Spiegelstaren

Doe de deur van je kamer op slot en ga voor een grote spiegel zitten. Het moet donker zijn. Plaats dan een kaarsje naast de spiegel, maar zo dat de kaars niet rechtstreeks weerspiegeld wordt. Alleen je gezicht wordt in de spiegel weerkaatst, niet de vlam. Blijf dan in de spiegel in je eigen ogen kijken. Knipper niet. Doe dit veertig minuten per dag, dan ben je binnen twee of drie dagen in staat het zonder te knipperen te doen.

Het geeft niet als er tranen komen, laat ze komen, maar zorg dat je niet knippert en blijf in je eigen ogen staren. Verander je starende blik niet. Als je in je eigen ogen blijft kijken, word je binnen twee of drie dagen iets heel vreemds gewaar. Je gezicht gaat er anders uitzien. Dat beangstigt je misschien. Het gezicht in de spiegel begint te veranderen. Soms verschijnen er in de spiegel volkomen andere gezichten dan die je van jezelf kent.

Maar echt, dat zijn allemaal jouw gezichten. Het onderbewuste komt nu tot uitbarsting. Die gezichten, die maskers, zijn van jou. Soms kan er zelfs een gezicht opdoemen dat je in een vorig leven hebt gehad. Als je een week lang veertig minuten per dag ononderbroken staart, zie je in de spiegel een stroom van gezichten, als een film van gezichten. Talloze gezichten komen en gaan. Na drie weken herinner je je door al die gezichten die je hebt zien komen en gaan, niet meer wat je eigen gezicht is.

Als je doorgaat, gebeurt er na drie weken plotseling iets vreemds: plotseling zie je geen gezicht meer in de spiegel. De spiegel is leeg, je staart in de leegte. Er is helemaal geen gezicht te zien. Dit is het moment: doe je ogen dicht en ga de ontmoeting aan met het onbewuste.

Je bent naakt – volkomen naakt, zoals je bent. Alle zelfbedrog is ten einde.

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:
info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights