Voel jezelf vervuld

Doe gedurende zeven dagen een eenvoudig experiment: voel je bloed, je botten, je vlees, je lichaam, vervuld van verdriet ― elke cel van je lichaam bedroefd, donkere nacht om je heen; heel zwaar, heel gedeprimeerd, geen straaltje licht, geen hoop, somber, alsof je gaat sterven. Het leven klopt niet in je, je bent aan het wachten op de dood. Het is alsof de dood reeds in je zit of gaat zitten. Denk gedurende zeven dagen aan het gevoel dat de dood het hele lichaam is binnengedrongen, tot in je botten, tot in het merg. Ga door dit te denken, verstoor deze stemming niet. En kijk dan, na zeven dagen hoe je je voelt.

Je zult als een dood gewicht zijn. Alle gevoel zal verdwenen zijn, het lichaam voelt niet als levend aan. En wat heb je gedaan? Je hebt gegeten, je hebt alles hetzelfde gedaan als anders; het enige verschil is in de verbeelding ― er is een nieuw patroon van verbeelding om je heen.
Je zult erin slagen. Eigenlijk was je er al in geslaagd, je doet het al, zonder dat je het weet ben je er een expert in. Daarom zeg ik, begin met verdriet. Als ik zeg, wees vervuld van vreugde, zal dat heel moeilijk zijn. Je kunt het je niet voorstellen. Maar als je het kunt met droefheid, dan wordt je je ervan bewust dat als droefheid kan gebeuren, waarom niet geluk? Als je een droevige sfeer om je heen kan creŽren en je een dood ding wordt, waarom zou je niet een levende sfeer om je heen kunnen creŽren, en levend en dansend zijn? Het andere wordt voorstelbaar.

Ten tweede zul je ontdekken dat aan wat voor droefheid je ook hebt geleden, het niet echt was. Jij was de veroorzaker ervan, jij was de schrijver, onwetend heb je dit gedaan. Het lijkt moeilijk te geloven dat je verdriet jouw verbeelding is, want de hele verantwoordelijkheid komt nu bij jou terecht. Dan is niemand anders verantwoordelijk, dan kun je het niet op God afschuiven, of op het noodlot, op anderen, de maatschappij, je vrouw, je man ― je kunt het op van alles afschuiven. Jij bent degene die het doet en wat je ook overkomt, creŽer je zelf. Probeer het bewust gedurende zeven dagen. En dan zeg ik, je zult nooit meer bedroefd zijn ― want jij hebt de sleutel.

Probeer dan gedurende zeven dagen in een stroom van geluk te zijn ― drijf erin, elke ademtocht geeft je vreugde: voel het gewoon. Begin met zeven dagen verdriet en ga dan zeven dagen naar het tegenovergestelde. En als je precies naar het tegenovergestelde gaat, zul je het, door het kontrast, beter voelen.

Pas dan kun je dit experiment proberen ― want het is dieper dan geluk. Verdriet is de oppervlakte, geluk is in het midden, en dit is de laatste kern, de diepste kern, de kosmische essentie: Voel je substantie, beenderen, vlees, bloed, verzadigd met kosmische essentie, met oneindig leven, met goddelijke energie, met kosmische essentie. Maar begin er niet direct mee want dan zul je niet in staat zijn het te bereiken. Begin met verdriet, ga dan naar geluk, en probeer dan de oorsprong, de werkelijke oorsprong van het leven ― de kosmische essentie. En voel jezelf ermee vervuld.

En deze techniek, om jezelf vervuld te voelen met het kosmische, is echt wonderbaarlijk!

Vanaf de vroege morgen, wanneer je het leven voelt ontwaken, wanneer je voelt dat de slaap weg is, moet de eerste gedachte aan deze verzadiging zijn ― nu opent zich het Goddelijke, ontwaakt het Goddelijke, niet jij. Vandaar dat Hindu's, die ťťn van de indringenste rassen van de wereld zijn, hun eerste ademtocht beginnen met de naam van God. Het is nu een formaliteit geworden en het essentiŽle is verloren gegaan, maar dit was de oorsprong ervan ― dat je op het moment dat je Ďs morgens wakker wordt je niet jezelf moet herinneren, maar het Goddelijke. Het Goddelijke moet de eerste herinnering worden ― en de laatste, in de nacht, als je in slaap valt. Het Goddelijke moet men zich herinneren: hij moet het eerste en het laatste zijn. En als het werkelijk het eerste in de morgen en het laatste in de nacht is, zal hij de hele dag bij je zijn, ook in het midden.
Osho: Gedeelten uit
Het boek der geheimen

Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 Ė 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, fotoís en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiŽren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights