Boek der geheimen #
# 58

Zie de wereld als een drama

Deze techniek zegt: Dit zogenaamde universum lijkt op een goochelnummer, op een cirkusvoorstelling. Om gelukkig te zijn, zie het aldus.

In India hebben we deze wereld niet een schepping van God genoemd, maar een spel, een leela. Dat leela-idee is prachtig want de schepping lijkt zo serieus. De God van de joden en christenen is heel serieus. Zelfs voor een kleine ongehoorzaamheid werd Adam uit de Hof van Eden gezet. En niet alleen hij werd eruitgezet, maar met hem de hele mensheid. Hij was onze stamvader en wij lijden dankzij hem. Het moet wel een heel ernstige God geweest zijn. Laat het maar uit je hoofd om hem ongehoorzaam te zijn, want als je ongehoorzaam bent neemt hij wraak en onder die wraak moet je lang lijden.

Leela geeft aan het het leven een speels tintje. Het leven wordt er een levenslang spel door. En de techniek die we nu bespreken is erop gebaseerd: Dit zogenaamde universum lijkt op een goochelnummer, op een cirkusvoorstelling. Om gelukkig te zijn, zie het aldus.

Als je ongelukkig bent, heb je het leven te serieus genomen. En zoek niet langer naar een manier om gelukkig te zijn. Verander alleen je instelling. Met een serieuze geest kun je niet gelukkig zijn. Met een feestelijke mind kun je gelukkig zijn. Beschouw het hele leven als een mythe, als een verhaal. Dat is het ook en zodra je het leven zo gaat zien, ben je niet meer ongelukkig. Ongelukkige gevoelens krijg je als je te serieus bent. Probeer het een week; herinner je zeven dagen maar n ding, namelijk dat de wereld enkel een toneelspel is dan kun je onmogelijk nog dezelfde zijn. Slechts zeven dagen! Je verliest er niet veel mee want je hebt niets te verliezen.

Je kunt het proberen. Zie zeven dagen lang alles als een toneelspel, als een show. Die zeven dagen zullen je veel flitsen geven van je boeddhanatuur, van je innerlijke zuiverheid. En zodra je zon glimp hebt opgevangen kun je niet meer dezelfde zijn. Je bent dan gelukkig maar je kunt je nu nog niet voorstellen wat voor een geluk je ten deel kan vallen want je hebt nog nooit geluk gekend. Je kent alleen maar stadia van ongelukkig zijn. Soms was je ongelukkiger en soms was je minder ongelukkig en dan noemde je dat geluk. Je weet niet wat geluk is want je kunt het niet weten. Als je meent dat je de wereld heel serieus moet nemen, dan kun je niet weten wat geluk is. Geluk valt je alleen te beurt als je leeft vanuit het inzicht dat de wereld enkel een spel is.

Probeer dit eens en doe alles op een feestelijke manier, alsof je het speelt, niet alsof het ook echt het geval is. Als je een echtgenoot bent, wees een echtgenoot in het spel waarin je speelt. Als je een echtgenote bent, speel dat dan. Laat het een spel zijn. Er zijn natuurlijk regels. Elk spel kent afspraken. Het huwelijk is zon afspraak en scheiding is een afspraak, maar neem dat niet zo hoog op. Het zijn regels en de ene regel brengt de andere voort. Scheiding is slecht omdat het huwelijk slecht is: de ene regel kweekt de volgende! Maar neem ze niet serieus en zie dan hoe meteen al de kwaliteit van je leven verandert.

Ga vanavond naar huis en gedraag je tegenover je vrouw, je man of je kinderen alsof je een rol speelt in een toneelspel en leer de schoonheid ervan kennen. Als je een rol speelt, probeer je die zo goed mogelijk te spelen, maar verder raakt die je niet. Dat is ook niet nodig. Jij speelt de rol en je gaat slapen. Maar onthoud dat het een rol is en zeven dagen lang speel je die. Dan kan zich geluk aan je voltrekken en zodra je weet wat geluk is, hoef je niet meer ongelukkig te zijn, want het is jouw keuze.

Je bent ongelukkig omdat je een verkeerde houding ten opzichte van het leven aanneemt. Je kunt gelukkig zijn als je de juiste houding kiest. Boeddha schenkt veel aandacht aan de juiste houding. Hij maakt die tot basis, tot fundament de juiste houding of instelling. Wat is de juiste instelling? Wat is het criterium? Voor mij is dit het criterium: de instelling die je gelukkig maakt is de juiste en er is geen sprake van een objectief criterium. De instelling die je ongelukkig en miserabel maakt is de onjuiste instelling. Het criterium is subjectief. Jouw geluk is het criterium.
Osho: Het boek der geheimen

Hier vindt u nog meer "Hier-en-Nu" meditaties 
Het kleine ABC van meditatie

Pareltjes Home BoekenLijst

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 654 737
 e-mail:info@osho.nl

Copyright teksten, fotos en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights