OSHO Praten met je lichaam - een meditatieve Osho-therapie
Een proces van geleide meditatie om jezelf opnieuw de vergeten taal van het spreken met je lichaam te herinneren

Er is behoefte aan een volkomen nieuw soort opvoeding in de wereld, waar van het eerste begin af aan iedereen wordt ingevoerd in de stiltes van het hart – met andere woorden in meditaties – waar iedereen erop moet worden voorbereid mededogen te hebben met zijn of haar eigen lichaam. Want tenzij je met je eigen lichaam mededogen hebt, kun je niet mededogend staan ten opzichte van enig ander lichaam. Het is een levend organisme, en het heeft je geen kwaad gedaan. Het heeft je voortdurend ten dienste gestaan sinds je werd ontvangen, en het zal dat tot je dood blijven doen. Het zal alles doen wat je graag zou willen, zelfs het onmogelijke, en het is je niet ongehoorzaam.



Je lichaam vertegenwoordigt het geheel van het bestaan, al de elementen. En wat een transformatie! Wat een metamorfose! Kijk naar de aarde en kijk dan naar je body, wat een transformatie, en je hebt je er nog nooit over verbaasd! Stof is goddelijk geworden – wat machtiger mysterie is er mogelijk? Op wat voor machtiger wonderen zit je te wachten? En je ziet het wonder zich elke dag voltrekken. Uit de modder komt de lotus… en uit het stof is onze prachtige body verrezen.

Bij deze meditatie gaat het over vriendschap sluiten met je lichaam. Het is een geleide meditatie. Deze stem brengt je in gesprek met je lichaam en je mind.
Voorbereiding voor de meditatie:
Deze helende meditatie leert je ten diepste: de beste vriend van jezelf te worden.



Voordat je met deze meditatie begint, is het raadzaam de nodige maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat je gedurende het eerstvolgende uur, waarin je jezelf dit proces van diepe ontspanning toestaat, niet gestoord wordt.
Houd een deken onder handbereik, zodat je die voor aangename warmte kunt gebruiken, mocht je daaraan behoefte hebben.
Trek er een paar minuten voor uit om te bedenken aan welke kwestie of aan welk symptoom van je body je vandaag graag zou willen werken. Maak het je dan in alle opzichten gemakkelijk, en wel zo dat het voor jou het beste aanvoelt.

Dan zet je de cd. aan.
Verder hoef je niets te doen.

Praat tegen het lichaam
Begin je eenmaal met je lichaam in relatie te treden, dan worden de zaken erg gemakkelijk. Het lichaam hoeft niet te worden gedwongen, het laat zich overreden. We hoeven niet met het lichaam te vechten – dat is lelijk, gewelddadig, agressief, en elk soort wrijving gaat meer en meer spanning creëren. Dus je hoeft niet in een of ander conflict te zijn – laat gerieflijkheid regel zijn. En het lichaam is zo’n prachtig geschenk van het Al, dat ermee vechten hetzelfde is als geen thuis te geven aan goddelijke zelf. Het is een heiligdom… als in een heiligdom zijn we erdoor omsloten; het is een tempel. We bestaan erin en we moeten er alle zorg aan besteden – het is onze verantwoordelijkheid.
Dus zeven dagen lang… het zal er in het begin een beetje absurd uitzien omdat het ons nooit geleerd is met ons eigen lichaam te praten – toch kunnen er wonderen door gebeuren. Die gebeuren al zonder dat we het weten. Wanneer ik iets tegen je zeg, volgt mijn hand in een gebaar. Ik praat tegen je – het is mijn mind die iets aan je meedeelt. Mijn lichaam volgt hem. Het lichaam staat in relatie tot de mind.
Wanneer je de hand wilt opheffen, hoef je niets te doen – je heft hem eenvoudigweg op. Gewoon het idee alleen dat je die omhoog wilt brengen en het lichaam volgt het op; het is een wonder. In feite is noch de biologie noch de fysiologie in staat te verklaren hoe dat gebeurt. Want een denkbeeld is een denkbeeld; je wilt je hand omhoog brengen – dat is een idee. Hoe wordt dit idee getransformeerd tot een fysieke boodschap voor de hand? En het kost helemaal geen tijd – in een fractie van een seconde; soms zonder enige tijdsonderbreking.
Om een voorbeeld te noemen, ik zit met je te praten en mijn hand werkt steeds mee; er is geen tijdsonderbreking. Het is alsof de body parallel loopt aan de mind. Het lichaam is heel gevoelig – we zouden moeten leren hoe ermee te praten, dan kan er heel wat gedaan worden.

Deze geleide meditatie op CD is onderdeel van het boek
Vrij zijn in het hier en nu

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail:info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights