OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:
Kleine arcana, Vuurreeks # 5:
Totaliteit
... Totality
 

 

Commentaar op de kaart:
Deze drie vrouwen hangen hoog in de lucht, speels en vrij maar tegelijkertijd alert en afhankelijk van elkaar. Bij een trapezenummer kan niemand het zich veroorloven ook maar één fractie van een seconde een tikje afwezig te zijn. Het is de kwaliteit van deze totale aandacht voor het huidige moment, die hier wordt uitgebeeld. • Misschien vinden we dat we te veel dingen tegelijk te doen hebben, maar lopen we vast doordat we proberen van alles wat te doen, in plaats van één ding tegelijk aan te pakken en af te werken. Of misschien vinden we ons werk saai, omdat we vergeten zijn dat het er niet om gaat wat je doet maar hoe je het doet. Een van de mooiste geschenken die je jezelf kunt geven, is dat je het vermogen ontwikkelt totaal te reageren op alles wat zich voordoet. Als je stap voor stap door het leven gaat en elke stap je volledige aandacht en energie geeft, kan dit alles wat je doet een wonderbaarlijke nieuwe vitaliteit en creativiteit geven.

En Osho zegt:
Ieder ogenblik krijg je de kans totaal te zijn. Wat je ook doet, ga er zo volledig in op dat je hoofd niet meer denkt, er alleen maar is, alleen maar aanwezig is. En dan word je steeds totaler. En als je de smaak van totaliteit te pakken krijgt, ben je steeds beter in staat totaal te zijn.
En probeer in te zien wanneer je niet totaal bent. Dat zijn de momenten die je stukje bij beetje moet loslaten. Als je niet totaal bent, elke keer dat je in je hoofd zit – bezig met denken, tobben, berekenen, met uitgekookt en slim zijn – ben je niet totaal. Laat je heel langzaam uit die momenten glijden. Het is niets dan een oude gewoonte. Gewoontes verdwijnen maar langzaam. Maar ze verdwijnen zeker – als je volhoudt, sterven ze af.

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Kleine arcana, Vuurreeks # 5:
Totaliteit ... Totality

Wat je ook wilt doen, doe het, maar doe het totaal. Als het iets goeds is, verrijkt het je. Als het niet iets goeds is, laat je het toch vallen. Dat is het mooie van totaal in iets te zijn.

Doe altijd wat je wilt doen, maar doe het totaal. Ik zal je nooit vertellen wat je moet doen. Dat is niet mijn stijl. Mijn raad is: wat het ook is dat je wilt doen, doe het, maar doe het totaal. Als het iets goeds is, verrijkt het je. Als het niet iets goeds is, laat je het toch vallen. Dat is het mooie van totaal in iets te zijn… dat is het geheim van totaal zijn. Je kunt niet totaal zijn in het duivelse, je kunt alleen maar totaal zijn in het goddelijke. Totaliteit is dus het criterium.

Ik zeg niet dat je niet moet zondigen. Ik heb geen geboden. Ik zeg niet: Doe dit. Dit is goed en deugdzaam – niets daarvan. Ik zeg: wat het ook is dat je wilt doen, doe het. Als je een dief wilt zijn, wees dat dan ook helemaal. Als het een deugd is, gaat het deel van je uitmaken. Als het geen deugd is, zul je het laten vallen. Als je kwaad wilt zijn, wees dan totaal kwaad. Als het de moeite waard is, zul je ervan genieten. Als je voelt dat het gewoon onzin is, houdt het vanzelf op.

Totaliteit is het criterium. Dus als je wilt rondzwalken, zwalk dan rond maar verzet je er dan ook niet tegen. Als je weerstand wilt bieden, bied er dan totale weerstand aan en zwalk niet rond. Ik zeg niet: zwalk maar rond. Onthoud altijd dat ik je geen instructie geef. Wie ben ik om je instructies te geven? En mensen die je vertellen wat je moet doen, zijn manipulators. Ik geef je enkel een inzicht.

Kies dus. Met één voet op de ene boot en met de andere voet op een andere boot, zul je in moeilijkheden komen. En de boten varen in volkomen tegenovergestelde richtingen; je zult uiteengescheurd worden. Dat is wat er met miljoenen mensen gebeurt; in stukken gescheurd, alles valt uiteen. Dan wordt het leven een en al ellende en dat kan ook niet anders.

Het leven is gelukkig wanneer je heel bent. Geluk is een functie van heelheid.


Een boeddha kent geen spijt. Hij kijkt nooit terug. Daar is geen reden toe. Alles wat hij heeft gedaan, heeft hij met totale inzet en volledig gedaan. Terwijl jij altijd moet terugkijken, om de eenvoudige reden dat je altijd half bent, fragmentarisch. Slechts één deel van je wezen voelt zich erbij betrokken en je doet alles op een zodanige manier dat je er niet helemaal in opgaat, er niet volledig in zit. Later ga je denken: ‘Ik had dit moeten doen,’ of ‘Ik had dat moeten doen,’ of ‘Misschien had ik het op een betere manier kunnen doen.’ Je krijgt berouw, je gaat je schuldig voelen. Doordat wat je gedaan hebt zo onvolledig is gebleven, zit je met een frustratie. Als je iets op een totale manier doet, als je er helemaal ingaat, dan ben je er ook helemaal mee klaar, als je er éénmaal mee klaar bent.

Onthoud deze fundamentele wet: als je ergens totaal in opgaat, kun je er volledig mee klaar zijn. Als je er niet totaal in opgaat, zul je erin verwikkeld blijven, zelfs wanneer de gebeurtenis voorbij is. Zelfs wanneer het niet meer actueel is, blijf je erin verwikkeld. Een deel van je kan het verleden maar niet loslaten en daardoor blijf je je ellendig voelen. Wat je ook kiest, je zult er onvermijdelijk narigheid van ondervinden, want vroeg of laat ga je beseffen dat je het beter had kunnen doen.

Maar een bewust levend mens weet dat hij het niet beter heeft gekund. Wat heeft het dan voor zin om er weer mee bezig te zijn? Een bewust mens haalt het verleden niet op. En dat is niet omdat hij geen geheugen heeft – hij heeft zelfs een helderder geheugen dan jij hebt – maar dat geheugen is alleen maar een rustige opslagruimte. Als hij het nodig heeft, kan hij dat geheugen benutten maar hij is geen slaaf van zijn geheugen.

En hij denkt nooit aan de toekomst. Hij repeteert nooit voor de toekomst, omdat hij weet: ‘Wat er ook gebeurt, ik zal er altijd met mijn hele wezen bij zijn. Meer dan dat is niet mogelijk.’ Hij handelt dus gewoon spontaan, zonder herinnering, zonder vooruitblik op de toekomst. Zijn handeling is totaal en in het nu – en de handeling die totaal is en in het nu, brengt vrijheid

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights