Meditatie betekent voorbij de tijd te gaan; mind is tijd.

De mind bestaat in verleden en toekomst, hij heeft geen ervaring met het heden. Tijd wordt geacht drie vormen te hebben: verleden, heden en toekomst.
Daar ben ik het niet mee eens, mijn eigen ervaring is volkomen anders: tijd bestaat maar uit twee tijdsvormen, verleden en toekomst. Het heden maakt geen deel uit van tijd, het heden is een deel van de eeuwigheid. Het is een totaal ander iets. Verleden en toekomst zijn horizontaal, en het heden is verticaal.
De mind leeft horizontaal, meditatie is een verticaal fenomeen. Wanneer je je uit verleden en toekomst terugtrekt, ga je plotseling het heden binnen en dat gaat aan tijd voorbij. Dat is het begin van goddelijkheid, van waarheid, het begin van dat wat is.
De hele wetenschap van meditatie houdt in: je te helpen je te bevrijden van verleden en toekomst, en in feite stelt het als opgave niet veel voor, omdat het verleden er niet meer is en de toekomst er nog niet is, dus bevrijd je je gewoon van iets dat er nog niet is – het is geen grote opgave. En je bevrijd je van iets dat er niet meer is – dat is ook geen grote opgave. Je gaat binnen in dat wat er is en dat er altijd is. Daarom is meditatie eenvoudig, je hoeft het alleen maar te begrijpen.
Maar in de naam van meditatie doen in de wereld zoveel domheden de ronde, zodat mensen erg in de war geraakt zijn. Wat is meditatie? Mensen zijn mantra’s aan het zingen, doen bepaalde rituelen, vereren, buigen zich voor beelden. Allerlei dingen worden gedaan. Tibetaanse boeddhisten blijven de hele dag dingen doen: op de grond liggen en met hun hoofd de grond aanraken. En hoe meer je dat doet, hoe meditatiever je wordt. Er zijn mensen die het duizend keer per dag doen, tweeduizend keer, drieduizend keer.
Hoe groter het aantal, hoe geweldiger je bent. En stel je het eens voor, een mens die deze onzin doet van op de grond liggen en de grond met zijn hoofd aanraken, de hele dag door – natuurlijk raakt hij uit zijn mind… Maar dat is geen meditatie. Dat is uit de mind zakken, niet boven de mind uitstijgen. Hij wordt gek, maar hij wordt geen boeddha. Hij wordt misschien heel sterk omdat het een goede lichaamsoefening is het de hele dag te doen. Hij geniet misschien een goede gezondheid, maar als hij denkt dat hij weet wat meditatie is, leeft hij volkomen in een illusie.
Ook zijn er mensen die voortdurend mantra’s zingen – ze worden mechanisch, ze blijven maar zingen en ze blijven ook denken. De mind is tot vele dingen in staat, je hoeft alleen maar de truc te leren. Je kunt het proberen – je kunt zingen: ‘Rama, Rama, Rama…’ en na een paar dagen gaan tellen: ‘Een, twee, drie, vier.' Een, twee, drie, vier, Rama, Rama. Een, twee, drie, vier, Rama…’ en beide gebeuren gelijk. Je doet beide tegelijk. ‘Rama, Rama, en: een, twee, drie, vier’; en dan komt er een vrouw voorbij en kijk je en raak je in de war, en dat gaat je hoofd in en ga je ertegen vechten vanuit het gevoel: ‘Dit is niet goed.’
De mind kan veel dingen tegelijk, dus kun je je er niet van bevrijden door enkel een mantra te zingen. Het enige dat nodig is, is een diepgaand begrip, oplettendheid, alertheid en niet in oude herinneringen te gaan en niet in misstappen terecht te komen over de toekomst.
Langzaamaan settel je je dan in het heden. En het moment dat je hier-nu bent, heb je het gevonden.

Osho, Meditatie, de eerste en laatste vrijheid

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights