OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Aas van regenbogen:
Maturity  • Volwassenheid
 

 

Commentaar op de kaart:
Deze figuur staat alleen, stil en toch alert. Zijn innerlijke wezen is gevuld met bloemen – die overal waar hij heengaat een geur van de lente en nieuw leven verspreiden. De innerlijke bloei en compleetheid die hij voelt, geeft hem een oneindige bewegingsvrijheid. Hij kan elke richting kiezen – binnen of buiten maakt geen verschil, want aan zijn vreugde en volwassenheid kan niet van buitenaf worden getornd. Hij heeft een periode van gecentreerdheid en expansie bereikt – de witte gloed om de figuur is zijn bescherming en zijn licht. Dankzij alle ervaringen in zijn leven heeft hij deze tijd van volmaaktheid bereikt. • Als je deze kaart trekt, besef dan goed dat dit moment een geschenk meebrengt – voor goed en hard werken. Je basis is nu stevig en het succes en geluk staan aan je kant, want ze zijn het resultaat van hetgeen je innerlijk al ervaren hebt.

En Osho zegt:
‘Het verschil tussen grassen en bloemen, is hetzelfde als tussen jou als je niet weet dat je een boeddha bent, en het moment dat je weet dat je een boeddha bent. Eigenlijk bestaat er geen andere mogelijkheid. Boeddha is volkomen tot bloei gekomen, helemaal open. Zijn lotussen, zijn bloembladen hebben een voltooiing bereikt...
Als de lente in jezelf in volle bloei staat, is dat beslist veel mooier dan de herfstdauw die zich op de lotusbladeren vormt. Dat is al geweldig mooi om te zien: als de herfstdauw zich op de lotusbladeren vormt en in de ochtendzon schittert als echte parels. Maar natuurlijk is het van tijdelijke aard. Als de zon stijgt, beginnen de dauwdruppels te verdampen...
Deze tijdelijke schoonheid is beslist niet te vergelijken met een eeuwige lente in je wezen. Je kijkt terug zover je kunt en ze is er altijd geweest. Je kijkt vooruit zover je kunt en je staat versteld: ze is je wezen zelf. Waar je ook bent, daar is ook de lente, en de bloemen blijven onafgebroken op je neerdalen. Dat is de spirituele lente.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Aas van regenbogen: Maturity • Volwassenheid

Volwassenheid heeft niets te maken met je levenservaringen. Ze heeft iets te maken met je reis naar binnen, met je innerlijke ervaringen.

Volwassenheid heeft niets te maken met je levenservaringen. Ze heeft iets te maken met je reis naar binnen, met je innerlijke ervaringen. Hoe dieper iemand in zichzelf doordringt, hoe volwassener hij is. Wanneer hij het centrum van zijn wezen heeft bereikt, is hij volledig volwassen. Maar op dat moment verdwijnt de persoon, blijft alleen de tegenwoordigheid over… Het zelf verdwijnt, alleen stilte blijft over. Kennis verdwijnt, alleen onschuld blijft over.

Voor mij is volwassenheid een ander woord voor realisatie: je bent tot de vervulling van je potentieel gekomen, het is werkelijkheid geworden. Het zaadje heeft een lange reis afgelegd en is tot bloei gekomen. Volwassenheid heeft een geur. Ze geeft het individu een geweldige schoonheid. Ze geeft intelligentie, de scherpst mogelijke intelligentie. Ze maakt de mens tot niets anders dan liefde. Als hij iets doet is dat liefde, als hij niets doet is dat liefde. Zijn leven is liefde, zijn dood is liefde. Hij is een bloem van liefde.

Het Westen kent definities van volwassenheid die erg kinderlijk zijn. Het Westen bedoelt met volwassenheid dat je niet langer een groentje bent, dat je bent gerijpt door levenservaringen, dat je niet gemakkelijk bedrogen kunt worden, dat je niet uitgebuit kunt worden, dat je binnen in je iets hebt als een stevige rots – een bescherming, een veiligheid.

Deze definitie is heel triviaal, heel werelds. Ja, in de wereld zul je volwassen mensen vinden van dit soort. Maar zoals ik volwassenheid zie, is die totaal anders, volkomen tegengesteld aan deze definitie. De volwassenheid zal geen rots van je maken. Ze zal je zo kwetsbaar, zo zacht, zo eenvoudig maken.

Volwassenheid is voor mij een spiritueel fenomeen.
 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights