Je ware zelf
Meditatie is niets anders dan een hulpmiddel om je bewust te maken van je ware zelf, dat niet door jou gemaakt is en niet gemaakt hoeft te worden omdat je het al bent. Je bent ermee geboren. Je bent het! Je moet het alleen ontdekken. Als dat niet mogelijk is, of als de maatschappij dat niet toestaat... en geen maatschappij staat het toe omdat het ware zelf bedreigend is voor de gevestigde religie, voor de staat, voor de massa, voor de traditie, omdat de mens, zodra hij zijn ware zelf kent een individu wordt. Hij hoort niet meer bij de massa, hij is niet meer bijgelovig en hij kan niet meer uitgebuit worden, niet meer als vee geleid worden, niet meer bevolen en gecommandeerd worden. Hij leeft volgens zijn eigen licht en vanuit zijn eigen innerlijk. Zijn leven heeft een geweldige schoonheid en integriteit en dat is precies waar de maatschappij bang voor is.
Geļntegreerde mensen worden individuen en dat wil de maatschappij niet. In plaats van individualiteit leert de maatschappij je een persoonlijkheid te zijn. Het woord persoonlijkheid komt van persona, dat 'masker' betekent. De maatschappij geeft je een vals beeld van wie je bent. Ze geeft je alleen een stuk speelgoed waaraan je je hele leven blijft vastklampen.

Naar mijn idee bevindt bijna iedereen zich op de verkeerde plaats. Iemand die heel gelukkig zou zijn geweest als arts is schilder en iemand die heel gelukkig zou zijn geweest als schilder is arts. Niemand schijnt op zijn plaats te zijn; daarom is het zo'n janboel in de maatschappij. Men laat zich leiden door anderen in plaats van door de eigen intuļtie. Meditatie helpt je om je eigen intuļtieve vermogens te laten groeien. Dan wordt het duidelijk wat je vervulling geeft, wat je tot bloei brengt. Wat het ook is, het is voor elk individu anders, dat is de betekenis van het woord individu: iedereen is uniek. Het zoeken naar je uniek-zijn is heel opwindend, een groots avontuur.
Uit Osho Meditatie - de eerste en laatse vrijheid

Het vinden van je eigen geluid
Begin met het gevoel dat er een geluid vanuit je keel omhoog stijgt – een kreunend, steunend of een zoemend geluid. Voel kleine golfjes geluid opkomen. Als je zin hebt om te zoemen of te kreunen, ga erin op. Niet verlegen zijn en niet inhouden. Als het begint met een zwaaien van je lichaam, geef je dan over aan dat zwaaien. Laat het geluid bezit van je nemen.
Er zit geweldig geluid in je wezen, als van een groot vat en soms wil het tot uitbarsting komen. Tenzij het tot uitbarsting komt, voel je je niet licht. Je moet het een beetje helpen. Het wil geboren worden en jij moet erdoor bezeten raken; dat is de enige manier waarop je het helpen kunt.
Ons fundamentele wezen is uit geluid samengesteld; dat is een van de alleroudste inzichten over de mens.
Tenzij je eraan meedoet, kan je eigen geluid niet functioneren. Het kan niet werken als je niet meer doet dan luisteren. Het moet actief, beweeglijk en levend worden. Daarom moet je beginnen met zoemen en chanten. Iedere ochtend, heel vroeg, om vijf uur, voor zonsopgang sta je op en een half uur lang ga je zitten zingen, hummen en kreunen. Het is niet nodig dat die geluiden zinvol zijn. De geluiden moeten echt zijn, maar ze hoeven niets te betekenen. Je moet er lol in hebben, dat is alles; dat is de bedoeling. Je moet heen en weer zwaaien. Laat het een eerbetoon aan de opkomende zon zijn en houd er pas mee op als de zon is opgekomen. Hierdoor blijf je de hele dag in een bepaald ritme. Je bent dan van 's morgens vroeg af aan in harmonie en je merkt dat de dag van een andere kwaliteit is. Je bent liefdevoller, zorgzamer, meedogender, vriendelijker; minder heftig, minder boos, minder ambitieus en minder egoļstisch.
Heb je zin om te dansen, dan dans je; heb je zin om te zwaaien, dan zwaai je. Waar het om gaat is dat jij niet jezelf beheerst; jij wordt door het geluid beheerst.
Uit Osho: Pharmacy for the Soul

Ervaar het Zelf dat voorbij het lichaam is
Concentreer je er elke dag een half uur op je levensenergie naar je innerlijke wezen te leiden. Als je met je mind krachtig besluit een duik te nemen in jezelf en erin te verdrinken, en je trekt je energieėn terug uit de buitenwereld, zul je bereiken wat je wenst. Maar dit vereist een nietaflatende, dagelijkse beoefening. Je zult ontdekken dat je energie of je levenskracht zich naar binnen is gaan verplaatsen. Je zult voelen dat het fysieke lichaam zijn greep op je heeft opgegeven en dat het helemaal gescheiden is van jou.
Als je deze techniek drie maanden onafgebroken toepast, zul je op een dag ontdekken dat je lichaam ergens buiten je ligt, van je gescheiden is. Dit kun je zien. Dit wordt eerst van binnenuit waargenomen, maar na meer oefening, na meer moed te hebben verzameld, kun je het innerlijke wezen naar buiten brengen en kun je van buitenaf je eigen lichaam zien liggen, buiten je, helemaal van je gescheiden.
Je lichaam van binnenuit leren kennen is als het leren kennen van een volkomen andere wereld, een wereld waarvan we nog niet eerder weet hadden, waar we geen informatie over hadden. De medische wetenschap weet helemaal niets van dit innerlijke lichaam, noch zal ze zich er ooit een voorstelling van kunnen maken.
Zodra het volledig en werkelijk wordt ervaren dat het innerlijke Zelf te onderscheiden is en verschilt van het uiterlijke lichaam, houdt de dood op te bestaan. Als er geen dood is kan iemand heel makkelijk het omhulsel van het uiterlijke lichaam verlaten en de dingen waarnemen als een gedesinteresseerde toeschouwer.
Uit Osho: Leven en sterven - op een onbekende reis

Herinner je de Innerlijke Ene
Breng je altijd de ene die binnenin het lichaam is in herinnering. Als je loopt, zit, eet of wat je ook doet, denk aan die ene die niet loopt, niet zit en ook niet eet. Alles wat gedaan wordt, gebeurt aan de oppervlakte, en voorbij al het doen is het zijn. Wees je dus bewust van de niet-doener tijdens het doen, van de niet-bewegende tijdens het bewegen.
Uit Osho:
Pharmacy for the Soul


Het kleine abc van meditatie

Pareltjes Meditatie Home OSHO boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiėren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights