De vreugde van liefhebben

Steeds wanneer je liefhebt, ben je vol vreugde. Ben je niet in staat lief te hebben, dan is vreugde niet voor je weggelegd. Vreugde is een uitwerking van liefde, een schaduw van liefde; ze volgt liefde.

Dus wanneer je liefdevoller wordt, word je ook steeds vreugdevoller. Maak je er niet druk om of je al dan niet liefde terugkrijgt; daar gaat het helemaal niet om. Vreugde volgt liefde automatisch, of die nu wederkerig is of niet, en of de ander haar al of niet beantwoordt. Dat is het mooie van liefde, ze heeft innerlijk resultaat. Ze is niet afhankelijk van de beantwoording door de ander, ze is helemaal van jou. En het maakt geen verschil waar je liefde naar uitgaat – naar een hond, een kat, een boom of een rots.

Ga maar naast een rots zitten en wees vol liefde. Maak een praatje. Geef de rots een kus, ga erop liggen. Voel je er één mee en plotseling voel je een huivering van energie, een opwelling van energie – en je bent ontzaglijk blij. Het kan best dat de rots niets heeft teruggegeven, of misschien ook wel, maar dat is het punt niet. Je wordt blij omdat je liefhad. Iemand die liefheeft, is vol vreugde.

Ken je deze sleutel eenmaal, dan kun je vierentwintig uur lang vreugdevol zijn. Als je vierentwintig uur lang liefdevol bent, en je bent niet langer van voorwerpen van liefde afhankelijk, dan word je steeds onafhankelijker – omdat je vol liefde kunt zijn zelfs als er niemand is. Je kunt heel de leegte die je omgeeft liefhebben. Als je in je eentje in je kamer zit, vul je de hele kamer met je liefde. Je kunt in een gevangenis zitten en je kunt die binnen een seconde in een tempel veranderen. Op het moment dat je hem met liefde vult, is het niet langer een gevangenis. En zelfs een tempel wordt tot gevangenis als liefde ontbreekt.

Open de bloembladen van het hart
Soms is het hart er wel, maar is het als een knop, niet als een bloem. Toch kan de knop een bloem worden. Je hoeft dan maar één ding te doen: begin met de volgende ademhalingstechniek. Doe het steeds wanneer je een lege maag hebt, ofwel voordat je gaat eten of drie uur nadat je gegeten hebt. Werp alle lucht eruit – adem diep uit, trek je buik in en gooi alle lucht eruit. Als je voelt dat alle lucht eruit is, houd de lucht dan zo lang als je kunt buiten, twee of drie minuten lang. Drie minuten is het beste. Het is moeilijk, maar langzaam maar zeker gaat het je lukken; je gaat compleet naar lucht snakken en dan komt het naar binnen vliegen. Die instroming maakt je heel blij, je voelt grote vitaliteit en dat instromen helpt je hart opengaan.

Je hebt iets nodig dat je hart doordringt. Dit kun je doen wanneer je maar wilt. Doe het niet meer dan zeven maal achter elkaar. Je kunt het drie, vier of vijf maal daags doen of zelfs meer; dat is geen probleem. Maar denk er wel om dat je het met een lege maag doet, zodat je de lucht er werkelijk uit kunt gooien. Laat de lucht dan zo lang mogelijk eruit. Wees maar niet bang, je gaat niet dood. Wanneer het onmogelijk wordt het vol te houden, is het met je beheersing gedaan en dan haast de lucht zich naar binnen. Van lieverlee raak je in staat drie minuten lang geen adem te halen en als het dan naar binnen vliegt, gaan de bloembladen van het hart open. Dit is een van de middelen die het allerbelangrijkst is om het hart te openen.
Osho

Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights