Boek der geheimen, deel 2
s
oetra 75:


Shiva zei:
Wakker,
in slaap of dromend,
ken jezelf als licht.

Boek der geheimen Soetra 75

Meditatie
met

L
icht

 

Terwijl je wakker bent, beweegt, eet, werkt, ervaar jezelf als licht, alsof er een vlam in je hart brandt en je lichaam slechts de aura rondom de vlam is. Zie het in je verbeelding: in je hart brandt een vlam, je lichaam is slechts een lichtende aura rondom de vlam; je lichaam is slechts een lichtgloed om de vlam. Laat het diep in je denken en je bewustzijn doordringen. Zuig het op.

Het kost tijd, maar als je erover blijft nadenken, het blijft voelen, het je blijft voorstellen ben je na enige tijd in staat je dit de hele dag te herinneren. Wanneer je wakker bent, over straat loopt, ben je een vlam die zich voortbeweegt. Niemand zal het in het begin opmerken, maar als je ermee doorgaat, merken anderen het na drie maanden ook. Pas wanneer anderen het merken kun je gerust zijn. Zeg het tegen niemand. Beeld je gewoon in dat je een vlam bent en dat je lichaam de aura eromheen is niet een fysiek lichaam, maar een elektrisch lichaam, een lichaam van licht. Blijf ermee doorgaan.

Als je doorzet, merken anderen binnen drie maanden of daaromtrent dat er iets met je is gebeurd. Ze zullen een subtiel licht om je heen voelen. Wanneer je dicht bij hen komt, voelen ze een andere warmte. Als je hen aanraakt, is het alsof ze door vuur zijn aangeraakt. Ze zullen gewaarworden dat er iets bijzonders met je aan de hand is. Vertel het aan niemand. Wanneer anderen het merken, kun je gerust zijn en dan kun je de tweede stap zetten, niet eerder.

Bij de tweede stap neem je het ook in je dromen mee. Nu kun je het in je droomwereld doorvoeren. Het is werkelijkheid geworden. Het is nu geen verbeelding meer. Via je verbeelding heb je iets echts ontdekt. Het is ook echt zo. Alles bestaat uit licht. Je bent licht maar je bent je er niet van bewust. Elk deeltje materie is licht.

De wetenschap zegt dat het uit elektronen bestaat; dat is hetzelfde. Licht is de bron van alles. Jij bent ook gecondenseerd licht. Via je verbeelding ben je eenvoudig bezig een werkelijkheid aan te tonen. Zuig het op en als je er vol van bent kun je ermee je droomwereld binnengaan, niet eerder.

Blijf bij het inslapen denken aan de vlam, de vlam zien, voelen dat jij het licht bent. Terwijl je je dat herinnert... herinnert... herinnert... val je in slaap en de herinnering blijft aanwezig. In het begin krijg je dromen waarin je voelt dat jij een vlam in je draagt, dat je licht bent. Langzamerhand beweeg je je ook in je dromen met hetzelfde gevoel. En zodra dit gevoel je dromen binnenkomt, verdwijnen de dromen. Je krijgt steeds minder dromen, je slaap wordt steeds dieper. Wanneer in je dromen deze realiteit zichtbaar wordt dat jij licht bent, een vlam, een brandende vlam, dan verdwijnen alle dromen. Pas wanneer je dromen verdwijnen kun je dit gevoel in je slaap meenemen, nooit eerder. Nu sta je op de drempel. Wanneer je dromen verdwenen zijn en je je herinnert dat je een vlam bent, sta je op de drempel van de slaap. Dan kun je met dat gevoel inslapen. En als je eenmaal met het gevoel dat je een vlam bent inslaapt, ben je bewust in je slaap. Dan slaapt alleen je lichaam, jij niet.

Yoga en tantra verdelen het leven van het menselijk denken in drieŽn, let wel: het leven van het denken. Ze verdelen het in drieŽn: waken, slapen en dromen. Dit is niet de onderverdeling van je bewustzijn, het is de onderverdeling van je denken. Bewustzijn is het vierde deel.

Ze hebben er in het Oosten nooit een naam aan gegeven. Ze noemen het eenvoudig het vierde, turiya. De eerste drie hebben namen; dat zijn de wolken. Ze kunnen benoemd worden: een wakende wolk, een slapende wolk, een dromende wolk. Het zijn allemaal wolken en de ruimte waarin die zich bewegen, de lucht heeft geen naam en blijft eenvoudig over als vierde.

Deze techniek is bedoeld om die drie stadia achter je te laten. Als je kunt zien dat je een vlam, een licht bent, dat jij niet degene bent die slaapt, dan ben je bewust. Je blijft een bewuste poging doen. Nu ben je rondom die vlam gekristalliseerd. Het lichaam slaapt, jij niet.

Dat is ook wat Krishna zegt in de Gita: dat yogi's nooit slapen. Terwijl anderen slapen zijn zij wakker. Niet dat hun lichaam nooit slaapt, dat slaapt wel maar alleen hun ichaam. Het lichaam heeft rust nodig, bewustzijn heeft geen rust nodig, want een lichaam is een werktuig, bewustzijn is geen werktuig. Het lichaam heeft brandstof nodig, heeft rust nodig. Daarom is het lichaam jong bij de geboorte, wordt oud en sterft. Bewustzijn wordt nooit geboren, wordt nooit oud en sterft nooit. Het heeft geen brandstof nodig, het heeft geen rust nodig. Het is zuiver energie, voortdurende, eeuwige energie. Als je dit beeld van vlam en licht kunt meedragen over de drempel van de slaap, zul je nooit meer slapen, alleen het lichaam rust. En terwijl het lichaam slaapt weet je dat dat gebeurt. Zodra dit gebeurt ben je het vierde geworden. Nu zijn waken, dromen en slapen deel van het denken. Ze zijn er onderdeel van, maar jij bent het vierde: iemand die door alle stadia is heengegaan en geen van die stadia is. 
uit: Het boek der geheimen - soetra 64 - 112

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 Ė 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, fotoís en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiŽren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights