en vervolgens twee. Binnen twee of drie weken doe je er nog maar een. Als je één ademhaling per minuut doet, komt de mind nader tot het lichaam.

Door deze kleine meditatie komt er een tijd dat het ademen minuten lang stopt. Er gaan drie of vier minuten voorbij en dan volgt één ademhaling. Dan ben je in harmonie met het lichaam en weet je voor het eerst wat het heden is. Anders is het niet meer dan een woord; de mind heeft het nooit gekend, de mind heeft het nooit ervaren. Hij kent het verleden en hij kent de toekomst, dus als je zegt ‘het heden’, verstaat de mind daaronder iets tussen verleden en toekomst in, tussen iets in, maar de mind heeft er geen ervaring mee.

Dus vierentwintig dagen lang ontspan je je een uur per dag via je ademhaling en laat je de ademhaling doorgaan; hij gaat automatisch door. Als je aan het lopen bent, gaat hij automatisch door. Langzaamaan zullen er onderbrekingen komen en die onderbrekingen zullen je de eerste ervaring van het heden verschaffen. Uit deze vierentwintig, vijfentwintig dagen, komt er plotseling een beslissing omhoog.

Het is onbelangrijk wat voor beslissing er opkomt. Het allerbelangrijkste is van waar zij komt – niet wát het is maar waarvandáán. Als het van het hoofd komt schept het ellende. Maar als er een of andere beslissing opkomt uit je totaliteit, zul je daar nooit, maar dan ook werkelijk nimmer een ogenblik spijt van krijgen. Iemand die in het heden leeft kent geen spijt; hij kijkt niet om. Hij verandert zijn verleden en zijn herinneringen nooit, en hij richt zijn toekomst nimmer in.

Een besluit met het hoofd genomen is een afschuwelijk iets. Het woord besluit alleen al betekent be-sluit; het sluit je af. Het is geen goed woord. Het houdt eenvoudigweg in dat het je van de werkelijkheid afsluit. Het hoofd sluit je voortdurend van de realiteit af.
Uit Osho: Pharmacy for the Soul

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights