OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

9 van regenbogen: 
Rijpheid • Ripeness 

Commentaar op de kaart:
Als het fruit rijp is, valt het vanzelf van de boom. Het ene moment hangt het nog aan een steeltje aan de takken van de boom, barstensvol sap. Het volgende moment valt het – niet omdat het tot vallen gedwongen werd of omdat het zelf moeite deed eraf te springen, maar omdat de boom weet dat het rijp is en het eenvoudig loslaat. • Als je deze kaart trekt, wijst dat erop dat je klaar bent om je innerlijke rijkdom, je innerlijke kracht te delen. Het enige dat je nog hoeft te doen, is je te ontspannen op de plek waar je bent, en bereid te zijn het te laten gebeuren. Dit delen van jezelf, deze uiting van je creativiteit, kan op allerlei manieren gebeuren – in je werk, je relaties, je ervaringen in het dagelijks leven. Er is geen speciale voorbereiding of inspanning van jouw kant voor nodig. Het is gewoon het juiste moment.


En Osho zegt:
‘Alleen als je meditatie je een licht heeft gebracht dat elke nacht verlicht, zal zelfs de dood voor jou geen dood zijn maar een deur naar het goddelijke. Met licht in je hart wordt het wezen van de dood getransformeerd tot een deur, en ga je deel uitmaken van de universele geest, wordt je één met de oceaan. En als je deze oceanische ervaring niet leert kennen, heb je vergeefs geleefd.
Nú is altijd het moment, en het fruit is altijd rijp. Je hoeft alleen maar moed te vergaren om je innerlijke woud te betreden. Het fruit is altijd rijp en dit moment is altijd het juiste. Er bestaat niet zoiets als het verkeerde moment.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
9 van regenbogen / het fysieke: 
Rijpheid • Ripeness


De enige rijpheid die mogelijk is, bereik je door te leven.

Waar ik steeds weer met de sterkst mogelijke nadruk op wijs, is dat je in het ogenblik moet leven, wat dit ogenblik ook brengt, en dat je daarin met een geweldige energie leeft.

Als je een jeugdig iemand bent als je jong bent, kun je een ouder iemand zijn als je oud bent – heel wijs. Je zult alles wat goed en slecht is in het leven gekend hebben: de dag en nacht, de zomer en de winter – je zult dat allemaal gekend hebben. Je bent door je eigen ervaring wijs geworden. En wanneer je sterft, heb je zo enorm van je leven genoten dat je ook van je dood kunt genieten.
Alleen iemand die van zijn leven heeft genoten, kan van zijn dood genieten. En als je van je dood kunt genieten, heb je de dood overwonnen. Dan hoef je niet meer geboren te worden en niet meer te sterven. Je hebt je les geleerd.

Ik heb eens één van mijn professoren, mijn docent, meegenomen naar een heel mooie plek. Die vindt zijn weerga niet in de wereld. Ik woonde toen in Jabalpur. Precies dertien mijl daarvandaan stroomt de schitterende rivier Narmada. De rivier stroomt twee mijlen tussen heuvels van marmer, twee mijlen lang niets dan heuvels van marmer: dat is iets dat niet van deze wereld is. In een nacht met volle maan is het ongelooflijk; je kunt niet geloven dat zoiets bestaat. Het is zo onwerkelijk! Het bezit zo’n hypnotische kracht.

Ik nam mijn professor mee in een nacht dat het volle maan was, op een tijdstip in de nacht dat de maan precies recht boven ons staat. Hij kon niet geloven dat er zoiets moois op aarde bestaat. Hij zei: ‘Wat een prachtige plek om te sterven!’

Hoe kwam hij op die gedachte? ‘Wat een prachtige plek om te leven!’ zou veel meer op zijn plaats geweest zijn. ‘Wat een prachtige plek om lief te hebben! Wat een prachtige plek om te dansen! En om te zingen!’ zou voor de hand gelegen hebben. Maar bij hem komt de gedachte op: ‘ Wat een prachtige plek om te sterven!’ Vanwaar deze obsessie met de dood? Kun je nergens van genieten? Kan niets je in verrukking brengen? Word je eens bewust van zulke neigingen. En als je weer eens een schitterend moment beleeft… dans dan! zing dan! schilder dan! Vrij dan! De dood zal wel voor zichzelf zorgen. Die verschijnt wel een keer. Wees er klaar voor wanneer hij komt – en de enige rijpheid die mogelijk is, krijg je door te leven.

Leef intens, leef totaal, leef volledig, zodat wanneer de dood komt en aan je deur klopt, je klaar bent, voldragen als een rijpe vrucht die op het punt staat los te laten. Er hoeft maar een klein briesje te komen en de vrucht valt; soms valt het fruit zelfs zonder een briesje, door zijn eigen gewicht en rijpheid, eraf. Zo zou de dood moeten zijn. En klaar daarvoor word je door te leven.

Iedereen zoekt, iedereen moet zoeken, maar niemand vindt het door te zoeken. Op een dag moet het zoeken worden opgegeven, maar met ‘moet worden opgegeven’ bedoel ik niets anders dan dat je tot het alleruiterste moet gaan, waar het uit zichzelf ophoudt. Dat moment is van een werkelijk grote gelukzaligheid – als geen zoeken, geen verlangen, geen wensen je nog ergens naartoe moet brengen, als er niets meer is dat je moet bereiken. Je bent thuis gekomen, je kunt je ontspannen. De rust die je geniet is oneindig… er is zelfs geen rimpeltje in het denken. Als die toestand bereikt is, openbaart zich God.

Maar dat komt nog wel. Wees niet gehaast. Probeer het niet te dwingen, het komt heus nog wel. Zoek nog wat verder en als je het snel wilt beëindigen, ren dan zo hard als je kunt, zodat het gauw afgelopen kan zijn. Als je heel langzaam verdergaat, kan het veel tijd kosten. Maar nu, op dit moment, is het voorbarig om er ook maar over te denken ermee te stoppen. Laat het rijp worden en wanneer de vrucht rijp is, valt hij.

Alleen wanneer je meditatie je een licht heeft gebracht dat in elke nacht schijnt, is zelfs de dood voor jou niet een dood maar een deur naar het goddelijke. Met het licht in je hart, wordt de dood zelf een deur en treed je binnen in het universele bewustzijn. Je wordt één met de oceaan. En als je die oceanische ervaring niet hebt leren kennen, heb je tevergeefs geleefd.

Het moment is altijd nu en de vrucht is altijd rijp. Je hoeft alleen maar moed te verzamelen om het woud van je innerlijk binnen te gaan. De vrucht is altijd rijp en het moment is altijd de juiste tijd. Er bestaat niet zoiets als het verkeerde moment.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights