OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Grote arcana XVII : 
Silence • Stilte

 

 

Commentaar op de kaart:
Stil als een spiegel wordt het ontvankelijke uitspansel van de nacht, bezaaid met sterren en met een volle maan, weerkaatst in het nevelige meer eronder. Het gezicht in de lucht verkeert in diepe meditatie, een godin van de nacht die diepte, vrede en inzicht brengt. • Je bent nu in een zeer waardevolle periode. Het valt je gemakkelijk innerlijk tot rust te komen, de diepten van je eigen innerlijke stilte te peilen tot op het punt waar ze de stilte van het universum raakt. • Je hoeft niets te doen, nergens heen te gaan, en alles wat je doet is doordrongen van je innerlijke stilte. Misschien voelen sommige mensen zich er onbehaaglijk bij, gewend als ze zijn aan al het lawaai en activiteit van de wereld. Dat geeft niet: zoek mensen op die een klankbord kunnen zijn voor je stilte of geniet anders van je alleenzijn. Nu is het moment om bij jezelf thuis te komen. Het begrip en de inzichten die je op deze momenten krijgt, zullen zich later manifesteren, in een levensfase waarin je meer naar buiten treedt.

En Osho zegt:
‘De energie van het geheel heeft bezit van je genomen. Je bent bezeten, jij bestaat niet meer, het geheel bestaat.
Dit moment, terwijl de stilte in je doordringt, kun je het belang ervan inzien, want het is dezelfde stilte als Gautama de Boeddha heeft ervaren. Het is dezelfde stilte die Tswang Tse of Bodhidharma of Nansen... Stilte heeft altijd dezelfde smaak.
De tijden veranderen, de wereld is voortdurend in verandering, maar de ervaring van stilte, de vreugde daarvan blijft hetzelfde. Dat is het enige waar je op kunt rekenen, het enige dat nooit sterft. Het is het enige dat je je diepste wezen kunt noemen.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Grote arcana XVII:
Existence • Het bestaa
n

We maken deel uit van het bestaan, we zijn er niet van gescheiden.

Zelfs als we ervan gescheiden willen zijn, lukt ons dat niet…

En hoe meer je met het bestaan verbonden bent, hoe intenser je leeft.

Daarom dring ik er voortdurend op aan totaal te leven, intens te leven, want hoe dieper je het leven leeft, hoe meer je in contact komt met het bestaan. Je bent eruit geboren. Elk moment word je vernieuwd, verjongd en herrijs je door elke ademhaling, door elke hartslag. Het bestaan zorgt voor je.
Als je op je ademhaling let, valt je meteen al iets geweldigs op, namelijk dat je ademhaling je voortdurend met het bestaan verbindt, ononderbroken. Dat neemt nooit eens een vrije dag. Of je nu wakker bent of slaapt, het bestaan giet voortdurend leven in je en verwijdert alles uit je wat dood is.
Als ik zeg: ‘Het bestaan zorgt’, ben ik niet op de filosofische toer. Filosofie is meestal nonsens. Ik praat gewoon over een reëel feit. En als je je bewust wordt van dit feit, boezemt dit je een groot vertrouwen in. Als ik tegen jou zeg dat ‘het bestaan zorgt’, is dat om je ervan bewust te maken hoe mooi het is om vertrouwen in het bestaan te hebben.

Ik vraag je niet in een hypothetische God te geloven en ik vraag je niet in een Messias, in een verlosser te geloven. Dat zijn allemaal kinderlijke wensen om een vaderfiguur te hebben die voor je zorgt. Maar het zijn allemaal maar veronderstellingen. De wereld heeft geen enkele verlosser gekend. Het bestaan is zichzelf genoeg.

Ik wil dat je je relatie met het bestaan onderzoekt. Uit dat onderzoek komt vertrouwen voort: geen geloof, geen trouw. Vertrouwen is iets moois omdat het jouw ervaring is. Vertrouwen maakt het je mogelijk je te ontspannen omdat het hele bestaan zorgt. Het is niet nodig bezorgd en ongerust te zijn. Geen enkele angst is nodig, geen enkele smart is nodig en wat de existentialisten levensangst noemen, is niet nodig


Het hele bestaan leeft. Niets is zonder leven. De vaststelling dat het hele bestaan leeft, is één van de grondslagen van zen. Daarom kan zen het zonder het concept van een God stellen. Zo’n concept is niet nodig. Het hele bestaan is levend, gevoelig, intelligent en heeft het vermogen te groeien naar een goddelijke ervaring van verlicht zijn.

Een mens die zijn relatie, zijn diepe relatie met het bestaan kent, kan niet iets begaan dat tegen het bestaan, tegen het leven is gericht. Het is gewoon onmogelijk. Hij kan alleen maar al die gelukzaligheid, al die zegeningen, al die gratie die hij heeft mogen ontvangen, rijkelijk uitdelen. Zijn bronnen zijn onuitputtelijk. Als je je onuitputtelijke levensbronnen en de extase die ze veroorzaken, hebt ontdekt, doet het er niet toe of je een God hebt of niet. Het doet er niet toe of er een hel of een hemel is. Het doet er allemaal niet toe.

Als religieuze mensen dus zengeschriften gaan lezen, weten ze niet meer hoe ze het hebben, omdat zen nergens praat over de dingen die hun van jongs af aan zijn geleerd. Er worden vreemde dialogen gevoerd, waarin geen plaats is voor God, geen plaats is voor het paradijs, geen plaats is voor de hel. Zen is een wetenschappelijke religie. Zijn zoektocht vertrekt niet vanuit geloof, zijn zoektocht begint vanuit ervaring. Net zoals de natuurwetenschap objectief voortbouwt op het experiment, bouwt zen subjectief voort op ervaring. De ene wetenschap is naar buiten gericht, de andere wetenschap is naar binnen gericht.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights