Geniet van tijd met jezelf  

Liefde is een relatie tussen jou en iemand anders. Meditatie is een relatie tussen jou en jezelf. Liefde is uitgaand, meditatie is ingaand.
Liefde is delen – maar hoe kun je delen als je om te beginnen geen liefde bezit? Wat wil je dan delen? Meditatie zal je iets geven dat gedeeld kan worden. Meditatie zal je de kwaliteit geven, de energie die liefde kan worden als ze met iemand verbonden is.

Meditatie is niets anders dan hoe je met jezelf in verhouding staat. Als je met jezelf geen relatie kunt onderhouden, hoe kun je dan verwachten in staat te zijn met iemand anders een verstandhouding op te bouwen? Daarom moet de eerste liefde op jezelf gericht zijn. Dan is de tweede mogelijk. De mensen storten zich in de liefde van de tweede soort zonder iets over de eerste te weten.

Als je je geliefde mist breng haar of hem dan in herinnering. Schrijf mooie brieven… en maak je er geen zorgen over of die al dan niet echt of onecht zijn! Het moeten prachtbrieven zijn. Schrijf gedichten en besteed iedere avond een uur aan je geliefde. Van tien tot elf uur 's avonds doe je de lichten uit, je gaat op je bed zitten en je herinnert je de geliefde, voel de geliefde.

In je voorstelling voel je het lichaam van de ander, je kust, je omhelst en je raakt buiten zinnen! De ander zal nooit zo knap zijn als in je verbeelding. Echte mensen zijn nooit zo knap – of hoogst zelden. Vroeg of laat gaan ze stinken! Maar fantasie is gewoonweg heerlijk.

Word verliefd op jezelf

Ga hier eens een beetje mee experimenteren… Je gaat alleen onder een boom zitten en je wordt voor de eerste maal verliefd op je eigen wezen. Vergeet de wereld, wees alleen verliefd op jezelf. De spirituele zoektocht is in feite de zoektocht om op jezelf verliefd te worden. De wereld is een reis om op anderen verliefd te worden – spiritualiteit is een reis die bestaat in het verliefd worden op jezelf.
Spiritualiteit is erg zelfzuchtig – het is een zoektocht naar jezelf, een zoektocht naar de betekenis van het eigen zelf. Het is om je in jezelf te verheugen, om de smaak van jezelf te proeven. En wanneer er een begin van dit proeven in je innerlijk ontstaat… wacht dan even… zoek een beetje. Voel je uniek-zijn, schep genoegen in je eigen bestaan, want: ‘Wat zou ik hebben kunnen doen als ik niet geboren was? Hoe zou ik hebben kunnen klagen, en tegen wie, als ik hier niet geweest was?’
Je bent in dit bestaan! Zelfs dit feit, zelfs deze hoeveelheid bewustzijn, dit stukje besef van ‘ik ben’, de mogelijkheid alleen al van een kijkje in de gelukzaligheid – geniet van dit alles een beetje.
Laat de smaak van dit alles tot in al je poriën doordringen. Sta je zelf toe door de ontroering hierover overmand te worden. Ga dansen als je daarvoor in de stemming bent, ga lachen als je zin hebt om te lachen, of ga een lied zingen als je daar behoefte aan hebt. Maar denk eraan zelf het centrum van dit alles te blijven, en laat de bronnen van geluk uit je eigen innerlijk vloeien, niet vanuit de buitenwereld.

uit Osho: Het boek van zijn
Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties

 OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights