OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Kleine arcana,
Aas van wolken:
Bewustzijn • Consciousness


 

 

Commentaar op de kaart:
Kleine arcana, Aas van wolken:
Bewustzijn • Consciousness

De meeste kaarten in deze reeks van de mind lijken hetzij op stripfiguren, hetzij op figuren in benarde omstandigheden, want de invloed van de mind op ons leven is over het algemeen óf belachelijk óf deprimerend. Maar deze kaart, Bewustzijn, toont een enorme boeddhafiguur. Hij is zo uitgedijd dat hij zelfs de sterren voorbijstreeft, en boven zijn hoofd is een pure leegte. Hij vertegenwoordigt het bewustzijn dat ter beschikking staat aan eenieder die meester wordt over zijn mind, en die kan gebruiken in de dienende functie die ervoor is weggelegd. • Als je deze kaart kiest, betekent dit dat er op dit moment een kristalhelder inzicht beschikbaar is – objectief, geworteld in de diepe stilte die in de kern van je wezen heerst. Je voelt geen behoefte om inzicht te krijgen vanuit je denken – het inzicht dat je nu hebt is existentieel, compleet, in harmonie met de hartslag van het leven zelf. Aanvaard dit grote geschenk en deel het met anderen.


En Osho zegt:
‘We komen uit het onbekende en we gaan steeds terug naar het onbekende. We komen terug; we zijn hier duizenden keren geweest en we zullen hier nog duizenden keren zijn. Onze essentie is onsterfelijk, maar ons lichaam, onze incarnatie is sterfelijk. Het kader waarin we bestaan, ons huis, ons lichaam, onze mind bestaat helemaal uit materie. Die wordt moe, die wordt oud, die sterft. Maar je bewustzijn, waarvoor Bodhidharma het woord ‘niet-mind’ gebruikt – Gautama de Boeddha gebruikte ook het woord ‘niet-mind’ – is iets dat lichaam en denken overstijgt, iets dat alles overstijgt. Dat niet-denken is eeuwig. Het manifesteert zich en gaat weer het onbekende in.
Deze beweging van het onbekende naar het bekende, en van het bekende naar het onbekende zet zich eeuwig voort, behalve als iemand verlicht wordt. Dan is dat zijn laatste leven, dan komt deze bloem niet meer terug. Deze bloem die zich bewust is geworden van zichzelf, hoeft niet opnieuw tot leven te komen, want het leven is slechts een leerschool. Hij heeft zijn les geleerd, hij is de waandenkbeelden ontstegen. Vanuit het bekende gaat hij nu voor het eerst niet naar het onbekende, maar naar het onkenbare.’
uit Osho, Bodhidharma, the greatest zen master,

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Kleine arcana
Aas van wolken / het denken:
Bewustzijn • Consciousness

Welbeschouwd is de wereld één groot hulpmiddel om je meer bewust te maken. Je vijand is je vriend, de bezoekingen zijn zegeningen, tegenspoed kan worden omgezet in voorspoed. Het hangt maar van één ding af: of je de sleutel tot gewaarzijn kent.

Dan kun je alles in goud doen veranderen. Wanneer iemand je beledigt, is dat een moment om waakzaam te zijn. Wanneer je vrouw naar iemand anders kijkt en je voelt je gekwetst, is dat een moment om waakzaam te zijn. Wanneer je je verdrietig, mistroostig, gedeprimeerd voelt, wanneer je het gevoel hebt dat de hele wereld tegen jou is, is dat een moment om waakzaam te zijn. Wanneer je bent omgeven door een donkere nacht, is dat een moment om je licht brandende te houden. En al deze situaties zullen van nut blijken te zijn – ze zijn ervoor bedoeld.


Het enige dat ik kan doen is je een duidelijk idee geven van hoe je bewuster kunt worden. Ik noem dat meditatie – als je werkt, loopt, zit. Ik geloof niet in wat anderen meditatie noemen, dat je het tien of twintig minuten doet en dan vierentwintig uur lang weer je alledaagse zelf bent en dan weer twintig minuten mediteert. Dit is dom.

Het is alsof je tegen iemand zegt dat hij elke dag ‘s morgens twintig minuten moet ademen en dat dan verder moet vergeten omdat er heel andere dingen te doen zijn. En de volgende morgen ga je dan weer ademen. Voor mij is meditatie precies als ademen. Dus wees meer bewust van wat je doet en waar je bent. Je kunt bijvoorbeeld je hand zonder enig besef optillen, gewoon onbewust, uit gewoonte. Maar je kunt je hand ook volledig bewust optillen. En je kunt het verschil tussen beide voelen. Wat je doet is hetzelfde maar in het ene geval doe je het mechanisch, in het andere geval vol bewustzijn en dat betekent een enorm verschil. Probeer het maar, want het komt aan op gevoel en ervaring. Probeer eens als je loopt, vijf minuten bewust te lopen, wees je bewust van elke stap. Dan kun je tot je verrassing vaststellen dat dit een totaal ander lopen is, het is ontspannen. Er is geen spanning en je voelt de subtiele vreugde die dit ontspannen lopen met zich meebrengt. En hoe meer je je bewust wordt van deze vreugde, hoe waakzamer je wilt zijn.

Als je eet, eet dan met bewustzijn. Veel mensen proppen het eten in hun mond en slikken het door, zelfs zonder te kauwen. Dertig miljoen mensen in Amerika lijden aan te veel eten. We leven toch in een vreemde wereld: elke dag sterven er in Ethiopië duizend mensen omdat ze geen voedsel hebben, in Amerika sterven dertig miljoen mensen aan te veel voedsel. Die mensen lijden aan zwaarlijvigheid, vetzucht en kunnen de verleiding niet weerstaan om steeds meer te eten. Geen dokter kan ze helpen als ze zich er niet zelf van bewust worden, als ze zich er niet van bewust worden terwijl ze eten. De bewustwording heeft enkele dingen tot gevolg. Ze gaan langzamer eten. Ze gaan kauwen, want als je niet kauwt, belast je je hele organisme onnodig zwaar. Je maag heeft geen tanden. Je moet elke hap tweeënveertig keer kauwen, dan wordt alles wat je eet vloeibaar. Een bewust levend mens drinkt eigenlijk alleen maar, want voordat hij slikt, heeft hij het vaste voedsel in iets vloeibaars omgezet. En vreemd genoeg geniet je veel meer van de smaak als je tweeënveertig keer kauwt. De bewuste mens heeft van één hap tweeënveertig keer zoveel smaak als een onbewust mens. Het is een kwestie van rekenen: de onbewuste mens zal tweeënveertig happen moeten eten, alleen maar om dezelfde smaak te ervaren en dan wordt hij dik en is hij nog steeds onvoldaan. Hij heeft nog steeds het gevoel dat er wat bij moet. De bewust levende mens eet alleen maar zoveel als zijn lichaam nodig heeft. Hij voelt direct dat er nu geen behoefte meer is, dat de honger is gestild, dat hij voldaan is.

Mijn meditatie is dus een totaal ander soort benadering. Ze strekt zich uit over je hele etmaal. Blijf er zelfs bij het in slaap vallen getuige van hoe de slaap over je komt, zo langzaam, zo stil, maar je kunt het geluid van zijn voetstappen horen. De duisternis neemt toe, jij ontspant je – je kunt de spieren, het lichaam, de gespannen lichaamsdelen voelen die de slaap tegenhouden – en spoedig merk je dat het hele lichaam zich heeft ontspannen en dat de slaap is gekomen. Heel langzaam vindt er een grote revolutie plaats. De slaap komt over je, maar iets binnen in je blijft waakzaam, zelfs in je slaap.
 

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights