OSHO ZEN TAROT


Mood of the Moment:

Groote arcana: VI
De geliefden • The lovers
 

 

Commentaar op de kaart:
Groote arcana: VI
De geliefden • The lovers

Wat wij liefde noemen behelst eigenlijk alle toonaarden van communicatie, vanaf de aarde tot aan de hemel. Op het meest aardse niveau is liefde seksuele aantrekkingskracht. Velen van ons blijven daar steken, want onze conditionering heeft onze seksualiteit beladen met alle mogelijke verwachtingen en onderdrukte kwesties. Het grootste ‘probleem’ met seksuele liefde is eigenlijk dat ze nooit standhoudt. Pas als we dat feit accepteren kunnen we er werkelijk een feest van maken, want ze ís een feest. Verwelkom haar als ze komt en zeg haar dankbaar vaarwel als ze voorbij is. Naarmate we dan rijper worden, kunnen we de liefde beginnen te ervaren die boven de seksualiteit uitgaat, en die recht doet aan de ander als uniek individu. We gaan begrijpen dat onze partner vaak als een spiegel fungeert die onzichtbare aspecten van ons diepere zelf weerspiegelt; dit helpt ons heel te worden. Dit soort liefde is gebaseerd op vrijheid, niet op een verwachting of behoefte. Haar vleugels tillen ons steeds hoger op naar de universele liefde die alles als één ervaart.


En Osho zegt:
Deze drie punten moet je goed in je opnemen: de laagste vorm van liefde is seks – die is lichamelijk – en de meest verfijnde vorm van liefde is compassie. Seks staat lager dan liefde, compassie staat hoger dan liefde; liefde zit er precies tussenin.
Maar heel weinig mensen weten wat liefde is. Helaas denkt negenennegentig procent van de mensen dat seksualiteit liefde is – dat is niet zo. Seksualiteit is iets heel dierlijks; ze heeft beslist wel de mogelijkheid om uit te groeien tot liefde, maar ze is nog maar een potentieel, geen werkelijke liefde...
Als je bewust en alert wordt, als je meditatief wordt, kan seks worden omgezet in liefde. En als je volkomen meditatief wordt, totaal meditatief, dan kan liefde worden omgezet in compassie. Seks is het zaad, liefde de bloem en compassie is het aroma.

Boeddha heeft compassie omschreven als ‘liefde plus meditatie’. Als je liefde niet alleen begeerte voor de ander is, als je liefde niet alleen een behoefte is, als je liefde een delen is, als je liefde niet de liefde van een bedelaar maar die van een keizer is, als je liefde niet vraagt om een wederdienst maar bereid is alleen te geven – geven om de pure vreugde van het geven – voeg er dan meditatie aan toe; dan zal ze haar zuivere aroma afgeven. Dat is compassie. Compassie is de hoogste vorm van liefde.
uit Osho:
Zen, Zest, Zip, Zap and Zing, hfst. 3

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Groote arcana: VI
De geliefden • The lovers

Voor anderen ziet liefde eruit als dwaasheid. In feite is alle liefde dwaas en is alle liefde blind, tenminste voor hen die niet weten wat liefde is. Voor ‘liefdelozen’ is liefde blind, voor geliefden is liefde de enig mogelijke blik die kan zien tot in de diepste kern van het bestaan.

Liefde is het doel, het leven is de reis ernaartoe. En een reis zonder doel kan alleen maar neurotisch zijn, op goed geluk, ze heeft geen richting. De ene dag ga je naar het noorden en de volgende dag naar het zuiden. Het hangt van het toeval af waar iets je naartoe brengt. Zo lang het doel je niet duidelijk is, ben je niet meer dan een stuk drijfhout.

Het woord ‘intimiteit’ komt van de Latijnse vorm ‘intimum’. ‘Intimum’ betekent je binnenste, je allerinnigste kern. Als zich daar niets bevindt, kun je niet intiem met iemand zijn. Je kunt geen ‘intimum’, intimiteit, toelaten, omdat die ander dan het gat, de wond zal zien en het pus dat eruit sijpelt. Hij ziet dan dat je niet weet wie je bent, dat je een gek bent, dat je niet weet welke richting je opgaat, dat je zelfs je eigen lied niet gehoord hebt, dat je leven een chaos is, dat het geen kosmos is. Vandaar de angst voor intimiteit. Zelfs geliefden worden zelden intiem. En alleen maar een seksuele relatie met iemand hebben, is geen intimiteit. Intimiteit houdt meer in dan een genitaal orgasme beleven. Dat is alleen maar de buitenkant ervan. Het kan samengaan met intimiteit, het kan ook niet vergezeld gaan van intimiteit.

Intimiteit is een totaal andere dimensie. Ze is een andere mens toestaan bij jou binnen te komen, jou te zien zoals jij jezelf ziet, een andere mens toestaan jou van binnen te zien, iemand uitnodigen tot in die diepste kern van je wezen te komen. In de moderne wereld zie je steeds minder intimiteit. Zelfs geliefden zijn niet intiem. Vriendschap is nog maar een woord – ze verdwijnt. En hoe komt dat? Dat komt doordat er niets is om te delen. Wie wil er nou zijn innerlijke armoede laten zien? Je veinst liever: ‘Ik ben rijk, ik heb het gemaakt, ik weet wat ik doe, ik weet waar ik naartoe ga.’

Men is niet bereid en niet moedig genoeg om zich open te stellen, zijn eigen innerlijke chaos te laten zien en kwetsbaar te zijn. De ander zou daar misbruik van kunnen maken, die angst is er. De ander zou eens de baas over je kunnen gaan spelen als hij ziet dat het bij jou een chaos is. De ander wil misschien je meester worden, als hij ziet dat je een meester nodig hebt, dat jij geen meester over je eigen wezen bent. Vandaar dat iedereen probeert zichzelf te beschermen, dus wil niemand zich hulpeloos tonen uit angst dat iemand anders er misbruik van maakt. Onze wereld hangt aan elkaar van misbruik.

Liefde is het doel en als het doel eenmaal duidelijk is, ga je groeien in innerlijke rijkdom. De wond verdwijnt en wordt een lotus, de wond is getransformeerd in een lotus. Dat is het wonder van de liefde, het betoverende van de liefde. Liefde is de grootste alchemistische kracht in de wereld. Wie weet hoe je die kracht kunt gebruiken, kan de hoogste piek bereiken.


Als je helemaal niemand nodig hebt, als je jezelf volkomen genoeg bent, als je alleen kunt zijn en enorm gelukkig en extatisch, dan is liefde mogelijk. Maar ook dan kun je er niet zeker van zijn of de liefde van de ander echt is of niet. Je kunt maar van één ding zeker zijn: of jouw liefde echt is. Hoe kun je zeker zijn van de ander? Maar dat is dan ook niet nodig.
Maar zo lang als je nog niet ontwaakt bent, zul je iemands liefde nodig hebben, zelfs wanneer die vals is zul je die nodig hebben. Geniet er van! Maak je niet ongerust. En probeer meer en meer alert te worden.

Als je op een dag werkelijk ontwaakt, zul je kunnen liefhebben. Maar ook dan kun je alleen maar van je eigen liefde op aan. Maar dat is genoeg. Waarom zou je je druk maken? Maar zoals je nu nog bent, wil je anderen gebruiken. Als je werkelijk vanuit jezelf gelukzalig bent, wil je niemand gebruiken. Je wilt dan gewoon delen. Je hebt zoveel, je bent zo boordevol dat je graag hebt dat iemand het met je deelt. En dan ben je dankbaar dat iemand bereid is het van je aan te nemen.

Je maakt je op dit moment nog te veel zorgen over de vraag of de ander echt van je houdt. Dat is omdat je niet zeker bent van je eigen liefde. Dat is één ding: je bent niet zeker van je waarde. Je kunt niet geloven dat iemand echt van je kan houden. Je ziet niets in jezelf. Je kunt niet van jezelf houden. Hoe zou iemand anders dan van je kunnen houden? Het lijkt irreëel, het lijkt onmogelijk.

Hou je van jezelf? Je hebt je zelfs de vraag niet gesteld. Mensen haten zichzelf. Mensen veroordelen zichzelf. Ze houden niet op met kritiek op zichzelf te hebben, ze blijven denken dat ze waardeloos zijn. Hoe kan iemand van je houden? Van zo’n waardeloos mens? Nee, niemand kan echt van je houden. De ander maakt natuurlijk een geintje, houdt je voor de gek of is op iets anders uit. Zij moet wel op iets anders uit zijn, hij moet wel op iets anders uit zijn.

Er is geen manier om zeker te zijn van de ander. Wees eerst zeker van jezelf. En een persoon die zeker is van zichzelf, is zeker van de hele wereld.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights