OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Kleine arcana: 
Vrouw van water:
Ontvankelijkheid • Receptivity

Water: Meesterschap over de emoties

 


C
ommentaar op de kaart:
Ontvankelijkheid staat voor de vrouwelijke, ontvankelijke hoedanigheid van water en emoties. Haar armen reiken omhoog om te kunnen ontvangen, en ze is volledig ondergedompeld in het water. Ze heeft geen hoofd, geen druk en agressief denken dat haar pure ontvankelijkheid in de weg zou staan. En terwijl ze gevuld wordt, leegt ze zich voortdurend, ze stroomt over en ontvangt weer meer. Het lotuspatroon of de baarmoeder die uit haar groeit, staat voor de volmaakte harmonie van het universum die zich manifesteert als we ons erop afstemmen.
De Watervrouw brengt een periode van onbegrensdheid en dankbaarheid voor wat het leven geeft, zonder verwachtingen te koesteren of eisen te stellen. Plicht, verdienste of beloning zijn niet belangrijk. Gevoeligheid, intuïtie en compassie zijn de eigenschappen die nu schitteren. Ze ruimen alle obstakels op die ons van elkaar en van het geheel gescheiden houden.

En Osho zegt:
‘Luisteren is een van de basisgeheimen om Gods tempel te betreden. Luisteren betekent passiviteit. Luisteren betekent jezelf volledig vergeten – alleen dan kun je luisteren. Als je aandachtig naar iemand luistert, vergeet je jezelf. Als je jezelf niet kunt vergeten, luister je nooit. Als je je te zeer van jezelf bewust bent, doe je alleen maar alsof je luistert – je luistert niet echt. Je knikt dan wel van ja, je zegt op gezette tijden wel ja en nee – maar je luistert niet echt. Als je luistert word je louter een doorgang, passiviteit, ontvankelijkheid, een baarmoeder; je wordt vrouwelijk. En om dat te bereiken moet je vrouwelijk worden. Je kunt God niet als een agressieve invasiemacht, als veroveraar bereiken. Je kunt God alleen maar bereiken... of beter gezegd: God kan jou alleen maar bereiken als je ontvankelijk bent, een vrouwelijke ontvankelijkheid. Als je yin wordt, ontvankelijk, staat de deur open. En dan wacht je gewoon.
Luisteren is de kunst van het passief worden.’ Osho

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Grote arcana XII:
Een nieuwe visie • New vision

Vrouw van water: Receptivity  Ontvankelijkheid [plaatje: recept.tif]

Je moet vrouwelijk worden. Word liever ontvankelijk dan agressief. Leer liever de kunst van hoe je te ontspannen dan een methode waarmee je wereld en werkelijkheid aan je kunt onderwerpen.
Inactiviteit is negatief, ontvankelijkheid is positief. Ze lijken op elkaar, ze vertonen veel gelijkenis. Je moet heel scherp kijken om het verschil tussen het inactieve en het ontvankelijke te zien. Ontvankelijkheid is een welkom, ze is een verwachten, ze houdt een gebed in. Ontvankelijkheid is een gastheer, ontvankelijkheid is een schoot. Inactiviteit is gewoon sloomheid, doodsheid, uitzichtloosheid. Er is niets om op te wachten, er valt niets te verwachten, er gaat nooit iets gebeuren. Het is in lusteloosheid vervallen, het is in onverschilligheid vervallen. En onverschilligheid en lusteloosheid werken als vergif.
Maar in plaats van onverschilligheid kan iets ook onthechting worden en dat is toch meteen iets heel anders. Onverschilligheid ziet eruit als onthechting maar het is het niet. Onverschilligheid is gewoon gebrek aan belangstelling. Onthechting is niet de afwezigheid van belangstelling. Onthechting is totale belangstelling, enorme belangstelling maar nog steeds zonder zich eraan te willen vastklampen. Geniet van het moment terwijl het er is en laat het los als het moment voorbijgaat, zoals alles onvermijdelijk voorbijgaat. Dat is onthechting.
Lusteloosheid is een negatieve staat. Je bent dan niet meer dan een klont modder die daar ligt: geen mogelijkheid tot groei, geen uitbundigheid, geen bloei. Maar dezelfde energie kan een reservoir worden, een geweldig reservoir van energie die nergens heen gaat, die niet wordt gebruikt maar steeds meer toeneemt.
En wetenschappers zeggen dat op een bepaald punt de kwantitatieve verandering een kwalitatieve verandering wordt. Bij een temperatuur van honderd graden verdampt water. Bij negenennegentig graden is het nog niet verdampt; bij negenennegentig komma negen graden is het nog steeds niet verdampt. Maar precies nul komma één graad meer en het water neemt een kwantumsprong.
Positieve vrouwelijkheid is niet zoiets als lusteloosheid, het is als een enorm reservoir van energie. En naarmate de energie zich verzamelt en toeneemt, gaat ze door vele kwalitatieve veranderingen heen.

 

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights