OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Kleine arcana
Water: Meesterschap over de emoties
Heer: Healing • Genezing
 

 

 

Commentaar op de kaart:
Dit is een tijd waarin diep verscholen wonden van het verleden aan de oppervlakte komen, bereid en klaar om zich te laten helen. De figuur op deze kaart is naakt, kwetsbaar, en staat open voor de liefdevolle aanraking van het bestaan. De aura rondom zijn lichaam is vol licht en de sfeer van ontspanning, verzorging en liefde die hem omgeeft doet zijn strijd en lijden verdwijnen. Lotussen van licht verschijnen op zijn fysieke lichaam en her en der in de subtiele energielichamen die volgens genezers iedereen omgeven. In elk van deze subtiele lagen verschijnt een genezend kristal of patroon. • Als we onder de genezende invloed van de Waterheer staan, verbergen we ons niet meer voor onszelf of voor anderen. Met deze instelling van openheid en acceptatie kunnen we genezen en ook anderen helpen gezond en heel te worden.


En Osho zegt:
‘Nee, je draagt je wond met je mee. Met een ego is je hele wezen een wond. En die draag je met je mee. Niemand is erop uit je te kwetsen, niemand ligt daadwerkelijk op de loer om je te kwetsen; iedereen is bezig zijn eigen wond te beschermen. Wie heeft er de energie voor? Maar toch gebeurt het, want je bent zo bereid verwond te worden, je bent er zo klaar voor, je bent elk moment op alles voorbereid.
Je kunt iemand die in de tao leeft niet raken. Waarom niet? Omdat er niemand is om te raken. Er is geen wond. Hij is gezond, genezen, heel. Dit woord ‘heel’ is een prachtig woord. ‘Heel’ komt van het geheel en het woord ‘heilig’ komt ook van het geheel. Hij is heel, geheeld, heilig.
Wees je bewust van je wond. Laat haar niet groter worden, laat haar genezen. En ze kan pas genezen als je tot op de wortels gaat. Hoe minder je je hoofd gebruikt, des te sneller geneest de wond; zonder hoofd is er geen wond. Ga zonder hoofd door het leven. Leef als een totaal wezen en accepteer de dingen. Probeer het eens vierentwintig uur lang – totale acceptatie, wat er ook gebeurt. Als iemand je beledigt, accepteer het, reageer er niet op, en kijk wat er gebeurt. Plotseling voel je een energie in je stromen die je niet eerder hebt gevoeld.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Heer van Water: Healing • Genezing


Wees je bewust van je verwonding. Laat haar niet groter worden, zorg dat ze heelt en helen doet ze alleen als je haar wortels opzoekt. Zoek de wortels op, verbind je met het geheel.

Iedereen wordt geboren om gezond en gelukkig te zijn. Iedereen is op zoek naar gezondheid en geluk maar ergens gaat er iets mis en wordt iedereen ellendig. Ellende behoort een uitzondering te zijn, het is regel geworden. Geluk behoort regel te zijn, het is een uitzondering geworden. Ik zou een wereld willen waarin boeddha’s worden geboren, die door niemand speciaal worden gememoreerd omdat er dan alleen maar boeddha’s zijn. Boeddha wordt nu herdacht, Christus wordt herdacht, Lao Tzu wordt herdacht, omdat ze uitzonderingen zijn. Wie zou zich anders druk om hen maken? Als er in elk huis een boeddha was en als er overal in het openbare leven boeddha’s waren en je iemand die vergelijkbaar is met Lao Tzu overal kon ontmoeten, wie zou zich dan druk om hen maken? Dan zou het de gewoonste zaak van de wereld zijn. Zo zou het moeten zijn.

Lao Tzu zegt: ‘Als de wereld werkelijk zou deugen, zou je geen heilige kunnen worden.’ Als de wereld werkelijk religieus was, zou er geen behoefte aan godsdiensten kunnen zijn. De mensen waren dan zonder meer religieus, godsdiensten waren dan niet nodig. Als er een orde zou heersen, een discipline, een natuurlijke orde en discipline, kenden we de woorden ‘orde’ en ‘discipline’ niet eens. Men komt alleen op de gedachte aan orde als er wanorde heerst. Mensen gaan over discipline nadenken als er geen discipline is en mensen praten over genezen als er ziekte is. Mensen praten over liefde als er geen liefde is. Maar in principe is genezing een functie van de liefde.

Bekijk een patiënt nooit als patiënt. Kijk naar hem alsof hij komt om iets te leren, een leerling. Help hem, maar niet als deskundige, help hem als mens en hij heelt snel. Dan is er weinig therapie nodig voor veel genezing. Anders gaat de therapie jaren en jaren door en het resultaat is bijna nihil. Soms is het resultaat zelfs schadelijk.

‘Meditatie’ en ‘medicijn’ gaan op hetzelfde woord terug. Medicijn betekent dat wat het lichamelijke geneest, en meditatie betekent dat wat het spirituele geneest. Beide zijn genezende krachten.

Iets anders wat je moet onthouden: ‘helen’ en ‘heel’ gaan ook op hetzelfde woord terug. Geheeld worden betekent gewoon heel worden, niets ontbreekt. Ook ‘heilig’ gaat op dat woord terug. Helen, heel, heilig hebben taalkundig gezien dezelfde herkomst.

Meditatie heelt je, maakt je heel en heel zijn is heilig zijn. Heiligheid heeft niets te maken met bij een godsdienst horen, bij een kerk horen. Het betekent gewoon dat je van binnen heel bent, compleet: niets ontbreekt er, je bent volledig. Je bent wat het bestaan wilde dat je zou zijn. Je hebt je mogelijkheden gerealiseerd
 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights