Ja-mantra

Ja zeggen tegen het leven, tegen liefde, tegen mensen, dat is wat ik jullie leer. Ja, er zijn doornen, maar het is niet nodig die te tellen. Negeer de doornen, mediteer op de roos. En als je meditatie dieper de roos binnengaat en de roos gaat jou weer dieper binnen, dan beginnen de doornen kleiner te worden dan ze eerst waren. Er komt een moment waarop de roos totaal bezit van je genomen heeft; niet langer zijn er doornen in de wereld.

Begin je energie in ‘ja’ te leggen – maak een mantra van ‘ja’. Iedere avond voor het slapen gaan herhaal je ‘ja… ja…’ en kom ermee in harmonie. Zwaai erbij heen en weer en laat het van top tot teen helemaal over je heen komen. Laat het je doordringen. Herhaal: ‘Ja… ja… ja…’ Laat dat ’s avonds tien minuten je gebed zijn en ga dan slapen.
‘s Morgens vroeg ga je dat weer voor minstens drie minuten in je bed zitten doen. Het eerste wat je doet is ‘ja’ herhalen en in het gevoel ervan raken.
Overdag, steeds wanneer je negatieve gevoelens begint te krijgen, stop dan ter plekke, waar je ook bent. Als je hardop kunt zeggen: ’Ja… ja…’ is het goed; anders is het minste wat je doen kunt zwijgend ‘ja… ja…’ zeggen. Drie weken lang moet je ‘ja’ oefenen.

Zeg alleen maar ‘ja’

Onze grondhouding is: ‘Nee’. Waarom? Omdat ‘nee’ je een gevoel geeft dat je iemand bent. De moeder heeft het gevoel dat ze iemand is – ze kan nee zeggen. Iets wordt ontzegd, het ego van het kind is gekwetst en het ego van de moeder is voldaan. ‘Nee’ is egovervullend; het is voeding voor het ego, vandaar dat we ons erin oefenen om nee te zeggen.
Waar je in het leven ook maar heengaat, overal kom je neezeggers tegen, omdat je met nee voelt dat je gezag hebt – je bént iemand, je kunt nee zeggen. Als je zegt: ‘Ja, meneer’, zorgt dat ervoor dat je je minderwaardig voelt; je het gevoel hebt dat je iemands ondergeschikte bent, een niemand. Alleen dan zeg je ‘Ja, meneer’.
Ja is positief en nee is negatief.

Onthoud dit: nee is egovervullend, ja is de methode om het zelf te ontdekken. Nee versterkt het ego; ja vernietigt het.
Ga eerst eens na of je ja kunt zeggen. Kun je geen ja zeggen, is het onmogelijk om ja te zeggen, alleen dan zeg je nee.
Onze manier van doen is daarentegen allereerst nee te zeggen; pas als het onmogelijk is om nee te zeggen, alleen dan zeggen we ja, maar met een verslagen houding.
Probeer het eens op een dag. Doe jezelf de belofte dat je vierentwintig uur lang gaat proberen in iedere situatie met ja te beginnen. Bekijk eens wat een diepe ontspanning je dat geeft.
Doodgewone dingen! Het kind vraagt of het naar de film mag. Hij gaat sowieso; jouw nee heeft niets te betekenen. Integendeel, jouw nee wordt een uitnodiging, jouw nee maakt het nog aantrekkelijker, omdat het kind, als jij je ego voedt, ook zal proberen het zijne te versterken. Hij zal proberen om tegen jouw nee in te gaan en hij weet best manieren om van jouw nee een ja te maken, hij weet hoe hij dat moet regelen. Hij weet dat er maar een klein beetje moeite voor nodig is, een beetje aandringen en jouw nee wordt ja.

Probeer eens vierentwintig uur op alle mogelijke manieren met ja te beginnen. Je zult er veel moeite mee hebben, omdat je dan gaat inzien dat het nee onmiddellijk voorop gaat. Bij alles komt het nee als eerste – dat is de gewoonte geworden. Gebruik het niet; gebruik ja, en merk hoe het ja je ontspanning heeft gegeven.

Juist denken betekent beginnen met ja. Het betekent niet dat je geen nee kunt gebruiken; het betekent alleen maar met ja beginnen. Neem een instelling van ja zeggen aan. En als het echt onmogelijk is, zeg dan pas nee. Je vindt heus niet veel dingen om nee op te zeggen, als je met ja begint. Als je begint met nee, vind je echt niet veel aanleiding meer om ja te zeggen. Bij het beginpunt staat negentig procent al vast. Je begin kleurt alles, zelfs de uitkomst.
Juist denken betekent denken, maar wel denken met een meevoelende mind. Denk met een ja zeggende mind.

uit OSHO, Pharmacy for the Soul
Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties
Het kleine abc van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights