Ga van het hoofd
naar het hart

Voelen is het echte leven. Denken is onecht, omdat het altijd denken óver betekent, het is nooit de zaak zelf. Het is niet het nadenken over de wijn wat je dronken maakt, het is de wijn. Je kunt over wijn blijven nadenken, maar door alleen maar na te denken over wijn, raak je nooit dronken. Wijn moet je drinken, en het drinken gebeurt door voelen.

Denken is een pseudo-activiteit, een surrogaatactiviteit. Het geeft je een vals gevoel dat er iets gebeurt, maar er gebeurt niets. Dus wissel van denken naar voelen, en de beste manier om dat te doen is om te beginnen te ademen vanuit je hart.
Adem overdag, zo vaak als je eraan denkt, met diepe teugen in. Voel hoe die precies het midden van de borst raakt. Voel dat het is alsof het hele bestaan zich in je uitstort, op de plaats van je hartcentrum. Het verschilt per persoon; gewoonlijk neigt het naar de rechterkant. Het heeft niets uitstaande met het fysieke hart. Het is heel iets anders, het hoort bij het etherische lichaam.

Haal diep adem, en doe dat steeds minstens vijf maal met diepe teugen. Haal de lucht in en vul het hart. Voel het precies in het midden, dat het bestaan zich door het hart in je uitstort. Vitaliteit, leven, het goddelijke, natuur – alles stort zich in je uit.
Adem dan eveneens vanuit het hart diep uit, en voel dat je alles wat je gegeven is, weer terugstort in het goddelijke, in het bestaan.

Doe het overdag vele malen, maar als je het doet, doe dan vijf ademhalingen ineens. Dat helpt je om van het hoofd naar het hart te schakelen.

Je wordt meer en meer gevoelig; meer en meer word je vele dingen gewaar, waarvan je je niet bewust bent geweest. Je gaat meer ruiken, meer proeven, je tastzin verbetert. Je gaat meer zien en horen; alles wordt intens.
Ga dus van het hoofd naar het hart, en al je zintuigen worden plotseling helder. Je gaat het leven werkelijk in je voelen pulseren, gereed om op te springen en te stromen.

´Het derde belangrijke chakra is het hartchakra. Je kunt het ook het liefdeschakra noemen, want het belangrijkste dat een man of een vrouw kan overkomen tussen geboorte en dood, is liefde. En liefde heeft vele uitingen: meditatie is één van de verschijningsvormen van liefde, en gebed is één van de verschijningsvormen van liefde.´

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights