OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Grote arcana I: 
Existence • Het bestaan
 

 

Commentaar op de kaart:
Existence  •  Bestaan
Deze naakte gestalte zit op het lotusblad van de volmaaktheid en kijkt naar de schoonheid van de nachtelijke hemel. Ze weet dat ‘thuis’ geen materiële plek in de wereld buiten ons is, maar een innerlijke staat van ontspanning en acceptatie. De sterren, de rotsen, de bomen, de bloemen, de vissen en vogels – in deze levensdans zijn ze allemaal onze broers en zussen. Wij mensen vergeten dat gauw, want we hebben het druk met onze eigen beslommeringen en denken dat we alleen krijgen wat we nodig hebben als we ervoor vechten. Maar uiteindelijk is ons gevoel van gescheidenheid maar een illusie, die ontstaan is door de kortzichtige gepreoccupeerdheid van het denken. • Nu is het de tijd om te zien of je jezelf wel toestaat dit bijzondere geschenk in ontvangst te nemen: je ‘thuis’ voelen waar je ook bent. Is dat het geval, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om ervan te genieten, zodat het zich kan verdiepen en bij je blijft. Als je daarentegen het gevoel hebt dat de wereld het op je gemunt heeft, wordt het tijd om er even tussenuit te gaan. Ga vanavond naar buiten en kijk naar de sterren.

En Osho zegt:
‘Je bestaat niet toevallig. Het bestaan heeft je nodig. Zonder jou ontbreekt er iets aan het bestaan dat niemand kan vervangen. Daaraan ontleen je je waardigheid, dat het hele bestaan je zal missen. De sterren en de zon en de maan, de bomen en de vogels en de aarde – alles in het heelal zal een leegte voelen die door niemand kan worden opgevuld behalve door jou.
Dit bezorgt je een immense vreugde, een gevoel van vervulling, dat jij verwant bent aan het bestaan en dat het bestaan om je geeft. Als je eenmaal schoon en helder bent, kun je merken dat een geweldige liefde uit alle dimensies op je neerdaalt.’
 

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Grote arcana I:
Existence • Het bestaa
n

We maken deel uit van het bestaan, we zijn er niet van gescheiden.
Zelfs als we ervan gescheiden willen zijn, lukt ons dat niet…
En hoe meer je met het bestaan verbonden bent, hoe intenser je leeft.
Daarom dring ik er voortdurend op aan totaal te leven, intens te leven, want hoe dieper je het leven leeft, hoe meer je in contact komt met het bestaan. Je bent eruit geboren. Elk moment word je vernieuwd, verjongd en herrijs je door elke ademhaling, door elke hartslag. Het bestaan zorgt voor je.
Als je op je ademhaling let, valt je meteen al iets geweldigs op, namelijk dat je ademhaling je voortdurend met het bestaan verbindt, ononderbroken. Dat neemt nooit eens een vrije dag. Of je nu wakker bent of slaapt, het bestaan giet voortdurend leven in je en verwijdert alles uit je wat dood is.
Als ik zeg: ‘Het bestaan zorgt’, ben ik niet op de filosofische toer. Filosofie is meestal nonsens. Ik praat gewoon over een reëel feit. En als je je bewust wordt van dit feit, boezemt dit je een groot vertrouwen in. Als ik tegen jou zeg dat ‘het bestaan zorgt’, is dat om je ervan bewust te maken hoe mooi het is om vertrouwen in het bestaan te hebben.
Ik vraag je niet in een hypothetische God te geloven en ik vraag je niet in een Messias, in een verlosser te geloven. Dat zijn allemaal kinderlijke wensen om een vaderfiguur te hebben die voor je zorgt. Maar het zijn allemaal maar veronderstellingen. De wereld heeft geen enkele verlosser gekend. Het bestaan is zichzelf genoeg.
Ik wil dat je je relatie met het bestaan onderzoekt. Uit dat onderzoek komt vertrouwen voort: geen geloof, geen trouw. Vertrouwen is iets moois omdat het jouw ervaring is. Vertrouwen maakt het je mogelijk je te ontspannen omdat het hele bestaan zorgt. Het is niet nodig bezorgd en ongerust te zijn. Geen enkele angst is nodig, geen enkele smart is nodig en wat de existentialisten levensangst noemen, is niet nodig

Het hele bestaan leeft. Niets is zonder leven. De vaststelling dat het hele bestaan leeft, is één van de grondslagen van zen. Daarom kan zen het zonder het concept van een God stellen. Zo’n concept is niet nodig. Het hele bestaan is levend, gevoelig, intelligent en heeft het vermogen te groeien naar een goddelijke ervaring van verlicht zijn.
Een mens die zijn relatie, zijn diepe relatie met het bestaan kent, kan niet iets begaan dat tegen het bestaan, tegen het leven is gericht. Het is gewoon onmogelijk. Hij kan alleen maar al die gelukzaligheid, al die zegeningen, al die gratie die hij heeft mogen ontvangen, rijkelijk uitdelen. Zijn bronnen zijn onuitputtelijk. Als je je onuitputtelijke levensbronnen en de extase die ze veroorzaken, hebt ontdekt, doet het er niet toe of je een God hebt of niet. Het doet er niet toe of er een hel of een hemel is. Het doet er allemaal niet toe.
Als religieuze mensen dus zengeschriften gaan lezen, weten ze niet meer hoe ze het hebben, omdat zen nergens praat over de dingen die hun van jongs af aan zijn geleerd. Er worden vreemde dialogen gevoerd, waarin geen plaats is voor God, geen plaats is voor het paradijs, geen plaats is voor de hel. Zen is een wetenschappelijke religie. Zijn zoektocht vertrekt niet vanuit geloof, zijn zoektocht begint vanuit ervaring. Net zoals de natuurwetenschap objectief voortbouwt op het experiment, bouwt zen subjectief voort op ervaring. De ene wetenschap is naar buiten gericht, de andere wetenschap is naar binnen gericht.

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights