Laat je liefde als ademen zijn

Als je adem opspaart sterf je omdat hij dan muf wordt, hij sterft af. Hij verliest alle vitaliteit, de kwaliteit van leven. Met liefde is dat eveneens het geval. Ze is een soort ademhaling en elk moment hernieuwt zij zichzelf. Wanneer iemand in de liefde komt vast te zitten en stopt met ademhalen, verliest het leven alle betekenis. En dat is nu precies wat mensen overkomt: de mind is zo dominant dat hij zelfs het hart beïnvloedt en zelfs het hart bezitterig maakt! Het hart kent geen bezitsdrang, maar de mind besmeurt en vergiftigt het.

Blijf dit doorlopend in het oog houden. Schep een liefdesverhouding met het bestaan en laat je liefde als ademen zijn. Adem in, adem uit, maar laat het liefde zijn die naarbinnen en naarbuiten gaat. Gaandeweg moet je wel met iedere ademteug die liefdesmagie creëren. Dat wordt jouw meditatie: bij de uitademing moet je voelen dat jij liefde in het bestaan uitstort; bij de inademing stort het bestaan zijn liefde in jou uit.

Het duurt niet lang of je ziet dat de kwaliteit van je adem aan het veranderen is. Dan begint het iets totaal anders te worden dan alles wat je voordien ooit hebt gekend. Daarom noemen wij dit in India prana, leven – niet ademhaling zonder meer.

Het is niet enkel zuurstof, er is nog iets anders – heel de essentie van leven, het goddelijke zelf. Als we het uitnodigen, komt het ook binnen, licht aarzelend, met de adem.

Laat dit dus je meditatie zijn, je techniek. Rustig zittend, ademend, liefde ademend. Het brengt je ontroering, je gaat een soort innerlijke dans voelen.
 

Adem van de geliefde

De ervaring van het ademen moet steeds dieper worden en goed onderzocht, geobserveerd, gadegeslagen en geanalyseerd worden. Let erop hoe je ademhaling zich wijzigt al naar gelang je emoties en omgekeerd: hoe je emoties veranderen met je ademhaling. Bijvoorbeeld wanneer je bang bent, let op de verandering in je adem. Probeer dan later een keer de adem te wijzigen in hetzelfde patroon als toen je bang was.
Tot je verrassing merk je dat als je de adem verandert precies zoals hij was toen je bang was, er angst in je opkomt – en wel onmiddellijk.

Bekijk je ademhaling wanneer je hevig verliefd bent op iemand.
Hand in hand met je geliefde, in omhelzing met je geliefde, let je op je ademhaling.
Op een dag zit je gewoon in stilte onder een boom en houd je jezelf weer in de gaten, terwijl je op dezelfde manier ademt. Vorm het patroon, val opnieuw in dezelfde Gestalt.
Adem op dezelfde wijze alsof je je geliefde omhelst en je zult versteld staan: het hele bestaan wordt je geliefde! Weer komt er geweldige liefde in je op. Dat gaat samen.
Let op je adem, want dat liefdevolle ademritme is uiterst belangrijk: het transformeert heel je wezen.

 
Wanneer twee ademen als één

Let steeds meer op je liefdevolle momenten. Wees alert. Kijk hoe je ademhaling zich wijzigt. Let op hoe je lichaam vibreert. Maak van het omhelzen van je vrouw of man een experiment en je gaat je erover verwonderen. Op een goede dag omhels je elkaar weer en je gaat in elkaar op. Blijf minstens een uur zo zitten en verwondering is je deel: het zal een van de meest psychedelische ervaringen zijn!

Door een uur lang niets te doen, alleen door elkaar gewoon maar te omhelzen, in de ander te vallen, in elkaar over te gaan, met de ander te versmelten, wordt de ademhaling geleidelijk aan één. Je haalt adem alsof jullie twee lichamen met maar één hart zijn. Je haalt tegelijk adem. En als je tegelijk ademhaalt – niet door enig toedoen van jezelf, maar enkel en alleen omdat je zoveel liefde voelt dat de ademhaling volgt – dan zijn dat de prachtigste, de meest waardevolle momenten; niet van deze wereld maar van het grote onbekende, zo van ‘te gek voor woorden’.

In dergelijke ogenblikken vang je de eerste vleugjes meditatieve energie op. Op zulke momenten houdt grammatica het voor gezien en taal houdt op te bestaan. In de poging het onder woorden te brengen blaast taal de laatste adem uit, en zuiver en alleen door die dood wijst dit ten slotte naar het onzegbare.

uit Osho:Pharmacy for the Soul

Het kleine ABC van meditatie

 Pareltjes Home BoekenLijst

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights