OSHO

Het boek van Zijn
Zen in actie

En als ik er nou mee ophoud om te proberen gelukkig te zijn of zo, als ik ophoud te zoeken, als het me niet meer kan schelen waar ik naartoe ga of wat ik zal krijgen, lijkt het wel of ik al aangekomen ben op een vreemde plek: ik ben hier en nu.
 

Deze volledig bewerkte versie van een klassiek Osho boek over het thema ‘zijn’, biedt een complete routeplanner naar het hier-en-nu.
De unieke wijsheid van zen biedt ons in Het Boek van Zijn inzicht in hoe we met onze relaties omgaan. Want juist in liefde razen de emoties zo vaak van het bovenste uiterste naar een ongenuanceerde negativiteit, en is het oh zo moeilijk in het gulden midden te blijven. Met het inzicht van zen blijven de meer duistere kanten daar waar zij horen: op een afstand en buiten de deur van onze dagelijkse beslissingen.

Door antwoord te geven op levensvragen zoals ‘wat is liefde,’ ‘hoe kan ik gelukkig worden,’ en ook ‘wat is bewustzijn,’ gaat Osho uitvoerig in op problemen die het zo moeilijk maken ‘gewoon hier te zijn.’ Maar zijn visie reikt nog voorbij de horizon van deze regelmatig terugkerende wezenlijke vragen, en geeft een dieper inzicht in het leven met onszelf en onze relaties: dat we onszelf kunnen vertrouwen en levendige relaties kunnen aangaan, en zo ons uiteindelijke potentieel kunnen leven. 

Op weg naar een vervuld leven weten wij graag wat in onze mogelijkheden ligt, wat ons potentieel is – wie we werkelijk zijn. Volwassenheid is de sleutel, individualiteit is de eerste stap, en dan komt de erkenning dat het hier-en-nu op deze aarde het lotusparadijs is. 

 ‘Wat zen zo uitzonderlijk maakt is die ontnuchterende kijk op de dingen, waardoor alledaagse dingen er plotseling heel anders uitzien. En dat alles zonder een geweldige spiritualiteit of bijzondere heiligheid, het is de gewone weg van moeiteloze moeite – bewust, direct en spontaan.’

Inhoud

1. De brul van de leeuw
waar nooit een eind aan komt: zoeken!

2. Als we verliefd zijn, zíjn we
Liefde is mijn boodschap
Wat is liefde?
Waarom zou iemand willen trouwen?
Liefde ís voeding
Wat is tantrische seks?
Waarom zijn mensen zo bang dat iemand van ze zal houden?
Als je totaal bent, geniet je van alles wat je doet
Hoe moet ik gelukkig worden?

3. Angst, ellende
het denken probeert altijd te wórden, en je bent een zíjn.
Ellende
Problemen
Angst
Houd nooit op jezelf te zijn
In het diepste van het diepe springen

4. Volwassenheid – je bloei
Wat is volwassenheid?
Je leegte onder ogen zien
Krijg oog voor je eigen zijn
Zijn dingen zus en niet zo?
Creativiteit, het plezier jezelf te zijn5. Bewustzijn / onbewustheid
de uiteindelijke verwezenlijking ís helemaal geen verwezenlijking.
Individualiteit, de eerste stap
Wat is bewustzijn?
Wat is ‘naar binnen keren’?
Sterven is altijd gemakkelijk, leven is moeilijk.
Verlichting – de enige weg naar huis, en de obstakels onderweg.
 
6. Het ontluikende zijn
Omdat je bent
Alle wezens zijn boeddha’s
De zenhouding tegenover leven en dood:
lachen
 
7. Crescendo
Deze plek is het lotusparadijs
 
8. Zenmeditaties
Er gewoon zijn
Harabewustzijn
Herinner je de innerlijke ene
Word verliefd op jezelf
Geniet van tijd met jezelf

Kijk met ogen van liefde
Eenheid brengende meditatie

Uit hoofdstuk 1:

Denk er eens over na, mediteer er eens over.
‘En als ik er nou mee ophoud om te proberen gelukkig te zijn of zo, als ik ophoud te zoeken, als het me niet meer kan schelen waar ik naartoe ga of wat ik zal krijgen, lijkt het wel of ik al aangekomen ben op een vreemde plek: ik ben hier en nu. Als ik inzie dat ik niets kan doen, dat al mijn doen dezelfde droom is, op het moment dat ik dat inzie is mijn denken, die oude dromer en zwerver, voor eventjes stil en aanwezig.’

Dat spreekt vanzelf. Als je niet zoekt, niet verlangt, niet droomt, vallen je gedachten voor een ogenblik in een stilte. Het is stil. Er is niets om naar te hunkeren, niets om je druk over te maken, niets om te verwachten en niets om gefrustreerd over te raken. Heel even houdt het denken op met overal achteraan te jagen. Op dat ogenblik van stilte bevind je jezelf op een vreemde plek, onbekend, nooit eerder geweest. Een nieuwe deur is opengegaan. Voor even is het denken stil en aanwezig.

‘Voor eventjes, hier en nu, doemt de echte wereld op en zie: het hier en nu is er al en is altijd alles geweest waar ik overal los daarvan naar had lopen zoeken. Sterker nog: ik heb achter schaduwen aangejaagd; de werkelijkheid is hier op dit zonovergoten plekje, in de roep van deze vogel nu. Het was mijn zoeken naar de werkelijkheid dat me er vandaan hield. Verlangen heeft me doof gemaakt. Die vogel zat hier al die tijd al te zingen...

Als ik stil ben en het me niet kan schelen of ik het geluk vind, lijkt het wel of het geluk in staat is om mij te vinden. Het is, als ik echt stil ben, zo stil als de dood – alsof ik door en door dood ben, hier en nu.’

Geluk overvalt je ineens. Als verlangen verdwijnt, komt geluk tevoorschijn. Als er geen streven naar meer is, zie je voor het eerst wie je bent. Dat weten is wat Boeddha bedoelt met: kom kijken – ihi passika. Waar roept hij je vandaan: kom kijken? Hij roept je bij je verlangens vandaan. Je bent ver van huis weggegaan, je hebt je thuisbasis verloren. Je bent niet waar je lijkt te zijn. Je droom heeft je meegevoerd naar verre oorden – denkbeeldige, illusoire – je eigen creatie.

Zenmensen hebben een speciaal woord voor meditatie, ze noemen het ‘fu-sho.’ Fu-sho betekent ‘niet voortgebracht.’ Je kunt het niet voortbrengen, je kunt niets doen om het teweeg te brengen. Je moet passief zijn, in een toestand van niet-doen – dan komt het. Dan komt het plotseling, nergens vandaan, uit het niets. En in dat komen, in die stortvloed van stilte en rust zit de transformatie. Het is niets speciaals, zeggen zenmensen. Hoe kan het speciaal zijn? Het is ieders aard, dus hoe kan het dan speciaal zijn? Het is doodgewoon, iedereen heeft het. Misschien weet je het, misschien weet je het niet – dat is iets anders – maar je hebt het. Je bent het zelfs geen moment misgelopen. Het is je zelfs geen moment afgenomen. Het lag daar maar en heeft al die tijd liggen wachten tot je weer thuis zou komen.
Een ander woord dat zenmensen voor meditatie gebruiken is ‘wu-shi.’ Dat betekent ‘niets bijzonders’ of ‘geen gedoe’.

ISBN 978-90-5980-120-2, 240 pag’s, € 18.95
Wilt u dit boek direct bij ons bestellen?

Stuur dan een mail naar info@osho.nl met vlg volledige gegevens:
- titel,
- gewenst aantal exemplaren,
- naam,
- straat,
- postcode en plaats,
- tel. nummer,
- eventuele cadeauverpakking,

en u krijgt per ommegaande een bevestiging van ons incl. opgave van de bijdrage in de porto- / pakketkosten die wij vragen.
Met onze dank voor uw bestelling bij ons en vriendelijke groet, het team van Osho Publikaties

Osho: Het boek van zijn
De bekende Indiase mysticus en leraar Osho bespreekt in dit boek het beroemde zengedicht van meester Hakuin 'Lied van meditatie' en aan de hand daarvan de drie lichamen (van Boeddha, dus van jezelf): het fysieke, gelukzaligheid en het wezenlijke. Hij benadrukt het grote belang van liefde en spel. Doordat tijdens zijn lezing de mensen vragen konden stellen en hij hun direct antwoord gaf, geeft dit boek niet alleen een helder inzicht op zijn visie, maar tevens van zijn aanpak als leraar. Hij gebruikt anekdotes, schuwt prikkelende stellingnamen niet en is uitdagend, maar maakt duidelijk dat hij hiermee mensen uitnodigt tot zélf kijken, reflecteren en wakker worden. In het laatste hoofdstuk behandelt hij verschillende vormen van zenmeditatie.
Bevat inhoudsopgave, een korte beschrijving van Osho's werk, informatie over een tiental boeken en over een eigen website. Boeiend boek.
© NBD Biblion

Pareltjes Home OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737 e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  
www.osho.com/copyrights