OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Schildknaap van vuur:
Playfulness • Speelsheid

 

Commentaar op de kaart:
Het leven is zelden zo serieus als we denken, en als we dat inzien, beloont het leven ons met steeds meer gelegenheden om te spelen. De vrouw op deze kaart viert de vreugde dat ze leeft, als een vlinder die uit zijn cocon te voorschijn gekomen is in het veelbelovende licht. Ze herinnert ons aan onze kindertijd, toen we schelpen vonden op het strand en zandkastelen bouwden zonder ons zorgen te maken dat een volgend moment golven kunnen komen die ze wegspoelen. Ze weet dat het leven een spel is en ze speelt op dit moment de rol van een clown, zonder gêne of pretentie.
Als de Vuurschildknaap je leven binnenkomt, is dat een teken dat je klaar bent voor iets nieuws, iets fris. Er daagt iets moois aan de horizon en je hebt precies de juiste dosis speelse onschuld en helderheid om dit met open armen te ontvangen.


En Osho zegt:
‘Zodra je het leven niet meer serieus neemt maar als een speelse aangelegenheid beschouwt, valt de hele last van je hart. Alle angst voor de dood, voor het leven, voor de liefde – alles valt weg. Je gaat met heel weinig gewicht leven, bijna zonder gewicht. Je wordt zo gewichtloos dat je de open hemel in kunt vliegen.
De grootste bijdrage van zen is dat ze een alternatief biedt voor de serieuze mens.
Serieuze mensen hebben de wereld geschapen, serieuze mensen hebben alle religies geschapen. Ze hebben alle filosofieën, alle beschavingen, alle moraal geschapen; alles wat je om je heen ziet is een schepping van de serieuze mens.
Zen heeft de serieuze wereld achter zich gelaten, en heeft een eigen wereld geschapen die heel speels is, vol humor, waarin zelfs grote meesters zich als kinderen gedragen.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Schildknaap van vuur: Playfulness • Speelsheid

Je kunt niet leren hoe je speels moet zijn, omdat speelsheid geen doel is en geen doel kan zijn. Als je jezelf geen doel meer stelt, als je niet meer naar iets onderweg bent, als je het hele idee van op weg zijn hebt laten varen, dan ontwikkelt zich hiernu een speelsheid in je.

Je kunt niet over een kaart van het land van speelsheid beschikken.

Alle kaarten zijn een ernstige zaak. Speelsheid heb je pas als alle kaarten zijn verbrand. Je kunt niet leren hoe je speels moet zijn, omdat speelsheid geen doel is en geen doel kan zijn. Als je jezelf geen doel meer stelt, als je niet meer naar iets onderweg bent, als je het hele idee van op weg zijn hebt laten varen, dan ontwikkelt zich hiernu een speelsheid in je.

Speelsheid is niet dán en dáár, je vindt ze hier en nu. Hoe zou je daar een wegenkaart van kunnen hebben? Je moet nergens naar toe, je hoeft er maar gewoon te zijn.

Ernst is doelgericht. Wanneer een ernstig iemand een spelletje doet, verandert hij het karakter van het spel. Het wordt een wedstrijd; het is geen spel meer. Dat is het verschil tussen een wedstrijd en een spel. Als spel ernst wordt, wordt het een wedstrijd.

Mensen gaan naar worstelen kijken, mensen gaan naar stierengevechten of Amerikaans voetbal kijken. Lelijk, gewelddadig, onmenselijk. De mensen die naar deze dingen gaan kijken, zijn onvolwassen en ook een beetje pervers. De toeschouwers zijn even onvolwassen als de gladiatoren. Ze moeten allemaal iets van zich af zetten. Onder het mom van een spel gooien ze hun rotzooi eruit, kotsen ze gewoon hun gewelddadigheid eruit.

We leven in een zeer gewelddadige, op geweld gerichte wereld. Daarom kan liefde hier niet bestaan. Wanneer mensen ooit echt mens worden, zullen stierengevechten en worstelen niet meer voorkomen, behoren die tot het verleden. Alleen al de gedachte dat duizenden mensen naar een stierengevecht zijn komen kijken, vervult je met afschuw. Maar de mensen zijn ernstig. Ze maken ook van spel iets ernstigs.

Spel is iets waarin het helemaal niet om een doel gaat. Gewoon samenzijn voor het plezier dat je eraan beleeft, is prachtig! In een betere wereld met een helderder inzicht kent men geen wedstrijden meer, dan kent men alleen nog spel. Dan is er geen winnaar, geen verliezer, omdat het hele idee van verliezen en winnen onmenselijk is. Het is nergens goed voor! Waarom kunnen we niet genieten van louter bij elkaar te zijn? Er zou geen puntentelling, geen beoordeling moeten bestaan. Het spel zou geen uitslag moeten hebben.

Als je van voetballen houdt, speel voetbal, doe het alleen maar voor het spel! Let niet op de uitslag. Als het om een uitslag gaat, word je bloedserieus, houdt het op een spel te zijn, is het bijna een zakelijke affaire geworden. Geniet van het zuivere naar buiten stromen van energie, geniet van het moment. Offer het niet op aan iets anders.

Een kleine oefening:

Lach eens goed! Dans eens lekker!
In het begin lijkt het misschien een beetje gênant, omdat je al zo lang niet gelachen hebt. De lippen zijn mogelijk hun elasticiteit kwijt. Maar het komt wel weer… geef de lippen gewoon een kans het weer te leren. Ze kunnen het niet verleerd hebben. Misschien wel vergeten hebben – het komt wel weer tot leven.

Je kunt nooit echt verleren hoe je moet lachen. Het is als met zwemmen: je kunt het niet verleren. Als je het eenmaal hebt geleerd, kun je het niet verleren. Je bent misschien vijftig jaar niet bij de rivier geweest maar plotseling, na vijftig jaar, zwem je weer. Je hoeft het je zelfs niet eens te herinneren.

En je hebt gelachen toen je een kind was. Elk kind kan bij zijn geboorte lachen terwijl er maar heel weinig mensen zijn die lachend sterven. Iemand die lachend kan sterven, heeft het bereikt. Maar als je lachend wilt sterven, zul je lachend moeten leven.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights