OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Vuur: actie
6 van vuur:

Succes Success
 
 

 

Commentaar op de kaart:
Vuur: actie
6 van vuur:
Succes Success

Deze figuur is op dit moment duidelijk in de wolken en de hele wereld viert zijn succes met een feestelijke optocht! Omdat je bereid was de recente uitdagingen van het leven aan te nemen, geniet je nu of binnenkort van een heerlijke rit op de tijger van het succes. Neem dit met beide handen aan, geniet ervan en deel je vreugde met anderen en vergeet niet dat alle vrolijke optochten een begin en een einde hebben. Als je dit in gedachten houdt en het geluk dat je nu ervaart tot op de bodem uitbuit, zul je zonder spijtgevoelens de toekomst kunnen nemen zoals hij komt. Maar kom niet in verleiding dit uitbundige moment vast te houden of in te lijsten om het eeuwig te laten duren. De grootste wijsheid die je voor ogen moet houden bij alles wat zich in je levensoptocht voordoet, of het nu pieken zijn of dalen, is dat ook dit weer voorbijgaat. Ja, vier feest en blijf op de tijger zitten.


En Osho zegt:
Kijk naar de golven op zee. Hoe hoger de golf, des te dieper het dal dat erop volgt. Het ene moment ben je de golf, het volgende moment ben je de holte die erop volgt. Geniet van allebei raak niet aan een van beide verslaafd. Zeg niet: Ik zou graag altijd op de top willen zitten. Het kan niet. Zie dit feit eenvoudig onder ogen: het kan niet. Het is nog nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren. Het is eenvoudig onmogelijk het ligt niet in de aard der dingen. Wat moet je dan?
Geniet van de top zolang die duurt en geniet daarna van het dal als dat komt. Wat mankeert er aan het dal? Wat is er mis met een dieptepunt? Het is een ontspanning. Een top is opwindend, en niemand kan constant in opwinding leven. Osho

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
6 van vuur: Succes Success

Ga gewoon verder en geniet van alles wat op je weg komt. Als je succes hebt, geniet ervan. Als iets mislukt, geniet ervan want een mislukking zorgt voor een vreugde die geen succes je ooit kan geven. Succes zorgt voor een vreugde die geen enkele mislukking je ooit kan geven.

Als je succes wilt boeken, leid je een armzalig leven. Het lukt je misschien, het lukt je misschien niet; maar n ding is zeker: je leidt een armzalig bestaan.

Als je wilt slagen en dat lukt je door een toevallige samenloop van omstandigheden, dan bevredigt dit je nog niet, omdat dit inherent aan de mind is. Wat je hebt vind je maar niks en je gedachten gaan alweer naar iets nieuws uit. Het denken is nooit tevreden, het denken is niets anders dan het verlangen naar meer. En dit verlangen kan nooit worden vervuld, want wat je ook hebt, je kunt je altijd meer voorstellen. En verschil tussen dat meer en dat wat jij hebt, blijft er altijd.

Dit is n van de meest constante dingen in de menselijke ervaring: alles verandert maar het verschil tussen dat wat je hebt en dat wat je zou willen hebben, blijft constant.

Albert Einstein zegt: de snelheid van de tijd blijft constant, dat is de enige constante. En de boeddhas zeggen: de snelheid van de mind blijft constant. En de waarheid is dat het denken en de tijd niet twee verschillende dingen zijn. Ze zijn hetzelfde: twee namen voor dezelfde zaak.

Als je dus wilt slagen, lukt het je misschien maar tevreden maakt het je niet. En wat is een succes waard als je niet tevreden bent? En als je al eens slaagt, is dat volgens mij puur toeval. De kans is veel groter dat het je niet lukt want jij bent niet de enige die succes najaagt, miljoenen mensen jagen het na.

In een land van zeshonderd miljoen mensen kan maar n de eerste minister zijn. En zeshonderd miljoen mensen willen president of eerste minister zijn. Slechts n slaagt erin en al die anderen slagen er niet in. De kans is heel groot dat het jou niet lukt, dat lijkt mathematisch zekerder te zijn dan dat je succes hebt.

Als het je niet lukt, voel je je gefrustreerd. Het lijkt alsof je hele leven voor niets is geweest. Maar voor je gevoel schiet je altijd tekort, ook als je succes hebt. Dat is het hele spel.

Maar als je afkerig bent van succes, probeer je mogelijk weer op een andere manier te slagen, namelijk door succesvol te zijn in het afzweren van die hele onzin van succesvol te willen zijn. Dan zit je weer met een idee weer de discrepantie, weer het verlangen.

Dit is nu wat mensen tot monniken maakt, wat maakt dat mensen in kloosters gaan. Ze zijn tegen succes. Ze willen weg uit de wereld waar competitie heerst. Ze willen dat alles ontvluchten, zodat er geen uitdaging, geen verleiding meer is en ze in zichzelf tot rust komen. En daarbij proberen ze niet naar succes te verlangen. Maar dit is een verlangen! Ze vormen zich nu een idee van een spiritueel succes: een Boeddha worden, een Christus worden, een Mahavira worden. Weer een idee, weer de discrepantie, weer het verlangen. Het hele spel begint opnieuw.

Ik ben niet tegen succes. Ik leef immers in de wereld, anders zou ik ze wel ontvlucht zijn. Ik ben er niet voor, ik ben er niet tegen. Ik zeg: laat je door het leven meevoeren, wat er ook gebeurt laat het gebeuren. Beslis niet van tevoren hoe het moet. Wat er ook op je weg komt, heet het welkom. Soms is het dag, soms is het nacht, soms is het geluk, soms is het ongeluk. Jij maakt geen keus, jij accepteert het gewoon zoals het is.

Dit is voor mij het kenmerk van een spiritueel mens. Dit noem ik religieus bewustzijn. Het is noch vr noch tegen iets, want als je vr iets bent, ben je tegen iets anders; als je tegen iets bent, ben je vr iets anders. En door vr iets of tegen iets te zijn heb je het bestaan in tween gedeeld. Je hebt gekozen en kiezen is de hel. Keuzeloos zijn betekent: niet in een hel leven.

Laat dingen zijn zoals ze zijn. Jij leeft gewoon je leven, je geniet van alles wat op je weg komt. Heb je succes, geniet ervan. Gaat er iets mis, geniet daar dan van, want een mislukking kan voor vreugde zorgen die geen enkel succes je ooit kan geven, zoals een succes ook voor vreugde kan zorgen die geen enkele mislukking je ooit kan geven. En een mens die zich nergens op vastlegt, kan overal van genieten, wat er ook gebeurt. Als hij gezond is, geniet hij van zijn gezondheid; als hij ziek is, rust hij op een bed en geniet ervan dat hij ziek is.

Heb je wel eens van ziek zijn genoten? Als je dat nooit hebt gedaan, heb je veel gemist. Gewoon op bed liggen in zalig nietsdoen, geen zorgen om de wereld en iedereen zorgt voor je. Je bent eensklaps een prins. Iedereen is attent, luistert, liefdevol. En je hebt niets te doen, een zieltje zonder zorg. Je rust gewoon uit. Je luistert naar de vogels, je luistert naar muziek of je leest wat en dut wat. Het is prachtig! Het heeft zijn eigen schoonheid. Maar als je het idee hebt dat je altijd gezond moet zijn, moet je je wel ellendig voelen.

Ellende ontstaat doordat we kiezen. Gelukzaligheid is er als we niet kiezen.
 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
Copyright teksten, fotos en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights