Een techniek om te centreren
uit
Het boek der geheimen:

Laat je aandacht verblijven bij een plaats waar je iets uit het verleden ziet gebeuren en zelfs je vorm, die haar huidige eigenschappen heeft verloren, is getransformeerd.

Je herinnert je je verleden.
...
Dit is een heel belangrijke basistechniek.
Als je bijvoorbeeld ‘s avonds op het punt staat in slaap te vallen, herinner je dan wat er die dag gebeurd is en doe dat in de omgekeerde volgorde. Begin niet met de ochtend. Begin met waar je nu bent, in bed – het laatste punt – en ga dan terug. Ga stap voor stap terug tot wat er ‘s morgens het eerst gebeurd is toen je wakker werd. Ga terug en zorg ervoor dat je er niet in verwikkeld raakt.

Reis ‘s avonds dus terug. Het is een proces van afwinden, van ontwarren. En als je bij de ochtend bent aangeland, bij het moment waarop je nog in bed lag, bij het eerste wat je ‘s morgens gedaan hebt, dan heb je weer dezelfde frisse mind als die ochtend. En dan kun je als een klein kind de slaap vatten.
Je kunt deze techniek van terugreizen ook voor je hele leven toepassen.

De terugreis-techniek is een wonderbaarlijke methode

Dit is een diep louteringsproces. En als je het elke dag doet, voel je een nieuwe gezondheid, een nieuwe frisheid over je komen. En als we kinderen kunnen leren om dit elke dag te doen, hoeven ze nooit de last van het verleden op zich te voelen drukken. Ze hoeven dan niet meer terug te grijpen naar het verleden. Ze kunnen dan altijd in het heden zijn.

Je kunt je mind ook op andere manieren trainen in het teruggaan. Tel van honderd naar één – 99, 98, 97… tel terug. Je zult merken dat het niet eenvoudig is omdat je gewend bent om van één naar honderd te tellen en niet andersom.

Zo werk je ook met deze techniek terug. Wat zie je dan? Doordat je teruggaat en je mind afwindt, ben je een getuige. Je ziet dingen die je overkomen zijn, maar nu ben jij het niet die ze overkomen. Nu ben jij enkel toeschouwer en zie je de gebeurtenissen zich afspelen op het beeldscherm van je mind.
Als je dit dagelijks doet, merk je op een dag dat je tijdens je werk in het bedrijf, op kantoor of waar dan ook getuige kunt zijn van dingen die op dat moment gebeuren. Als het je naderhand lukt, waarom dan niet meteen – op het moment dat iemand je beledigt, zonder dat je er kwaad om wordt?

Probeer het eens met deze techniek. Begin vanavond, probeer het, en doe het ook morgenvroeg. En als je het gevoel hebt dat het klikt, als je voelt dat je het kunt, probeer het dan na een week eens voor je hele verleden. Neem een dag vrij. Ga ergens naartoe waar je alleen kunt zijn. Ik raad je aan om die dag te vasten – vast en wees stil. Ga op een eenzaam strandje liggen of onder een boom en ga naar je verleden terug, te beginnen bij dit punt: je ligt op het strand, je voelt het zand en de zon en dan ga terug. Dring diep in het verleden door, dieper en dieper en ontdek het laatste wat je je kunt herinneren.

Je zult verbaasd staan. Gewoonlijk herinner je je niet veel en kun je de grens van je vierde of vijfde levensjaar niet overschrijden. Wie een goed geheugen heeft, kan misschien teruggaan tot de leeftijdsgrens van drie jaar maar daarachter blijft alles duister. Maar als je deze techniek toepast, zul je weldra die barrière doorbreken en herinner je je zelfs de dag dat je werd geboren. En dat is een openbaring.
uit OSHO Het boek der geheimen

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties
Het kleine ABC van meditatie

Pareltjes Home BoekenLijst

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights