OSHO


 
 Leven, liefde lachen

het kleine abc van levenslust

‘De dag dat de mens vergeet te lachen, de dag dat de mens vergeet speels te zijn, de dag dat de mens vergeet te dansen, is hij geen mens meer; hij is naar een niet-menselijk niveau gevallen. Speelsheid maakt hem licht, liefde maakt hem licht, lachen geeft hem vleugels. Door met vreugde te dansen, kan hij de verste sterren aanraken, kan hij de diepste geheimen van het leven leren kennen.’

Leven: ‘Mijn boodschap is heel eenvoudig: leef het leven zo gevaarlijk mogelijk. Leef het leven totaal, intensief, hartstochtelijk, want buiten het leven ís er niets anders goddelijk.’

Liefde: ‘Liefde kan hier-en-nu het paradijs creëren. Heb meer lief, heb zo veel lief, dat je uiteindelijk zelf een bron van liefde wordt – en verder helemaal niets.’

Lachen: ‘Lachen brengt je weer in je eigen energie. Iedere pees van je wezen wordt levend, en iedere cel van je wezen begint te dansen.’

‘Het leven is zo rijk en zo ongelofelijk mooi; als je erin kunt ontspannen, heb je het allerhoogste bereikt. En het is zo eenvoudig: wat je alleen maar hoeft te leren is de kunst van acceptatie, zo-zijn, en een onbegrensd vertrouwen komt daar uit voort. Als je vertrouwen groeit, gaan alle deuren van het bestaan voor je open, ben je welkom.’

Inhoud

Deel 1 – Leven
Gek zijn is gezond
Een levensopvatting
Het leven is een leeg doek
Er bestaat geen andere god dan het leven zelf
Verveling is een prima uitgangspunt
Zorba de boeddha
Bedroefdheid heeft haar eigen schoonheid
Het is zonde als je niet van het leven geniet
Een uiterst gevaarlijke situatie
Zet alles op het spel

Deel 2 – Liefde
De innerlijke muziek
Liefde is de dans van je leven!
Vier stappen op weg naar liefde
Liefde in de praktijk
 

Liefde is een uiterst kwetsbare bloem
Huwelijk is prostitutie
De ware vijand van de liefde
Eigenliefde
Liefde is een luxeartikel
Liefde en meditatie

Deel 3 – Lachen
Je ziet ezels niet lachen
Het leven is een kosmische grap
De lachende boeddha
De enige troubadour van de liefde en de lach
Stier of os?

ABC van levenslust - praktische meditatieoefeningen
Apotheek voor het leven
Bewegen is het A tot Z
“Care for yourself”

Eigenliefde
U leert mensen voor zichzelf te zorgen, voordat ze proberen voor anderen te zorgen. Dit druist kennelijk in tegen veel godsdiensten in de wereld, die dienstbaarheid aan de mensheid leren; in hun ogen moet dit een zeer egoïstische houding lijken. Kunt U hierover iets zeggen?

Het druist niet alleen tegen veel godsdiensten in, het druist in tegen alle godsdiensten ter wereld. Ze leren allemaal dienstbaarheid aan anderen, onbaatzuchtigheid. Maar in mijn ogen is egoïsme een natuurlijk verschijnsel.
Onbaatzuchtigheid is iets opgelegds.
Egoïsme is deel van je natuur.
Alleen als je een punt bereikt waar je zelf opgaat in het universum, kun je echt onbaatzuchtig zijn. Je kunt doen alsof. Dan ben je gewoon een huichelaar, en ik wil niet dat mijn mensen huichelaars zijn. Daarom is het een beetje ingewikkeld, maar het is te begrijpen.
Ten eerste: egoïsme is deel van je natuur. Je moet dat accepteren. En als het deel van je natuur is, moet het een wezenlijk doel dienen, anders zou het er niet zijn.
Alleen dankzij je egoïsme heb je overleefd, heb je voor jezelf gezorgd. Anders zou de mensheid al lang geleden verdwenen zijn.
...

Eerst wil ik dat je zelf tot bloei komt. Ja, dat lijkt misschien egoïstisch; ik heb geen bezwaar tegen die schijn van egoïsme. Die is oké.
Maar is de roos egoïstisch als ze bloeit? Is de lotus egoïstisch als ze bloeit? Is de zon egoïstisch als ze schijnt? Waarom zou jij je dan zorgen maken over egoïsme?
Je bent geboren. De geboorte is slechts een mogelijkheid, een begin, niet het eind. Je moet tot bloei komen. Vergooi dat niet in een domme vorm van dienstbaarheid.
Jij bent er allereerst verantwoordelijk voor dat je tot bloei komt, dat je volledig bewust, gewaar, waakzaam wordt, en in dat bewustzijn zul je in staat zijn te zien wat je kunt delen, hoe je problemen kunt oplossen.
Negenennegentig procent van de problemen van de wereld kunnen worden opgelost. Misschien kan één procent van de problemen niet worden opgelost. Dan kun je met die mensen delen wat je te delen hebt, maar eerst moet je iets hebben om te delen.

ISBN 978-90-5980-102-8, 156 paginas, pb euro 13.95

Wilt u dit boek direct bij ons bestellen?

Stuur dan een mail naar info@osho.nl met vlg volledige gegevens:
- titel,
- gewenst aantal exemplaren,
- naam,
- straat,
- postcode en plaats,
- tel. nummer,
- eventuele cadeauverpakking,

en u krijgt per ommegaande een bevestiging van ons incl. opgave van de bijdrage in de porto- / pakketkosten die wij vragen.
Met onze dank voor uw bestelling bij ons en vriendelijke groet, het team van Osho Publikaties

Pareltjes Home OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights