OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Kleine arcana, Vuurreeks # 4:
Deelname ... Participation

 

Commentaar op de kaart:
Iedere figuur in deze mandala houdt zijn linkerhand met de palm omhoog in een ontvangend gebaar en zijn rechterhand met de palm naar beneden in een gevend gebaar. De hele cirkel genereert een geweldig energieveld dat de vorm aanneemt van de dubbele dorjé, het Tibetaanse symbool voor donderslag. De mandala heeft dezelfde uitstraling als het energieveld dat zich rondom een boeddha vormt, waarin alle individuele personen die deelnemen aan de cirkel een unieke bijdrage leveren om een samengebundeld, levendig geheel te vormen. Het lijkt op een bloem; de hele bloem is nog mooier dan de som van haar delen, en dit maakt ieder afzonderlijk bloemblaadje nog mooier.
Je hebt nu de kans om in samenwerking met anderen je bijdrage te leveren aan de creatie van iets groters en mooiers dan ieder van jullie afzonderlijk zou kunnen bereiken. Je deelname zal niet alleen jou energie geven, maar zal ook een waardevolle bijdrage leveren aan het geheel.

En Osho zegt:
Heb je ooit het verdwijnen van de nacht gadegeslagen? Maar weinig mensen hebben enig idee van de dingen die iedere dag gebeuren. Heb je ooit de avond zien vallen? Of het lied gehoord van het middernachtelijk uur? De schoonheid van de zonsopgang gezien? We gedragen ons bijna als blinden. In zo’n mooie wereld leven we in de kleine poel van onze eigen misère. Die is ons vertrouwd, dus zelfs als iemand je eruit wil trekken, stribbel je tegen. Je wilt niet uit je ellende, uit je lijden getrokken worden. Afgezien daarvan heerst er overal zoveel vreugde, je hoeft je er alleen maar bewust van te worden en eraan deel te nemen in plaats van toe te kijken.

Filosoferen is speculeren, zen is deelnemen. Neem deel aan het vertrek van de nacht, neem deel aan het vallen van de avond, neem deel aan de sterren en neem deel aan de wolken. Maak deelname tot je stijl van leven, dan wordt het hele bestaan zo’n vreugde, zo’n extase, dat je niet van een beter universum had kunnen dromen.

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
4 van vuur / actie:
Participation
...  Deelname

Spring in de rivier, dat is de enige manier om het leven te leren kennen. Spring in de rivier. Wees nooit een toeschouwer. De toeschouwer is de armste mens van de hele wereld.
 
Het leven kan alleen gekend worden door eraan deel te nemen. Wees geen toeschouwer. De hele moderne wereld is enkel nog toeschouwer, een massa toeschouwers. Iemand danst, jij kijkt ernaar. Waar ben je mee bezig? Hoe kun je naar een dans kijken? Een dans moet gevoeld worden, een dans moet gedanst worden. Iemand zingt en jij kijkt en luistert. Om het lied en de schoonheid ervan te kennen, moet je zingen, moet je meezingen. Maar deze ramp heeft epidemische vormen aangenomen. Je doet niets anders meer dan toekijken.

Je haast je naar de bioscoop. Waarvoor? Kun je zelf niet een prachtig leven leiden? Waarom moet je naar een film gaan kijken? Mensen zitten vastgeplakt aan hun stoelen voor hun tv’s, alleen maar om te kijken hoe andere mensen leven. En die leven niet eens, die acteren voor jou. Ze acteren voor jou en jij kijkt naar die acteurs – niemand die nog leeft. De danser is geen echte danser, hij is een beroeps en jij bent het publiek. Alles is onecht.

Zoek naar het wezenlijke. Als je op zoek gaat naar het wezenlijke, word je een deelnemer. Dan weet je het. Een dans kan maar op één manier gekend worden en dat is door hem te dansen. Hoe kun je weten wat zwemmen is als je alleen maar aan de kant staat te kijken naar iemand die zwemt. Je ziet de zwemslagen en je ziet die persoon bewegingen maken in het water maar wat weet je van de opwinding die hij voelt, de kick die hij ervaart, de sensatie, de opgewektheid, de vreugde? Het gevoel dat de rivier je geeft, hoe de stroom je meevoert, hoe je danst met de rivier, hoe kun je weten wat dat is als je aan de kant blijft staan?

Spring in de rivier, dat is de enige manier om het leven te leren kennen. Spring in de rivier. Wees nooit een toeschouwer. De toeschouwer is de armste mens van de wereld. Neem deel. Door deel te nemen ervaar je wat liefde is, door deel te nemen ervaar je waarheid, door deel te nemen ervaar je schoonheid, door deel te nemen ervaar je uiteindelijk God.

Alle deuren staan voor je open. Maar als je blijft aarzelen, als je niet deelneemt, als je een toeschouwer blijft, dan gebeurt er niets. Het moet wel aan jezelf liggen want er zijn elk moment mogelijkheden te over. Het is nooit zo dat een gelegenheid zich even voordoet en dan weer verdwijnt. Ze is er continu. Gebruik ze! Spring, riskeer iets, zet alles wat je hebt op het spel en de deur opent zich onmiddellijk.

Zodra zich weer eens een gelegenheid voordoet, bedenk dan dit: stort je er helemaal in. Blijf niet staan… want dan houd je afstand, ga je alleen maar tot zover en niet verder, uit slimheid, uit berekening. Dan maak je geen kans, omdat alleen degenen die er zich helemaal in storten, een kans maken.

Je kunt op de oever van de rivier blijven staan en dorstig blijven. Je zult je voorover moeten buigen, je zult van je handen een kom moeten maken, je zult moeten drinken! De rivier is er, de rivier staat tot je beschikking. Maar het hangt van jou af of je iets doet om je dorst te lessen.
Neem dus de volgende keer een duik!

Zo zie ik het: als er een God is, zal hij je niet vragen: Welke goeie dingen heb je gedaan en welke slechte dingen heb je gedaan; welke zonden heb je begaan en welke deugden heb je beoefend? Nee. Als er een God is, zal Hij vragen: Was je leven een feest of een treurnis? Dat is het enige wat er gevraagd kan worden.

Als het hele bestaan feestviert, waarom sta jij dan opzij, alleen, helemaal apart? Dan moet je je wel een vreemdeling voelen. Als de bloemen bloeien, waarom houd jij je dan afzijdig, waarom bloei jij dan niet ook? Waarom laat het je koel als de vogels zingen? Waarom zing jij niet, waarom doe je niet mee?

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights