Bestaan er wel echte problemen? Of zijn alle problemen alleen maar spelletjes van de mind? Doet gewaarzijn problemen verdwijnen? Of bestaat de mogelijkheid dat gewaarzijn onderdrukking met zich meebrengt?
Ik merk dat als ik me meer gecenterd en bewust voel dan gewoonlijk, er dan geen problemen opkomen, maar als ik niet meer gecenterd ben, komen alle oude problemen weer terug en lijken ze zelfs nog groter. Is dit verdringing?


Alle problemen komen voort uit onbewustheid. Onbewustheid veroorzaakt problemen, en dat is eigenlijk het enige probleem. Als je dus alert en bewust bent, verdwijnen de problemen – ze worden niet onderdrukt! En als je ze toch onderdrukt, zul je nooit bewust worden, onthoud dat; want iemand die zijn problemen onderdrukt, zal bang zijn om bewust te worden. Zodra iemand die problemen heeft onderdrukt, bewust wordt, zullen die problemen weer de kop opsteken. Bewust-zijn brengt ze aan het licht.
Het is alsof je rommel in je huis verstopt: dan ben je bang voor te veel licht, omdat je anders onder ogen moet zien wat je verstopt hebt. Je kunt geen licht binnenlaten.

Ik heb eens tijdje in een dorp gewoond. In dat dorp was een rivier en die was heel smerig – hij was zo klein dat je hem nauwelijks een rivier kunt noemen. En er was geen andere mogelijkheid om ergens te zwemmen. Ik had eens iemand te logeren en zat er een beetje mee: ik kan hem toch niet meenemen naar die smerige rivier? Daarom gingen we er om een uur of vier in de ochtend naar toe, en we genoten en hebben gepraat over de schoonheid ervan, want de maan scheen en de rivier zag er werkelijk prachtig uit. En enthousiast riep hij uit: ‘Ik heb nog nooit zo’n schitterende plek gezien.’
Ik zei: ‘Dat is helemaal waar, maar je moet hier niet overdag komen.’
Hij zei: ‘Maar waarom?’
Ik zei: ‘Ga er dan niet heen.’

Natuurlijk ging hij er de volgende morgen direct naartoe. En hij kwam terug met de worden: ‘Wat een smerige plek!’ Maar het zag er zo prachtig uit…

Als je onderdrukt, ben je bang om bewust te worden. Daarom zijn miljoenen mensen bang om bewust te worden. Bewustzijn brengt licht bij je binnen, en dan zul je allemaal schorpioenen, slangen en wolven zien… en dat is beangstigend. Je blijft liever in het duister. Dan kun je je in ieder geval nog voorhouden dat er geen problemen zijn.

Bewustzijn brengt alles wat onderdrukt wordt aan de oppervlakte. Bewustzijn onderdrukt nooit iets – integendeel, het verlost je van wat je onderdrukt.

Maar je ervaring is juist. Als je bewust wordt, verdwijnen de problemen. En dan komt vanzelf de vraag op: Is het niet het bewustzijn die de problemen wegdrukt – want hoe kunnen ze nu zomaar verdwijnen? En als de oplettendheid weg is, is de centering voorbij en ben je minder bewust, dan steken de problemen weer de kop op – en zijn ze groter dan ooit! Dus is natuurlijk de conclusie: het bewustzijn verdringt ze. Maar dat is niet zo.

Als je onbewust bent, schep je problemen. Onbewustheid heeft zo zijn eigen taal – dat is de taal van problemen. Het is dan alsof je in het duister rondtast. Er valt dan iets om, je loopt iets omver. Dat zijn de problemen wanneer het donker is. Als er licht is, loop je niet tegen de tafel en valt er niets omvallen. Dan kun je je gemakkelijk voortbewegen. Dan kun je zien. Maar als het donker is en je probeert door je eigen huis te lopen, kunnen er ongelukjes gebeuren. Misschien kun je de deur niet meer vinden. Of misschien weet je niet meer waar de dingen staan.

In het donker schept je manier van leven problemen. Duisternis of onbewustheid verstaan alleen de taal van problemen, oplossingen kennen zij niet. Zelfs als je een oplossing gegeven wordt, maak je er in je onbewustheid een probleem van. Dat is wat er gaat gebeuren: als ik iets tegen je zeg, versta je iets totaal anders. Je begrijpt het vanuit jouw standpunt.

Dat is de reden waarom boeddha’s altijd verkeerd begrepen worden. Dat is natuurlijk, daar valt geen ontkomen aan. Het is heel moeilijk om een boeddha te begrijpen. Het is heel makkelijk en natuurlijk om hem verkeerd te begrijpen. Het vergt een enorme bewustheid van jouw kant om hem te begrijpen – want hij leeft in een wereld waar geen problemen zijn, waar alleen maar oplossingen en nog eens oplossingen zijn en geen problemen, alleen maar antwoorden en geen vragen. Jij staat daar ver vanaf… alsof je op een andere planeet leeft.

En vandaar blijft hij je toeroepen, maar wat er tot je doordringt is iets totaal anders. En je kunt altijd redenen vinden voor wat je begrijpt. Je kunt met argumenten komen en in de verdediging gaan.

Willem zat op de getuigenbank en had in alle rust antwoord gegeven op de gestelde vragen van de openbare aanklager. Nu was het de beurt aan de rechter.
‘Denkt de verdachte nu echt dat de rechtbank het verhaal accepteert dat het distilleerapparaat op zijn erf niet werd gebruikt om illegale whisky mee te branden?’
‘Dat is juist, edelachtbare! zei Willem. ‘Ik heb het gekocht als curiosa. Ik heb het dan ook nooit en nooit gebruikt om whisky mee te produceren.’
‘Complete onzin!’ blafte de rechter. ‘Wat dit hof betreft, is het bezit van zo’n apparaat meer dan bewijs genoeg!’
‘Dan, edelachtbare, denk ik dat u me ook wel het aanranden van uw dochter ten laste kunt gaan leggen!’
Wat!’ schreeuwde de rechter. ‘Heb je ook nog eens mijn dochter aangerand?’
‘Nee, meneer,’ zei Willem. ‘Maar ze was gisteravond bij me thuis, en ik heb er zeker het gereedschap voor!’
De mind is heel doortrapt en slim. Hij kan op heel slimme manieren argumenteren. Hij kan er zelfs verklaringen en bewijzen voor vinden; hij kan je het gevoel geven dat je het goed hebt begrepen.
Maar de vraag is van enorm belang. Het is voor iedereen die hier is van belang. Want dit is een plek waar je meer en meer bewust moet worden. Bewust-zijn moet het klimaat worden.
uit Osho:
Vrij Zijn in het hier & nu

Pareltjes Home OSHO Meditatie OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737 e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  
www.osho.com/copyrights