Verdwijnen

Eén van de alleroudste meditaties wordt nog steeds beoefend in sommige kloosters in Tibet. Ze leren je dat je soms gewoon kunt verdwijnen.

Terwijl je in de tuin zit, begin je gewoon te voelen dat je verdwijnt. Kijk gewoon eens hoe de wereld er uitziet als je uit de wereld verdwenen bent, als je hier niet langer bent, en als je volkomen transparant geworden bent. Probeer gewoon eens één seconde lang er niet te zijn. Als je thuis bent, leef daar dan alsof je niet bestaat.

Bedenk maar eens: de een of andere dag zul je er niet meer zijn. Op een dag ben je verdwenen, ben je dood; de radio staat nog aan, je vrouw maakt nog steeds het ontbijt klaar en de kinderen maken zich gereed om naar school te gaan. Bedenk: vandaag ben je verdwenen, en je bent er gewoon niet. Word een geest.

Terwijl je gewoon in je stoel zit, verdwijn je. Denk gewoon: ‘Ik ben geen realiteit meer; ik ben niet.’ En kijk eens hoe alles in huis doorgaat. Er heerst een geweldige vrede en stilte. Alles gaat door zoals het gaat. Zonder jou gaat alles door zoals het gaat. Er wordt niets gemist. Wat heeft het dan voor zin altijd maar druk bezig te zijn, met iets aan het werk en geobsedeerd door actie? Wat heeft het voor zin? Jij bent verdwenen, en wat je ook allemaal gedaan hebt, het zal verdwijnen – alsof je je handtekening in het zand had gezet, en de wind komt en de handtekening verdwijnt en alles is weg. Wees alsof je nooit bestaan hebt.

Het is werkelijk een prachtige meditatie. Je kunt het in vierentwintig uur vele keren uitproberen. Alleen al een halve seconde is genoeg. Gedurende een halve seconde: stop gewoon, jij bent er niet en de wereld gaat gewoon door. Als je steeds meer bewust wordt van het feit dat zonder jou de wereld prima verder draait, dan kun je een ander deel van je wezen leren kennen, een deel dat al lang genegeerd is, al vele levens lang – en dat is de ontvangende houding. Je laat gewoon alles toe, en je wordt een deur. Alles blijft gebeuren zonder jou.

Dat bedoelt Boeddha als hij zegt: word als drijfhout. Laat je in de stroom meedrijven als een boomstronk, en waar de stroom ook heenvoert, laat je meenemen; jij doet geen enkele moeite.
Uit Osho: De laatste illusie

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties 
Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights