OSHO
VRIJHEID de moed om jezelf te zijn

Vrijheid is een belangrijk en emotioneel thema, en niet alleen van onze tijd: als een rode draad loopt het streven naar vrijheid door de hele menselijke geschiedenis. Vele filosofen en grote denkers hebben daarover gesproken, en hebben soms een aanpak gevonden die het individu in staat stelt persoonlijke vrijheid te beleven.
Wat is hun geheim, wat is hun recept? Kan het individu die vrijheid inderdaad bereiken? Ja, zegt Osho, die is te bereiken, en dan gaat hij verder met: ‘Door verantwoording te nemen, wordt men vrij. De verantwoording aan een ander over te laten, betekent gevangen te zijn.’ Klinkt zo eenvoudig, maar waarom is het dan zo...?

ISBN 978-90-5980-112-7 / pb. met flappen / 192 pag´s. euro 15.50
Wilt u dit boek direct bij ons bestellen?

Stuur dan een mail naar info@osho.nl met vlg volledige gegevens:
- titel,
- gewenst aantal exemplaren,
- naam,
- straat,
- postcode en plaats,
- tel. nummer,
- eventuele cadeauverpakking,

en u krijgt per ommegaande een bevestiging van ons incl. opgave van de bijdrage in de porto- / pakketkosten die wij vragen.
Met onze dank voor uw bestelling bij ons en vriendelijke groet, het team van Osho Publikaties

De aanpak gaat zo: eerst komt ‘vrijheid van iets’ door zich van beklemmende structuren los te breken; dan komt ‘vrij zijn om...’, een positief gevoel dat ontstaat bij de beslissing iets in eigen hand te nemen, iets creatief te benaderen. En dan komt gewoon ‘vrijheid,’ de hoogste en uiteindelijke vrijheid waarin je gewoon jezelf bent, en ten volle respons geeft op moment-tot-moment.

Zijn duidelijke en vaak heel humoristische stijl maken dit handzame boek een uitstekende begeleider op de eigen weg naar individuele vrijheid, een weg die makkelijk te volgen is, van ‘het begrijpen van de wortels van slavernij,’ naar ‘ware vrijheid is spiritueel.’

Vrijheid betekent het vermogen om ja te zeggen wanneer ja nodig is,
nee te zeggen wanneer nee nodig is, en soms te zwijgen

 wanneer niets nodig is – stil zijn, niets zeggen. Wanneer al deze ten dienste staande dimensies beschikbaar zijn, is er vrijheid.

Inhoud
Voorwoord: De drie dimensies van vrijheid  

De wortels van slavernij begrijpen

         Maatschappij en de vrijheid van het individu – een interview

         Het probleem god

         De idee van lot en bestemming

         Vliegangst

 

Wegen naar vrijheid

         Kameel, leeuw, kind

         Van liefde naar liefdevol zijn

         Van reactie naar actie

         Rebellie, geen revolutie

 

Hindernissen en springplanken

   antwoorden op vragen over...

         - grootst mogelijke vrijheid

         - zelf gemaakte gevangenis

         - rebelse spirit

         - vrijheid en droefheid

         - kinderen zichzelf laten ontwikkelen

         - het verschil tussen reactie en rebellie

         - vrij zijn van afhankelijkheid

         - het pad van waarheid

 

Epiloog: Ware vrijheid is spiritueel

Uit het voorwoord: De drie dimensies van vrijheid

Vrijheid is een driedimensionaal fenomeen. Het eerste is de fysieke dimensie. Je kunt fysiek tot slaaf gemaakt worden, en duizenden jaren lang is de mens op de markt verkocht, precies als elk ander handelsartikel. Slaven hebben overal ter wereld bestaan. Ze kregen geen mensenrechten, ze werden niet echt als menselijke wezens geaccepteerd, ze werden als minder dan menselijk beschouwd. En mensen worden nog steeds behandeld als minder dan menselijk.
...
Lichamelijke vrijheid wil zeggen dat er geen onderscheid is tussen blank en zwart, dat er geen onderscheid is tussen man en vrouw, dat er wat betreft lichamen geen onderscheid is van welke aard ook voor. Niemand is volmaakt, niemand is onvolmaakt; alle lichamen zijn hetzelfde.
Dit is de hele grondslag van vrijheid.
...

Dan is er de tweede dimensie: psychologische vrijheid. Er zijn in de wereld heel weinig individuen die psychologisch vrij zijn… want als je moslim bent, ben je niet psychologisch vrij; als je hindoe bent, ben je niet psychologisch vrij. Onze hele manier van opvoeden van kinderen is ze slaaf te maken – slaven van politieke ideologieën, sociale ideologieën, religieuze ideologieën. We geven ze geen kans zelfstandig te denken, zelfstandig te onderzoeken. We dwingen hun mind in een zekere vorm. We stoppen hun mind vol met allerlei dingen – dingen waarmee wij zelfs geen ervaring hebben. Ouders leren kinderen dat er een god is – en ze weten niets van god. Ze vertellen hun kinderen dat er een hemel is en een hel – en ze weten niets van hemel en aarde.
Je leert je kinderen dingen die je zelf niet kent. Je bent enkel hun mind aan het conditioneren, want jouw mind werd door je ouders geconditioneerd. Op deze manier gaat de wantoestand verder van de ene op de andere generatie.
...
En tegelijk met psychologische vrijheid komt er enorme verantwoordelijkheid. Je hoeft het hem niet te leren; het verschijnt als de schaduw van psychologische vrijheid. En hij zal je dankbaar zijn. Anders is ieder kind boos op zijn ouders omdat ze hem geruďneerd hebben: ze vernielden zijn vrijheid, ze conditioneerden zijn mind. Zelfs voordat hij enige vraag stelde, vulden ze zijn mind met antwoorden die allemaal nep zijn – omdat ze niet op zijn eigen ervaring gebaseerd zijn.
De hele wereld leeft in psychologische slavernij.
...

En de derde dimensie is de maximale vrijheid – dat is te weten dat je niet het lichaam bent, te weten dat je niet de mind bent, te weten dat je alleen zuiver bewustzijn bent. Die kennis komt door meditatie. Ze scheidt je van het lichaam, ze scheidt je van de mind, en uiteindelijk ben jij er als zuiver bewustzijn, als zuiver gewaarzijn. Dat is spirituele vrijheid.
Dit zijn voor het individu de drie fundamentele dimensies van vrijheid.
...
Vrijheid van iets is geen ware vrijheid. De vrijheid om alles te doen wat je wilt doen is ook niet de vrijheid waarover ik spreek. Mijn visie van vrijheid is jezelf te zijn.

Pareltjes Home OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737 e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  
www.osho.com/copyrights