Ga de heldere hemel binnen

Mediteer op de hemel, op een zomerse onbewolkte lucht, eindeloos leeg en helder, waarin niets beweegt in deze volledige maagdelijk.

Contempleer erop, mediteer erop en ga die helderheid binnen. Word deze helderheid, deze helderheid vol ruimte.

Als je op een open wolkeloze hemel mediteert, voel je plotseling dat de mind aan het verdwijnen is, dat de mind geleidelijk aan het wegvallen is. Er ontstaan dan leemtes. Plotseling word je je ervan bewust, alsof de heldere hemel ook bij jou naar binnen is gekomen. Er zijn intervallen. Gedachten houden dan voorlopig op – alsof het verkeer is gestopt en niemand zich beweegt.

In het begin zijn het maar enkele momenten, maar zelfs die momenten zijn transformerend. Langzaamaan vertraagt de mind en verschijnen er grotere leemtes. Minutenlang is er geen gedachte, geen wolk. En wanneer er geen gedachte is, geen wolk, worden de hemel vanbuiten en vanbinnen een geheel, want enkel de gedachte is de barrière, alleen de gedachte maakt de muur. Alleen door het denken is het uiterlijke aan de buitenzijde en het innerlijke aan de binnenzijde. Wanneer er geen denken is, verliezen het uitwendige en het inwendige hun begrenzingen en worden ze één. Echt waar, grenzen hebben nooit bestaan, zij verschenen pas door het denken – de barrière.

Op de lucht mediteren is prachtig.

Ga zo liggen dat je de aarde vergeet; ga op je rug liggen op een verlaten strand, of zo maar ergens op de grond en kijk naar de lucht. Een heldere hemel is een prima hulpmiddel – onbewolkt, eindeloos.

Kijk gewoon, staar naar de lucht. Ervaar de helderheid van de lucht, de afwezigheid van de wolken, het eindeloze uitspansel, en ga dan die helderheid binnen, word er één mee, alsof jij de lucht, de ruimte bent geworden.

Eerst ga jij op in de hemel en vervolgens gaat de hemel bij jou naar binnen. En daar vindt een ontmoeting plaats: de hemel in je ontmoet de hemel buiten, in die ontmoeting zit verwerkelijking. In die ontmoeting bevindt zich geen mind, want die ontmoeting kan alleen plaatsvinden wanneer de mind er niet is. In die ontmoeting ben je voor het eerst niet je mind. Er is geen verwarring. Zonder de mind kan er geen verwarring zijn. Er is geen ellende, want ook ellende kan niet bestaan zonder de mind.

Dit kijken naar de heldere hemel en er één mee worden, is een van de meest gebruikte technieken. Veel tradities hebben er gebruik van gemaakt. En speciaal voor de moderne mens is ze heel bruikbaar, omdat er niets op aarde over is waarop je kunt mediteren – alleen nog de lucht. Als je om je heen kijkt is alles door mensenhanden gemaakt, alles is beperkt, begrensd, gelimiteerd. Alleen de lucht is gelukkig nog beschikbaar om op te mediteren.

Probeer deze techniek. Ze zal nuttig zijn, maar onthoud drie dingen. In de eerste plaats: knipper niet met je ogen: staar, zelfs als je ogen pijn beginnen te doen en er tranen komen. Maak je geen zorgen. Zelfs die tranen bevrijden je van een last; ze hebben een nuttige functie. Deze tranen zullen je ogen onschuldiger en frisser maken. Blijf alleen maar staren.

In de tweede plaats: let op dat je niet over de lucht gaat nadenken. Je kunt over de lucht nadenken. Je kunt veel gedichten, prachtige gedichten over de lucht uit je geheugen oproepen – maar dan loop je de essentie mis. Je moet er niet over nadenken, je moet erin opgaan, je moet er één mee worden – want als je erover begint na te denken, wordt er opnieuw een barrière opgeworpen. Je loopt de lucht alweer mis, en je bent weer opgesloten in je eigen mind. Denk niet na over de lucht. Wees de lucht. Staar enkel maar, ga op in de lucht en sta de lucht toe in jou op te gaan. Als jij opgaat in de lucht, gaat de lucht onmiddellijk in jou op.

Hoe kun je dat doen? Hoe doe je dat – hoe ga je op in de lucht? Staar steeds verder weg. Blijf staren alsof je de horizon probeert te vinden. Ga zo diep mogelijk, ga zo ver mogelijk. Door die uitgaande beweging wordt de barrière doorbroken. Doe deze techniek ten minste veertig minuten achter elkaar; korter heeft geen zin, dan heb je er geen baat bij.

Wanneer je werkelijk voelt dat je er één mee bent geworden, kun je je ogen sluiten. Wanneer de lucht in jou is binnengekomen, sluit dan je ogen. Je kunt haar dan ook vanbinnen zien. Wanneer er veertig minuten voorbij zijn en je voelt dat die eenheid er is, dat er een eenwording heeft plaatsgevonden en er geen mind meer is, sluit dan pas je ogen en blijf in het innerlijke uitspansel.

De helderheid ondersteunt dan het derde punt: ga die helderheid binnen. Die helderheid helpt: de onbezoedelde, wolkeloze hemel. Wees je enkel bewust van de helderheid die overal om je heen aanwezig is. Denk er niet over na, wees je alleen maar bewust van die helderheid, die puurheid, die onschuld. Deze woorden moet je niet herhalen, je moet ze voelen in plaats van over ze na te denken. En zodra je in de lucht staart, komt dat gevoel, want het is niet aan jou om je deze dingen voor te stellen – ze zijn er. Als je staart, vinden ze bij je plaats.

Maar wat ga je doen als het geen zomer is? Als de lucht bewolkt is en niet helder, sluit dan je ogen en ga alleen maar het innerlijke luchtruim binnen. Sluit gewoon je ogen, en als je de een of andere gedachte ziet, bekijk ze dan alleen maar alsof het wolken zijn die in de lucht drijven. Wees je bewust van de achtergrond, de lucht, en sta onverschillig tegenover de gedachten.

uit Osho, Meditatie, de eerste en laatste vrijheid

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights