Kijken met het derde oog

 

 

Dit is een van de bijdragen van het Oosten aan de wereld: het inzicht dat er, tussen de twee ogen, vanbinnen een derde oog is dat doorgaans onbenut blijft.

Je moet er hard voor werken, je moet je hele seksuele energie omhoog brengen, tegen de zwaartekracht in, en wanneer die energie het derde oog bereikt gaat het open. Er zijn al heel wat methoden uitgeprobeerd om dat te bereiken, want wanneer het opengaat is er plotseling een lichtflits en dingen die je nooit begrepen hebt worden plotseling helder.

Wanneer ik de nadruk leg op waarnemen, getuige-zijn... is dat omdat dit de beste methode is om het derde oog te activeren. Het is immers een naar binnen kijken. Je beide ogen kun je daarvoor niet gebruiken, die kunnen alleen naar buiten kijken. Je moet ze sluiten. En wanneer je probeert naar binnen te kijken, wil dat zeggen dat er een soort oog is dat ziet. Wie ziet je gedachten? Niet je beide ogen. Wie ziet dat er boosheid opkomt? Dat punt waar je ziet wordt symbolisch ‘het derde oog’ genoemd.

uit: Osho: Meditatie - de eerste en laatste vrijheid

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties
Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights