Innerlijke Glimlach

Wanneer: Als je ergens zit en je hebt niets te doen.

Stap 1: Adem via de mond
“Ontspan je onderkaak en open je mond een beetje. Begin door de mond te ademen, maar niet te diep. Laat het lichaam zelf ademen zodat het oppervlakkig is en stedds oppervlakkiger wordt. En als je merkt dat de ademhaling heel oppervlakkig is geworden, de mond is open en de kaak is ontspannen, dat je hele lichaam heel erg onspannen voelt.

Stap 2: Voel een glimlach
“Voel op dat moment een glimlach opkomen – niet op je gezicht, maar over je hele wezen. Het is geen glimlach die op de lippen komt – het is een existentiele glimlach die zich innerlijk verspreid. Probeer het en zult weten wat het is, want het valt niet uit te leggen. Het is niet nodig met je lippen of je gezicht te glimlachen – maar alsof je glimlacht vanuit de buik, de buik glimlacht.
"En omdat het een glimlach is, niet een lach, is het heel zacht, delicaat, kwetsbaar, zoals een kleine roos die zich opent in de buik en de geur over het hele lichaam verspreidt.

"Als je deze glimlach eenmaal hebt ontdekt kun je vierentwintig uur gelukkig blijven. En zodra je voelt dat je dit geluk mist, sluit je ogen en zie of je die glimlach te pakken kan krijgen, en het zal er zijn. En je kunt het zo vaak als wilt vinden gedurende de dag. Het is er altijd.
Osho: This Is It!
Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights