OSHO ZEN TAROT


mood of the moment:

Grote arcana 10:
Change
 •  Verandering 

Commentaar op de kaart:
Grote arcana 10:
Change •  Verandering

Het symbool op deze kaart is een enorm wiel dat de tijd, het noodlot en het karma vertegenwoordigt. Rondom deze voortdurend bewegende cirkel draaien sterrenstelsels; de twaalf tekens van de dierenriem staan aan de omtrek. Net binnen de omtrek bevinden zich de acht trigrammen van de I Tjing, en nog dichter bij het middelpunt staan de vier windstreken, elk verlicht door de energie van de bliksem. De ronddraaiende driehoek wijst op dit moment naar boven, naar het goddelijke, en het Chinese symbool voor yin en yang, mannelijk en vrouwelijk, creatief en ontvankelijk, staat in het midden. • Er is een bekend gezegde dat het enige onveranderlijke ter wereld de verandering zelf is. Het leven verandert voortdurend, het is in ontwikkeling, het sterft af en wordt opnieuw geboren. Alle tegengestelden spelen in deze onmetelijke kringloop een rol. Als je je aan de rand van het wiel vastklampt, kun je duizelig worden! Begeef je naar het middelpunt van de cycloon en ontspan je in de wetenschap dat ook dit weer voorbijgaat.
 


En Osho zegt:
‘Het leven is een gedachteloze herhaling – als een wiel blijft het alsmaar doordraaien, tot het moment dat je opmerkzaam wordt. Daarom wordt het door boeddhisten het rad van leven en dood genoemd – het rad van de tijd. Het beweegt zich als een wiel: op de geboorte volgt de dood, op de dood volgt de geboorte; op liefde volgt haat, op haat volgt liefde; op succes volgt falen en op falen volgt succes. Let maar eens op!
Als je het een paar dagen kunt gadeslaan, zie je dat er zich een patroon aftekent, een patroon in de vorm van een wiel. De ene dag, op een mooie ochtend, voel je je zo lekker en zo gelukkig; de volgende dag ben je zo mat en duf dat je aan zelfmoord gaat denken. En gisteren was je nog zo vol leven, zo intens gelukkig dat je God ervoor dankte, dat je je innig dankbaar voelde, en vandaag kun je niets dan klagen en vind je je leven geen zin hebben... En zo gaat het door, maar je ziet het patroon niet.
Als je het patroon eenmaal ziet, kun je eruit stappen.’
uit Take it Easy, hfst. 1

uit het OSHO ZEN TAROT HANDBOEK:
Grote arcana 10:
Change  • Verandering

Alleen de entree van het nieuwe kan je transformeren, er is geen andere manier van transformatie. Als je het nieuwe in je toelaat, zul je nooit meer dezelfde zijn.

Het nieuwe komt niet uit jou, het komt voort uit het onbekende. Het is geen deel van jou. Het nieuwe is een breuk met jou, vandaar de angst. Je hele verleden staat op het spel. Je hebt op een bepaalde manier geleefd, je hebt op een bepaalde manier gedacht, je hebt vanuit je overtuigingen een comfortabel leven opgebouwd. Dan klopt er iets nieuws aan je deur. Nu wordt het beeld van je verleden helemaal verstoord. Als je het nieuwe toestaat bij je binnen te komen, zal het nieuwe je transformeren, zul je nooit meer dezelfde zijn.

Het is riskant. Je weet nooit waar je met het nieuwe uitkomt. Het oude is bekend, vertrouwd, je hebt er lange tijd mee geleefd, je bent ermee bekend. Het nieuwe is onbekend. Het kan een vriend, het kan een vijand zijn, wie weet. En er is geen manier om dat aan de weet te komen. De enige manier om het te weten te komen is het toe te laten; vandaar de ongerustheid, de angst.

En je kunt het ook niet blijven afwijzen, want het oude heeft je nog niet gegeven wat je zoekt. Het oude was veelbelovend maar de beloften zijn niet vervuld. Het oude is vertrouwd maar jammerlijk. Het nieuwe is misschien ongemakkelijk maar er is een kans. Misschien brengt het je gelukzaligheid. Je kunt het dus niet afwijzen en je kunt het ook niet accepteren; vandaar dat je weifelt, dat je beeft, dat een felle pijn in je wezen voelbaar wordt. Het is heel natuurlijk, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn.

Probeer te begrijpen dat het nieuwe verschijnt. Iedereen in de wereld wil nieuw worden, omdat niemand tevreden is met het oude. Nooit kun je tevreden zijn met het oude, omdat je het onderhand wel kent, wat het ook is. Als je het eenmaal kent, wordt het een herhaling; als je het eenmaal kent, wordt het vervelend, monotoon. Je wilt ervan af. Je wilt op onderzoek uitgaan, je wilt een waagstuk ondernemen. Je wilt nieuw worden en toch, als het nieuwe aan de deur klopt, deins je terug, trek je terug, verschuil je je achter het oude. Dat is het dilemma.

Hoe worden we nieuw? Dat is immers wat iedereen wil. Er is moed voor nodig en geen gewone moed, buitengewone moed is ervoor nodig. En de wereld is vol lafaards, vandaar dat de groei van de mensen tot stilstand is gekomen. Hoe kun je groeien als je een lafaard bent? Bij iedere nieuwe gelegenheid deins je terug, sluit je je ogen. Hoe kun je dan groeien? Hoe kun je dan leven? Je doet alleen maar alsof je leeft.

Hoe worden we nieuw? We worden niet nieuw uit onszelf. Vernieuwing komt uit het onbekende. Vernieuwing komt van het bestaan. De mind is altijd oud. Het denken is nooit nieuw, het is de opeenhoping van het verleden. Vernieuwing komt uit het onbekende, het is een geschenk. Het komt uit het onbekende en het is van het onbekende.

Het onbekende en het ongekende, het gindse, heeft toegang tot je. Het heeft toegang tot je omdat je nooit opzij gezet bent en verzegeld – je bent geen eiland. Je bent misschien het onbekende vergeten, maar het onbekende is jou niet vergeten. Het kind is misschien zijn moeder vergeten, maar de moeder heeft het kind niet vergeten. Het deel is misschien gaan denken: ‘Ik ben afgescheiden,’ maar het geheel weet dat je niet afgescheiden bent. Het geheel heeft toegang tot jou. Het staat nog steeds in verbinding met jou. Daarom blijft het nieuwe komen, alhoewel je het niet welkom heet. Het komt elke morgen, het komt elke avond. Het komt op duizend-en-een manieren. Als je ogen hebt om te zien, zie je het voortdurend naar je toe komen.

En alleen het nieuwe dat diep van binnen en totaal wordt geaccepteerd, kan jou transformeren. Je kunt het nieuwe niet in je leven brengen, het nieuwe komt in je leven. Je kunt het accepteren of afwijzen. Als je het afwijst, blijf je een steen, gesloten en dood. Als je het aanneemt, word je een bloem, ga je open… en dat opengaan is iets feestelijks.

Het nieuwe is een boodschapper, het nieuwe is een boodschap. Het is een evangelie. Luister naar het nieuwe, ga met het nieuwe mee. Ik weet dat je bang bent. Ga ondanks de angst met het nieuwe mee, dan word je leven almaar rijker en kun je op een dag de in je opgesloten pracht bevrijden.

Zodra alles een herhaling wordt, ben je niets anders dan een robot. En alles moet wel een herhaling worden, tenzij je intelligentie, je meditatieve gesteldheid en je liefde zo groot zijn dat ze jezelf en de persoon die jij liefheb, blijven transformeren, zodat het elke keer iets anders is, iets nieuws is als je in de ogen kijkt van de persoon die je liefheeft. Er bloeien nieuwe bloemen, het seizoen is veranderd.

Zelfs liefde wordt een hel als je niet blijft veranderen. Als dat niet nodig was zou de hele wereld verliefd zijn maar nu leeft iedereen in zijn eigen hel – een privé-hel, zoals je ook een badkamer voor jezelf kunt hebben. Om een leven te leven dat nooit ellendig wordt, dat nooit een hel wordt, moet je elk moment fris zijn, bevrijd van het verleden, moet je altijd moeite doen om nieuwe dimensies te vinden waarin je mensen kunt ontmoeten, om nieuwe manieren te vinden om mensen te ontmoeten, om nieuwe liederen te vinden die je kunt zingen. Je moet er een programmapunt van maken, een fundamenteel punt, dat luidt: ‘Ik wil niet leven als een machine. Een machine leeft niet, die levert alleen nut op.’ De wereld verwacht van je dat je een machine bent, omdat de wereld rendement wil zien.

Maar je eigen wezen vraagt erom dat je absoluut niet mechanisch bent, maar wel dat je onvoorspelbaar bent. Elke ochtend zou jou nieuw moeten aantreffen.

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737

 e-mail: info@osho.nl

 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights