OSHO

Compassie
laat je liefde bloeien

We weten wat passie is; het is daarom niet erg moeilijk te begrijpen wat compassie kan zijn. Passie is lust, compassie is liefde. Passie is verlangen, compassie is zonder verlang - compassie is delen…

‘Compassie is zonder motief –
het heeft helemaal geen motief. Het is gewoon zo dat je geeft, omdat je het hebt – en niet omdat de ander het nodig heeft.
Omdat je zoveel hebt, blijf je overstromen.’
Osho


 

OSHO benadert het wezenlijke van compassie vanuit een heel ander gezichtspunt: hij benadrukt dat “passie” de grondslag van het woord compassie vormt. En van daaruit gaat hij verder de vaste associaties met het begrip compassie kritisch onder de loep te nemen. Zo stelt hij bijvoorbeeld, dat veel daden van zogenaamd medegevoel gekleurd worden door een lichte waas van zichzelf belangrijk vinden, en door de wens naar erkenning. Terwijl weer andere voortkomen uit de begeerte anderen te veranderen en niet zozeer te helpen.


Door gebruik te maken van verhalen van Jezus, Boeddha en zen, toont hij hoe het pad naar authentiek medegevoel van binnen begint met een diep gevoel van accepteren en houden van zichzelf. Pas dan – zo Osho – kan compassie tot bloei komen in een helende kracht die geworteld is in de onvoorwaardelijke acceptatie van de ander en van zichzelf zoals die zijn.
 

Dan begrijp je en respecteer je de ander niet alleen, maar ben je zelf bij je diepste kern van zijn gekomen. Bij het zien van je eigen diepste kern, ben je ook in staat om de diepste kern in de ander te zien. De ander is er nu niet als een lichaam of een mind, de ander is er als een ziel. En zielen zijn niet gescheiden; wanneer twee zielen elkaar ontmoeten zijn ze één.


Compassie is de hoogste vorm van liefde.

Inhoud

Inleiding

1 Compassie, energie en verlangen
Compassie is liefde die volwassen is

M
editatie is de bloem en compassie de geur
Een verlangen is een verlangen is een verlangen – antwoorden op vragen

 2 Schaapskleren – wat compassie niet is
Barmhartigheid en andere waanideeën van grootsheid
De zenmeester en de dief – een parabel van vergeving
Het hart en het denken – antwoorden op vragen


3 Compassie in actie
Wees geen rechtsgeleerde, wees een minnaar
Misdaad en straf
Zaken van leven en dood – antwoorden op vragen

4 De helende kracht van liefde
Alleen compassie is therapeutisch
Onvoorwaardelijk waardevrij – de compassie van zen

We weten wat passie is; het is daarom niet erg moeilijk te begrijpen wat compassie kan zijn. Passie betekent een toestand van biologische koortsachtigheid – het is vurig en je wordt bijna bezeten door onbewuste biologische energie. Je bent je eigen meester niet meer, je bent gewoon een slaaf.
Compassie betekent dat je de biologie hebt overstegen, je de fysiologie hebt overstegen. Je bent niet langer een slaaf, je bent een meester geworden. Nu functioneer je bewust.

Je wordt niet opgejaagd, getrokken en geduwd door onbewuste krachten; je kunt beslissen wat je met je energie wilt doen. Je bent volkomen vrij. Dezelfde energie die ontstaat als passie, wordt dan getransformeerd in compassie.

Passie is lust, compassie is liefde.
Passie is verlangen, compassie is zonder verlangen.
Passie is begerigheid, compassie is delen.
Passie wil de ander als middel gebruiken, compassie respecteert de ander als een doel op zichzelf. Passie houdt je vast aan de aarde, aan het slijk, en nooit word je een lotusbloem.
Compassie maakt je tot een lotusbloem.
Je gaat je verheffen boven de troebele wereld van verlangens, begerigheid en woede.
Compassie is een transformatie van je energie.

Gewoonlijk ben je gespleten, gefragmenteerd. Een hoeveelheid energie wordt door je woede opgezogen, een hoeveelheid energie wordt door je begerigheid opgezogen, een hoeveelheid energie wordt door je lust opgezogen, enzovoort, enzovoort. En er zijn zo veel verlangens die je omringen, dat je zonder enige energie blijft zitten; je blijft inhoudsloos en leeg.

En denk eraan wat William Blake zegt – en het getuigt van een groot inzicht – hij zegt: ‘Energie is verrukking.’ Maar je hebt geen energie over; al je energie blijft verloren gaan. Wanneer al deze energieën niet langer verspild worden, gaan ze je innerlijke vijver, je innerlijke wezen vullen. Je raakt vol. Er ontstaat een geweldige verrukking in je. Wanneer je begint over te stromen, ben je een boeddha geworden en ben je op een onuitputtelijke bron gestuit.

En alleen als je een boeddha bent, ervaar je wat compassie is. Het is koele liefde – niet koud, denk eraan – koele liefde is het. Het is een delen van je vreugde met het totale bestaan. Je wordt een zegen voor jezelf en een zegen voor het hele bestaan. Dat is compassie. Passie is een vloek, compassie is een zegen.

ISBN 9789059801264, Pb. 200 pag’s,
Actieprijs t/m 31 oktober van
€ 9.50 nu
5.00
Dit boek is alleen nog verkrijgbaar bij uw favoriete boekhandel.
 
Pareltjes Home OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights