De Tussenpersoon Loslaten
“Hoe je naar de dingen kijkt, hangt van jou af niet van de dingen. Tenzij je een punt bereikt waarop je het interpreterende denken loslaat en direkt kijkt, wordt je geleid door de geest. Het laat je de dingen vervormd zien, het laat de dingen vermengd met interpretaties, zien. Ze zijn niet puur.

Dus de enige manier om de waarheid te bereiken is te leren om direkt te zijn in het zien, hoe je de hulp van je geest kunt loslaten… Deze werking van de geest is het probleem, want het denken kan alleen dromen creëren. Maar de geest kan prachtige dromen creëren en dat maakt je zo opgewonden.

Door jouw opwinding begint de droom er uit te zien als de werkelijkheid. Als je te opgewonden bent wordt je bedwelmd, dan ben je niet goed bij je hoofd. Dan is alles wat je ziet, jouw projektie. En er zijn net zoveel werelden als er geesten zijn, want iedere geest leeft in zijn eigen wereld.

Methode
“Probeer in kleine dingen de geest er buiten te laten. Je kijkt naar een bloem – kijk alleen. Zeg niet, ‘Prachtig!’ ‘Lelijk!’ Zeg helemaal niets! Verwoord het niet, gebruik geen woorden. Kijk alleen. De geest zal zich ongemakkelijk voelen, onbehaaglijk. De geest zou iets willen zeggen. Maar zeg tegen de geest, ‘Wees stil! Laat me kijken, ik wil alleen kijken.’
“In het begin zal het moeilijk zijn, maar begin met dingen waar je niet zo bij betrokken bent. Het zal moeilijk zijn naar je vrouw te kijken zonder woorden. Je bent teveel bij haar betrokken, te zeer emotioneel verbonden…boos of verliefd, maar te zeer betrokken.
“Kijk naar dingen die neutraal zijn – een rots, een bloem, een boom, de opkomende zon, een vliegende vogel, een wolk die in de lucht zweeft. Kijk naar dingen waar je niet te veel bij betrokken bent, waar je afstand van kunt houden, waarbij je onverschillig kunt blijven. Begin met neutrale dingen en ga dan naar meer emotioneel geladen situaties.
“Hoe meer je de geest opzij zet, hoe lichter het voor je zal worden, want als er geen dromen zijn, gaan er deuren open, gaan er ramen open, en kan de lucht je bereiken, en de zon komt op en bereikt helemaal je hart, het licht bereikt je. Terwijl je steeds minder vervuld bent met dromen, raak je meer en meer vervuld met waarheid.”

Osho: Het boek van niets

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyright