OSHO ZEN TAROT


Mood of the Moment:

Kleine arcana: 3 van regenbogen
Leiding • Guidance
 

 

Commentaar op de kaart:
3 van regenbogen
Leiding • Guidance

De engelachtige figuur op deze kaart met vleugels in de kleuren van de regenboog vertegenwoordigt de gids die wij allemaal in ons hebben. Evenals de tweede figuur op de achtergrond, aarzelen we soms misschien om deze gids te vertrouwen als hij ons benadert, want we zijn gewend ons naar de buitenwereld te richten in plaats van naar ons innerlijk. • De waarheid van je eigen diepste wezen probeert je te laten zien welke richting je nu moet kiezen, en als deze kaart verschijnt betekent dit dat je de innerlijke leiding die je ontvangt kunt vertrouwen. Je gids fluistert, en soms aarzelen we omdat we niet weten of we het goed hebben verstaan. Maar het is een duidelijke aanwijzing: als je je innerlijke gids volgt, voel je je completer, beter geďntegreerd, alsof je vanuit het diepste centrum van je wezen naar buiten treedt. Als je erin meegaat, brengt deze lichtstraal je precies daarheen waar je heen moet.


En Osho zegt:
‘Je moet leiding vragen omdat je niet weet dat je innerlijke gids binnen in je verborgen zit. Je moet je innerlijke gids vinden – ik noem hem je getuige. Ik noem hem je dharma, ik noem hem je innerlijke boeddha. Je moet deze boeddha wakker maken, dan stort je leven weldaden en zegeningen over je uit. Je leven wordt zo stralend van al het goede en goddelijke, dat je je dit in de verste verte niet kunt voorstellen.
Het werkt bijna als licht. Je kamer is donker, je hoeft alleen maar een lamp naar binnen te brengen. Zelfs een kaarsje is voldoende, dan verdwijnt de duisternis helemaal. En zodra je een kaars hebt, weet je ook waar de deur is. Je hoeft er niet over na te denken: ‘Waar is de deur?’ Alleen blinden denken na over de plaats van de deur. Mensen die kunnen zien denken er niet over na, als er licht brandt tenminste. Heb je ooit moeten denken: ‘Waar is de deur?’ Je staat gewoon op en loopt naar buiten. Je denkt er absoluut niet over na waar de deur is. Je gaat niet tastend op zoek naar de deur, je stoot je hoofd niet tegen de muur. Je kijkt gewoon en er komt geen gedachte aan te pas. Je loopt gewoon naar buiten.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
3 van regenbogen / het fysieke:
Leiding • Guidance

We hebben het contact met de innerlijke gids verloren. Iedereen is geboren met die innerlijke gids maar die krijgt niet de kans zijn werk te doen, te functioneren. Hij is bijna verlamd. Maar hij kan weer tot leven gebracht worden.

Zenmeesters onderrichten je in de kunst van het zwaardvechten als vorm van meditatie en ze zeggen: ‘Wees van moment tot moment verbonden met de innerlijk gids, denk niet. Laat het handelen aan je innerlijk wezen over, waar het ook voor komt te staan. Kom er niet tussen met het denken.’

Dit is heel moeilijk omdat men onze mind zo heeft afgericht. Onze scholen, onze middelbare scholen, onze universiteiten, de hele cultuur, het hele patroon van civilisatie, richt zich op ons hoofd. We zijn het contact met de innerlijke gids kwijt. Iedereen is geboren met die innerlijke gids, maar die krijgt niet de kans zijn werk te doen, te functioneren. Hij is bijna verlamd, maar hij kan weer tot leven gebracht worden.

Denk niet met je hoofd. Beter is nog dat je helemaal niet denkt. Leef gewoon verder. Probeer het eens in bepaalde situaties. Het is best wel moeilijk, omdat denken een oude gewoonte van je is. Je zult alert moeten zijn: niet nadenken, maar van binnen voelen wat in je mind binnenkomt. Je raakt misschien vaak in verwarring, omdat je niet goed kunt uitmaken of iets afkomstig is van de innerlijke gids of van de uiterlijke mind. Maar al gauw ga je verschil voelen.

Wanneer iets vanbinnen komt, komt het vanuit je navel omhoog. Je kunt de stroom, de warmte voelen, die vanuit je navel omhoog komt. Wanneer daarentegen je denken functioneert, gebeurt er alleen iets aan de oppervlakte, in het hoofd en dat gaat dan naar beneden. Als je denken iets heeft beslist, dan moet je het dwingen naar beneden te gaan. Als je innerlijke gids beslist, dan borrelt er iets in je omhoog, Het stijgt vanuit de diepe kern van je wezen op naar de mind. De mind neemt het op, maar het is niet van de mind afkomstig. Het komt vanuit het onbekende en daarom is het denken er bang voor. Voor de logica is het onbetrouwbaar omdat het van achteren komt: ongegrond, zonder enig bewijs. Het borrelt gewoon op.

Neem eens de proef. Je bent bijvoorbeeld de weg kwijtgeraakt in het bos. Probeer eens niet meteen te gaan denken. Sluit je ogen, ga zitten, wees meditatief en denk niet. Want het heeft geen zin. Hoe kun je erover denken als je het niet weet? Maar denken is zo’n gewoonte geworden dat je zelfs blijft denken op momenten dat het niets kan opleveren. Het denken kan alleen nadenken over iets dat je weet. Je bent de weg kwijtgeraakt in het bos, je hebt geen enkele kaart, er is niemand aan wie je het kunt vragen. Waarover denk je dan? Maar toch denk je. Dat denken is bezorgdheid, niet een vorm van denken. En hoe bezorgder je wordt, hoe minder de innerlijke gids voor je kan doen.

Wees niet ongerust. Ga onder een boom zitten en laat je gedachten rusten en tot bedaren komen. Wacht gewoon af, denk niet na. Maak er geen probleem van, wacht gewoon af. En wanneer je voelt dat er een moment van niet-denken is gekomen, sta dan op en zet je in beweging. Laat je lichaam gaan waar het naartoe wil gaan. Bepaal je tot de rol van getuige. Kom niet tussenbeide. De weg die je bent kwijtgeraakt, kan heel gemakkelijk worden teruggevonden. Maar de enige voorwaarde is: ‘Kom er niet tussen met het denken.’

Zo is het vaak gegaan, zonder dat iemand er erg in had. Grote wetenschappelijke onderzoekers zeggen dat een grote ontdekking nooit de vrucht is van denken: ze is altijd te danken aan de innerlijke gids. Madame Curie stuitte eens op een wiskundig probleem. Ze deed haar uiterste best, ze deed al het mogelijke om het op te lossen. Toen was ze het beu. Gedurende dagen, weken, had ze erop gewerkt en er was niets uitgekomen. Ze werd er gewoon dol van. Geen enkele weg leidde naar een oplossing. Op een nacht viel ze van uitputting in slaap. En die nacht verscheen de uitkomst haar gewoon in een droom. De uitkomst greep haar zo aan, dat de droom verbroken werd en ze wakker werd. Onmiddellijk schreef ze de uitkomst op, want de droom had haar geen bewijsvoering gegeven, alleen maar een uitkomst. Ze schreef die op een blocnote en viel toen weer in slaap. ‘s Morgens stond ze voor een raadsel: de uitkomst was juist, maar ze wist niet hoe die tot stand gekomen was. Er was geen bewijsvoering, geen methode. Ze probeerde toen de bewijsvoering te vinden. Dat was nu een gemakkelijker zaak omdat er een uitkomst was en het is gemakkelijk vanuit de uitkomst terug te redeneren. Ze heeft de Nobelprijs gekregen dankzij deze droom maar ze is zich altijd blijven afvragen hoe dit in zijn werk is gegaan.

Wanneer je denken uitgeput raakt en niets meer kan, trekt het zich gewoon terug. Op dat moment van terugtrekken, kan de innerlijke gids tips, aanwijzingen, sleutels geven. De man die de Nobelprijs won voor de inwendige structuur van een menselijke cel, zag die in een droom. Hij zag in zijn droom de hele structuur van de menselijke cel, het inwendige van de cel en ‘s ochtends maakte hij er toen een tekening van. Hij kon zelf niet geloven dat het zo kon zijn, dus moest hij er nog jaren aan werken. Na jaren werken kwam hij tot de slotsom dat de droom juist was.

Toen madame Curie op de hoogte raakte van het innerlijke proces van de innerlijke gids, wilde ze daar meer van weten. Als ze weer eens met een probleem zat, dacht ze: ‘Waarom erover piekeren en al die moeite doen? Ga rustig slapen.’ Dan sliep ze wel goed maar er kwam geen oplossing. Het was een raadsel voor haar. Ze probeerde het vele malen: zodra ze met een probleem kwam te zitten, ging ze meteen slapen. Maar er kwam geen oplossing. Eerst moet het intellect alles doen wat het kan, dan pas kan de oplossing opborrelen. Het hoofd moet volledig worden uitgeput, anders blijft het functioneren, zelfs in een droom.
Moderne wetenschappers zeggen derhalve dat alle grote ontdekkingen intuďtief zijn gedaan, niet intellectueel. Dit is wat ze bedoelen met de innerlijke gids.

Laat het hoofd los en daal af in deze innerlijke gids. Hij is er.

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights