OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Kleine arcana: Aas van water / emoties:
Met de stroom meegaan
Going with the flow


 

 

Commentaar op de kaart:
Kleine arcana, Aas van water / emoties:
Met de stroom meegaan • Going with the flow

De figuur op deze kaart is volkomen ontspannen en op zijn gemak in het water. Hij laat zich willoos meevoeren. Hij beheerst de kunst passief en ontvankelijk te zijn zonder mat of slaperig te worden. Hij stelt zich gewoon open voor de stromingen van het leven, zonder ooit te denken of te zeggen: ‘Dat bevalt me niet’, of: ‘Ik wil liever de andere kant op.’ • Ieder moment van het leven hebben we de keus het levenswater in te gaan en ons te laten drijven, of te proberen tegen de stroom in te zwemmen. Als je deze kaart trekt, is dat een aanwijzing dat je je nu kunt laten drijven, in het vertrouwen dat het leven je in je ontspannen toestand zal steunen en je precies daarheen zal voeren waar het je hebben wil. Laat dit gevoel van vertrouwen en ontspanning steeds verder groeien; alles gebeurt precies zoals het moet.


En Osho zegt:
‘Als ik zeg: ‘Word als water’, bedoel ik dat je moet stromen; blijf niet stilstaan. Blijf in beweging, en beweeg je als water. Lao Tse zegt: De weg van tao is een waterweg. Tao beweegt zich als water. Hoe beweegt water of een rivier zich? Er zitten een paar mooie kanten aan die beweging. Ten eerste stroomt het altijd de diepte in, het zoekt altijd de laagste plek. Het is niet ambitieus; het wil nooit de eerste zijn, het wil de laatste zijn.
Vergeet niet dat Jezus zegt: Zij die hier de laatsten zijn, zullen mijn koninkrijk Gods als eersten bereiken. Hij heeft het over de weg van het water, de weg van tao – niet met zoveel woorden, maar daar heeft hij het over. Wees de laatste, wees niet ambitieus. Ambitie betekent dat je tegen de berg op gaat. Water stroomt omlaag, het zoekt de laagste plek, het wil onbeduidend blijven. Het wil niet beweren dat het uniek of uitzonderlijk of buitengewoon is. Het heeft geen concept van een ego.’

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Kleine arcana, Aas van water / emoties:
Met de stroom meegaan • Going with the flow

Vertrouwen hebben betekent dat je niet vecht; overgave betekent dat je het leven niet ziet als je vijand maar als je vriend. Zodra je de rivier vertrouwt, kun je genieten.
Je zwemt in het water, je gaat in de rivier zwemmen. Wat wil dat zeggen? Je vertrouwt het water. Een goede zwemmer heeft zoveel vertrouwen dat hij bijna één wordt met de rivier. Hij vecht niet, hij grijpt het water niet aan, hij is niet stijf en gespannen.

Als je stijf en gespannen bent, verdrink je. Als je ontspannen bent, neemt de rivier je onder haar hoede. Daarom blijft het lichaam van iemand die dood is, op het water drijven. Dit is een wonder. Verbazingwekkend! De levende persoon stierf tengevolge van verdrinking in de rivier en de dode persoon drijft gewoon aan de oppervlakte. Hoe is dat mogelijk? De dode kent een geheim van de rivier dat de levende niet kende. De levende ging vechten. De rivier was de vijand. Hij was bang, hij had geen vertrouwen. Maar de dode persoon, die er niet meer is, hoe had hij kunnen vechten? De dode persoon is totaal verslapt, zonder enige spanning – plotseling gaat het lichaam naar de oppervlakte. De rivier neemt hem onder haar hoede. Geen enkele rivier kan een dode nog de dood door verdrinking laten sterven.

Vertrouwen hebben betekent dat je niet vecht; overgave betekent dat je het leven niet ziet als je vijand maar als je vriend. Zodra je de rivier je vertrouwen schenkt, ga je genieten. Dan kun je heerlijk badderen, zwemmen of je alleen maar laten drijven of een duik nemen. Maar je bent niet gescheiden van de rivier, je vloeit ermee samen, je wordt één.

Overgave betekent met het leven omgaan zoals een goede zwemmer in de rivier zwemt. Het leven is een rivier. Je kunt vechten of je laten drijven. Je kunt proberen de rivier je wil op te leggen en tegen de stroom in te gaan, of je kunt met de rivier meedrijven en gaan waar de rivier je naartoe brengt. Overgave richt zich niet op iemand in het bijzonder, ze is gewoon een manier van leven.


Het water is niet agressief, het vecht nooit, het zoekt zich een weg zonder te vechten. De Chinezen en de Japanners leerden van water de geheime kunst van judo of jiujitsu. Winnen zonder te vechten, veroveren door overgave -- wei-wu-wei.

Leer één ding van het water: dat het door dikke stenen muren, granieten muren heen komt. Het vecht niet, het gaat rustig door met stromen. Als de rots te zwaar is, vindt het een andere weg, het gaat er langs. Maar langzaamaan lost graniet in water op, wordt het zand. Vraag aan de stranden van de oceanen waar ze vandaan gekomen zijn. Ze zijn uit de bergen gekomen. Ze zullen je een groot geheim vertellen: ‘Uiteindelijk wint water altijd. En we waren hard en van één ding zeker… “Hoe kan water nou winnen?” We waren niet van onze plaats te krijgen. We konden niet geloven dat dit onbeduidende water, zo zacht, onschadelijk, niet kwetsend, niet gewelddadig… hoe kan het ons klein krijgen? Maar het heeft ons klein gekregen.’

Dit is de schoonheid van de vrouwelijke energie. Wees geen rots! Wees als water: zacht, vrouwelijk.

 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights