Een Hart vol Vrede

NB. Deze meditatie is een bewerking van Een Hart vol Vrede (zie OSHO MEDITATIE de eerste en laatste vrijheid, hoofdstuk 14: Hart Meditaties),
waarin de techniek is:

‘Doe je ogen dicht en voel het gebied tussen de oksels, de hartstreek, je borst. Voel dit eerst, richt je totale aandacht, je bewustzijn volledig op het gebied tussen de oksels. Vergeet de rest van het lichaam, let alleen op de hartstreek tussen de oksels, de borst, en voel dat die vol diepe vrede is.’

Probeer dit.

En telkens wanneer je kunt voelen dat de vredigheid tussen je oksels je oplaadt, je hartcentrum doordringt, ziet de wereld eruit als een illusie. Als de wereld als een illusie lijkt en aanvoelt, is dat het teken dat je de meditatie bent binnengegaan. Denk niet dat de wereld een illusie is, want het is niet nodig dat te denken – je voelt het. Plotseling wordt het je duidelijk: ‘Wat is er met de wereld gebeurd?’ Dan is de wereld plotseling onwezenlijk geworden; hij is er wel maar zonder enige vastigheid, net als een film op een doek. Het kan zelfs driedimensionaal zijn. Het ziet er zo echt uit, als iets dat geprojecteerd is. Het is niet zo dat de wereld geprojecteerd wordt, niet dat hij echt onwerkelijk is – nee. De wereld is echt, maar je hebt afstand geschapen, en die afstand wordt steeds groter. Je kunt weten of de afstand steeds groter wordt of niet, door te kijken hoe je je voelt over de wereld. Dat is het criterium. Het is geen waarheid dat de wereld onwerkelijk is; het is een meditatief criterium – als je wereld onwerkelijk is geworden, ben je gecentreerd geraakt in je wezen. Nu liggen het oppervlak en jij zo ver uit elkaar, dat je het oppervlak als iets objectiefs kunt bekijken, iets dat iets anders is dan jij. Je bent er niet mee geïdentificeerd.

Deze techniek is heel gemakkelijk, en neemt niet veel tijd in beslag als je die probeert,. Soms gebeurt het zelfs met deze techniek, dat je er bij je allereerste poging de pracht en de wonderbaarlijkheid van voelt.

Doe het ’s avonds tien minuten lang, vlak voordat je in slaap valt. Maak de wereld onwerkelijk, en dan heb je zo’n diepe slaap dat je zo misschien nog nooit eerder hebt geslapen. Als de wereld onwerkelijk wordt vlak voordat je in slaap valt, worden de dromen minder omdat, als de wereld een droom is geworden, kan het dromen niet doorgaan. En als de wereld onwerkelijk is, ben je volkomen ontspannen, omdat de werkelijkheid van de wereld zich dan niet op je stort, op je losbeukt.

Ik heb deze techniek aangeraden aan mensen die aan slapeloosheid lijden. Het helpt enorm. Als de wereld onwerkelijk is, lossen spanningen op.

En als je afstand kunt nemen van de buitenkant, ben je al naar een diepe slaaptoestand toegegaan – voordat de slaap komt, zit je er al diep in. ’s Morgens is het dan heel mooi omdat je zo fris bent, zo jong; alle energie vibreert, komend vanuit het centrum terug naar de buitenkant.


Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties
OSHO Pareltjes,
Home,

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights