OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Vrouw van vuur: 
Sharing  - Delen
 

 

Commentaar op de kaart:
De Vuurvrouw is zo rijk, zo op en top koningin, dat ze het zich kan veroorloven te geven. Het komt niet eens bij haar op inventaris op te maken of iets weg te leggen voor later. Ze deelt haar schatten onbeperkt uit en nodigt iedereen uit te delen in de overvloed, de vruchtbaarheid en het licht waardoor ze wordt omringd. • Als je deze kaart trekt, geeft dat aan dat je in een situatie verkeert waarin je de kans hebt je liefde, je vreugde en je humor te delen. En door deze te delen zul je merken dat je een nog voller gevoel krijgt. Je hoeft nergens heen, je hoeft je niet extra in te spannen. Je merkt dat je van sensualiteit kunt genieten zonder bezitsdrang of gehechtheid, dat je je creativiteit kunt bevredigen, om het even of je nu het leven schenkt aan een kind of aan een nieuw project.
Alles om je heen lijkt nu ‘op zijn plaats te vallen’. Geniet ervan, raak erin geworteld en laat de overvloed in en om je heen overstromen.

En Osho zegt:
‘Als je opstijgt naar het vierde centrum – dat is het hart – wordt je hele leven een delen van liefde. Het derde centrum heeft een overvloed aan liefde voortgebracht. Als je in je meditatie het derde centrum bereikt, ben je zo gaan overstromen van liefde, van compassie, dat je deze wilt delen. Dat gebeurt bij het vierde centrum, het hart.
Daarom denkt men zelfs in de gewone wereld dat liefde uit het hart komt. Ze hebben het alleen maar van horen zeggen, ze hebben ervan gehoord; ze weten het niet omdat ze zelf nooit in hun hart zijn aangekomen. Maar wie mediteert bereikt uiteindelijk het hart. Toen hij het centrum van zijn wezen bereikte – het derde centrum – had er plotseling zo’n krachtige explosie van liefde en compassie en vreugde en gelukzaligheid en gezegendheid in hem plaats, dat zijn hart wordt geraakt en opengaat. Het hart is het middelste van je zeven centra – drie centra eronder, drie centra erboven. Je bent precies in het midden aangekomen.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Vrouw van vuur: Sharing Delen

Hoe meer je deelt hoe rijker je wordt.

In de gewone economie word je armer als je deelt,

in de spirituele economie word je rijker als je deelt.

In de gewone economie moet je een schraper zijn, alleen dan kun je rijk worden… ophopen, nooit delen. Als je een vrek bent, verlies je in de spirituele economie alles wat je hebt. Dat kan alleen levend blijven als je deelt: het is een levende ervaring. Door te delen blijft de dynamiek behouden.
Ik heb eens gehoord van een jongeman die net een grote prijs in de loterij had gewonnen en daar enorm blij mee was. Hij stopte met zijn auto omdat hij een bedelaar zag. Die stond daar elke dag maar de jongeman was nog nooit met zijn wagen gestopt. Maar vandaag was het anders. Hij gaf hem een bankbiljet van honderd roepies. De bedelaar begon te lachen.

De jongeman zei: ‘Ik begrijp het niet. Waarom lach je?’

De bedelaar zei: ‘Dat herinnert me ergens aan… ik heb ooit zelf een auto gehad en ik ben even vrijgevig als u geweest. Ik lach omdat u spoedig naast mij zult staan. Wees niet zo vrijgevig! Leer wat van mijn ervaring.’

Op het moment dat je iets weggeeft, ben je dat in de gewone economie kwijt. Maar heb je wel eens ooit het gevoel gekregen dat je door liefde te geven minder liefde overhoudt? Of heb je wel eens het gevoel gekregen dat je door je vreugde te delen minder vreugde overhoudt?

Je hebt tot je verbazing kunnen zien dat je vreugde toeneemt door te delen, dat je bronnen van liefde beter gaan stromen door lief te hebben. Het maakt je weliger. Door te dansen… gewoon door jezelf met je vrienden te delen, ervaar je niet dat je iets verliest, maar iets wint.

Luister niet naar het advies van andere mensen. Die kennen alleen maar de triviale economie. Zij weten niets van een hogere economie, waar geven delen is en waar niet geven erg destructief is.
Hoe meer je geeft hoe rijker je wordt, hoe minder je geeft hoe armer je wordt. En als je helemaal niets geeft, zul je helemaal niets hebben.

Geef meer vanuit je hele wezen, zonder enige aarzeling en zonder iets achter te houden. Luister niet naar anderen. Luister naar je eigen ervaring. Kijk naar je eigen ervaring. Als je geeft, verlies je dan iets of win je iets? Dat moet de doorslag geven.

 

 OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
 e-mail: info@osho.nl
 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights