OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Ridder van water:
Trust • Vertrouwen

 

 

Commentaar op de kaart:
Nu is het moment om als een bungeejumper zonder elastiek te worden! En het is deze gemoedstoestand van absoluut vertrouwen, zonder voorbehoud of geheime vangnetten, die de Ridder van Water van ons vraagt. We ervaren een gevoel van uitbundige vreugde als we de sprong in het onbekende kunnen wagen, ook al worden we doodsbang van het idee. En als we genoeg vertrouwen opbouwen voor de quantumsprong, maken we geen uitgebreide plannen of voorbereidingen. We zeggen niet: ‘Oké, ik vertrouw erop dat ik nu weet wat me te doen staat. Ik rond mijn zaken af en pak mijn koffer en neem die mee.’ Nee, we springen gewoon en staan er nauwelijks bij stil wat er dan gebeurt. • Het gaat om de sprong en de opwinding van de vrije val door de lege ruimte. Maar de kaart geeft een indruk van wat ons aan de andere kant te wachten staat – een zacht, uitnodigend, prachtig roze, rozeblaadjes, een bruisend ‘kom maar’!


En Osho zegt:
‘Verspil je leven niet aan dingen die je toch kwijtraakt. Vertrouw op het leven. Alleen als je vertrouwt kun je je kennis laten varen, alleen dan kun je je denken opzijzetten. En als er vertrouwen is, opent zich iets onmetelijks. Dan is dit leven geen gewoon leven meer, dan wordt het vol van God, stroomt het over. Als je hart onschuldig is en de muren verdwenen zijn, sta je in verbinding met de oneindigheid. En je komt niet bedrogen uit; er is niets dat je kan worden afgenomen. Wat je kan worden afgenomen is het houden niet waard, en wat je niet kan worden afgenomen... waarom zou je bang zijn dat dat je wordt afgenomen? – het kan niet worden afgenomen, met geen mogelijkheid. Je ware schat kun je niet verliezen.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Ridder van water: Trust Vertrouwen

Vertrouwen is ja: weten dat dit bestaan onze moeder is, dat de natuur onze bron is.
Ze kan niet tegen ons zijn, ze kan ons niet vijandig gezind zijn.

Als je dit ziet, als je dit begrijpt, ontstaat er vertrouwen.

Laat je twijfel en je denken en je denkwereld vallen: neem een sprong, een duik in het geheel. Vertrouw het geheel.

Dit is het geheim van alle geheimen. En deze ene sleutel opent alle deuren van de hemel.
Onthoudt het. Velen van jullie zullen die bereiken via dit pad, omdat dit het eenvoudigst, het gemakkelijkst is en ook het meest majestueuze, ook het meest betoverende. De twee andere paden zijn dor. Het pad van de liefde is erg groen. Het lijkt niet op een woestenij, het is een tuin. Er zingen vogels en er bloeien bloemen en er waaien winden. Je kunt er dansen, dus waarom die ernst? Je kunt er lachen, dus waarom die ernst?

Als je het pad van liefde kunt kiezen, kies het dan. Als dit onmogelijk is, kies dan alleen het tweede – het pad van inzicht, gewaarzijn. Of, als je zelfs dat niet kunt kiezen, kies dan het pad van actie – dat is het moeilijkste en het lijkt het meest op een woestenij.

Van de mensen die er door de eeuwen heen gekomen zijn, is bijna negentig procent pelgrims van liefde geweest. Negen procent is pelgrims van inzicht geweest en maar één procent pelgrims van actie.

Vertrouwen. Laat dat ene woord je hele Bijbel worden, je Koran, je Veda. Het kan je transformeren. Het is een passe-partout – het opent alle deuren


Onthoud dat je de sprong moet nemen, ook als er twijfels zijn. Als je wacht om eerst de twijfel te laten slinken, dan komt het er nooit van, omdat twijfel een proces is dat zichzelf in leven houdt. De ene twijfel verwekt een andere en die twijfel weer een andere. En hetzelfde gebeurt met vertrouwen – het ene vertrouwen creëert een ander, dat andere vertrouwen… zo vormt zich een ketting. In het begin is er altijd een aarzeling. Niemand kan op weg gaan in vol vertrouwen, want dan zou het niet meer hoeven. Je moet met twijfel beginnen maar schenk de twijfel niet veel aandacht, schenk veel aandacht aan vertrouwen. Dan beweegt de energie zich naar vertrouwen toe en wordt het vertrouwen een ketting. Langzaamaan wordt de energie van de twijfel geabsorbeerd door de energie in het vertrouwen.

Je bent hier altijd geweest maar je hebt vele malen de boot gemist. Waarom? De reden is altijd dezelfde geweest: je mist vertrouwen. Je blijft argumenten zoeken tegen het nemen van de sprong en er zijn eindeloos veel tegenargumenten te vinden. Want als je de twijfel eenmaal gaat voeden, wordt hij een kankerachtig gezwel. Dan houdt hij zichzelf in leven en hoef je hem niet eens meer te helpen. Het is een kankerachtig gezwel, het gaat almaar door met groeien. Hetzelfde gebeurt met vertrouwen.

Onthoud dus dat het niet een kwestie is van met vertrouwen te wachten tot alle twijfels zijn verdwenen. Dat is onmogelijk, die tijd komt nooit. Je moet vertrouwen kunnen hebben ondanks je twijfels. En is het niet prachtig om te kunnen vertrouwen ondanks je twijfel. En die is er nu eenmaal want het menselijk denken is breekbaar, zwak, verdeeld. Je moet vertrouwen hebben terwijl er twijfel is, als je dat kunt. Het betekent dat je meer aandacht geeft aan vertrouwen en minder aandacht aan twijfel. Je toont je onverschillig tegenover twijfel, je hele aandacht gaat naar vertrouwen. Dan komt er een dag dat de twijfel verdwenen is, omdat je er geen voeding aan geeft als je er geen aandacht aan besteedt – aandacht is voeding. Als je er geen aandacht aan besteedt, overleeft de twijfel het niet.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights