De NEE meditatie
&
de JA meditatie

Wees zo negatief als je maar kunt

Doe deze methode elke avond zestig minuten lang. Word veertig minuten lang negatief – zo negatief als je maar kunt. Doe de deur op slot, leg overal kussens. Leg de telefoon van de haak en vertel iedereen dat je een uur lang niet gestoord wilt worden. Hang een briefje aan de deur dat je een uur lang volkomen met rust wil worden gelaten. Maak het zo donker mogelijk. Zet droefgeestige muziek aan en voel je doods. Zit daar en voel je negatief. Herhaal de mantra `Nee’.

Stel je dingen voor uit het verleden – toen je heel, heel kleurloos en doods was en zelfmoord wilde plegen en er niets was dat het leven smaak gaf – en overdrijf het. Roep de hele situatie terug. Je mind zal je willen afleiden en zeggen: `Wat ben je aan het doen? Het is zo`n prachtige avond en het is volle maan!’ Luister niet naar de mind. Zeg hem dat hij later terug mag komen, maar dat jij je nu volkomen aan negativiteit wil wijden. Wees pijnlijk negatief. Huil, jammer, gil, schreeuw, vloek – wat je maar wilt – maar denk aan één ding: voel je niet gelukkig, laat geen enkel geluksgevoel toe. Als je je daarop betrapt, geef jezelf dan onmiddellijk een klap! Keer terug naar je negativiteit en begin op de kussens te meppen, ermee te vechten, erbovenop te springen. Wees gemeen! En het zal je niet meevallen om dat veertig minuten te zijn.

Dit is kennelijk een van de structuurwetten van de mind: wil je het op een bewuste manier doen, dan kun je het opeens niet. Doe het toch maar – en als je het bewust doet, zul je zien dat er een distantie ontstaat. Jij bent degene die het doet en tegelijkertijd ben je er getuige van. Je verliest er jezelf niet in. Er ontstaat afstand en dat is prachtig. Maar ik zeg niet dat je afstand moet scheppen. Het is een nevenproduct – je hoeft er niets voor te doen.

Ruk je na veertig minuten plotseling uit die negativiteit. Gooi de kussens aan de kant, maak het licht aan, zet mooie muziek op en dans twintig minuten. Zeg alleen maar `Ja! Ja! Ja!’ Laat dit je mantra zijn. En neem dan een flinke douche. Die zal al je negativiteit grondig wegspoelen en je gaat er het `ja’ in een nieuw licht door zien. En waar het in religie om gaat is dat je `ja’ leert zeggen. We hebben geleerd `nee’ te zeggen – daarom is de maatschappij er zo afschuwelijk gaan uitzien.

Dit zal voor een grondige schoonmaak zorgen. Je hebt energie maar die energie wordt ingesloten door rotsblokken van negativiteit die de energie verhinderen naar buiten te komen. Als die rotsblokken eenmaal opgeruimd zijn, zal je energie prachtig gaan stromen. Die stroom is er wel, klaar om naar buiten te komen, maar eerst moet je je in je negativiteit verdiepen. Zonder diep in het nee te duiken, kan niemand tot een hoogtepunt van ja komen. Je moet eerst leren nee-zeggen, dan komt het ja-zeggen daar vanzelf uit voort.

´Ja, ja, ja`

Maak een mantra van  ´ja`.
Herhaal elke avond voor je gaat slapen ´ja, ja` en voel helemaal mee wat dat woord zegt.
Wieg mee, laat het van top tot teen door je hele wezen gaan.
Laat het je doordringen.
Herhaal ´ja, ja, ja`.
Laat dit elke avond tien minuten lang je gebed zijn voordat je gaat slapen.
En zit `s morgens vroeg tenminste drie minuten rechtop in bed.
Het eerste wat je doet is ´ja` herhalen en zó dat je het voelt.
Als je je overdag negatief gaat voelen, sta dan stil, waar je ook bent.
Als je luid ´ja, ja` kunt zeggen is het goed.
Is dat niet mogelijk, dan kun je in elk geval zonder geluid ´ja, ja, ja` zeggen.

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties
Het kleine abc van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights