Word
een holle
bamboestengel

Meditatie is een manier om te leren leven met je eigen eenzaamheid, een confrontatie aan te durven met je eigen eenzaamheid, in plaats van ze te ontlopen er diep in te duiken om te zien wat ze nu precies is. En dan staat je een verrassing te wachten. Als je in je eenzaamheid duikt, zul je tot je verrassing ontdekken dat eenzaamheid in wezen helemaal niet eenzaam is. In de kern is ze alleenzijn – en dat is iets totaal anders.

Eenzaamheid vormt de omtrek en alleenzijn vormt het centrum. De omtrek is verlatenheid en het centrum is in-je-eentje-zijn. En als je dat prachtige alleenzijn eenmaal kent, ben je een totaal ander mens. Je zult je nooit meer eenzaam voelen. Zelfs in de bergen of in de woestijn waar je volkomen alleen bent, zul je je niet eenzaam voelen, want als je alleen bent is God bij je, als je alleen bent ben je zo diep in God verankerd dat het er niet toe doet of er nog iemand anders is of niet. Je voelt je van binnen zo volledig, van binnen zo rijk…

Zoals je nu bent, voel je je zelfs temidden van een menigte eenzaam. En ik verzeker je, als je dat alleenzijn kent, ben je zelfs in je eenzaamheid niet eenzaam.

Dan begin je overvloedig als een bron te stromen. Uit dit alleenzijn stijgt de geur van liefde op, uit dit alleenzijn ontstaat creativiteit – want uit dit alleenzijn begint God overvloedig te stromen. Je wordt een hol bamboeriet… Het begint te zingen. Maar het lied is altijd van Hem.

Pareltjes OSHO boeken Home

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyright